Το Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων πληροφορεί τους κατόχους εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και βοοειδών ότι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την αποθήκευση στερεών κτηνοτροφικών αποβλήτων/διαχείριση (κοπριά).
Η διαχείριση μπορεί κατά περίπτωση να γίνει με τους παρακάτω τρόπους :
1.Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους αποθήκευσης και χειρισμού, όπου σχηματίζουν απλές κοπροσωρούς ( Τσιμεντένια πλατφόρμα, ώστε να αποφεύγεται η διαφυγή στο έδαφος των ρυπογόνων ουσιών / κλίση του επιπέδου του κοπροσωρού 5-6%, ώστε να επιτυγχάνεται η στράγγιση των υγρών αποβλήτων, με κατεύθυνση προς κανάλι συλλογής υγρών/ προστατευτικά τοιχία κατά μήκος των δύο ή τριών πλευρών της, ύψους τουλάχιστον 1,50 m. Κατά μήκος της μιας μεγάλης πλευράς του, πρέπει να φέρει κάθετες ‘σχισμές’ πλάτους 3-5 εκατοστών μέχρι ύψος ενός μέτρου, για διευκόλυνση της στράγγισης της κοπροσωρού / εξασφάλιση δυνατότητας κάλυψης της κοπροσωρού ώστε να αποφεύγεται κάθε προσθήκη νερού (πχ. βροχής /δυνατότητα παραμονής της κοπριάς στην κοπροσωρό 180 ημέρες για να μπορέσει να επιτευχθεί η ζύμωση).
- Απευθείας ως οργανικό λίπασμα ή εδαφοβελτιωτικό σε καλλιεργούμενα εδάφη χωρίς κατασκευή μόνιμου χώρου αποθήκευσης του κοπροσωρού στις περιπτώσεις εκτροφής σε θερμή στρωμνή όπου η κοπριά παραμένει στο στάβλο για επαρκές διάστημα (6-8 μήνες, ανάλογα με το είδος της κτηνοτροφικής μονάδας), με αποτέλεσμα κατά την ώρα της απομάκρυνσής της μαζί με τη στρωμνή να έχει ήδη υποστεί σε σημαντικό βαθμό χώνευση
- Η κοπριά στρωμνής που στερείται υγρών στράγγισης, μπορεί να αποθηκευτεί και πάνω σε συμπιεσμένο έδαφος μόνο προσωρινά, για μέγιστο χρονικό διάστημα ενός μήνα, εφόσον φυσικά έχει προβλεφθεί η παρεμπόδιση εισροής βρόχινου νερού με την κατασκευή περιφερειακής αυλακιάς και την κάλυψη με πλαστικό φύλλο.