Το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τον ελαιοκομικό τομέα, τους επιμέρους κλάδους και το εθνικό μας προϊόν, το ελαιόλαδο, είχε την ευκαιρία να αναπτύξει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκη Βορίδη, αντιπροσωπεία της ΕΔΟΕ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου), την Πέμπτη 12/9/2019. Στην συνάντηση με τον Υπουργό συμμετείχαν εκπρόσωποι των Οργανώσεων - Μελών της ΕΔΟΕ και ειδικότερα του πρωτογενούς τομέα (ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ & ΣΑΣΟΕΕ), των Πυρηνελαιουργείων (ΣΠΕΛ) και της τυποποίησης/εξαγωγής (ΣΕΒΙΤΕΛ).
Η συζήτηση εξελίχθηκε σε εξαιρετικό κλίμα συνενόησης και συναντίληψης. Ο Υπουργός επανέλαβε την διακηρυγμένη κυβερνητική φιλοσοφία, κατεύθυνση και απόφαση, για την αναγκαιότητα συμμετοχής όλων των συλλογικών οργανώσεων, του παραγωγού, του μεταποιητή, του βιομηχάνου, του εμπόρου που ασχολούνται με το ελαιόλαδο και χαιρέτησε την συμμετοχή στην ΕΔΟΕ όλης της αλυσίδας παραγωγής.
Οι εκπρόσωποι της ΕΔΟΕ αναφέρθηκαν στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας Εθνικής Στρατηγικής για το ελληνικό ελαιόλαδο, στη συγκρότηση ενός συντονιστικού Οργάνου για την συλλογική καταγραφή των προβλημάτων, καθώς επίσης και στην διαμόρφωση Οδικού χάρτη επίλυσής τους. Επί του θέματος ο Υπουργός επεσήμανε ότι το Κράτος μπορεί να δώσει μόνο το νομικό πλαίσιο, αλλά τα λοιπά είναι θέματα όλων των εμπλεκομένων να συνεργαστούν και να πάρουν ει δυνατόν ομόφωνα αποφάσεις προς όφελος του προϊόντος. «Τη στρατηγική για το προϊόν που υπηρετείτε διαμορφώστε την μόνοι σας και υποβάλετέ την για να την εφαρμόσουμε, εφόσον φυσικά θα αποσκοπεί στην απάλειψη κανονιστικών και νομικών εμποδίων, θα συμβάλει στην ανάπτυξη όλου του τομέα και δεν θα προσκρούει στο δημόσιο συμφέρον” τόνισε ο κ. Βορίδης.
Στη συνέχεια και με βάση την αδήριτη ανάγκη συγκέντρωσης και διαρκούς παρακολούθησης των απαραίτητων στατιστικών για την παραγωγή, μεταποίηση, διακίνηση, εμπορία και εξαγωγή του προιόντος, προτάθηκε στον υπουργό η θεσμοθέτηση ενός συστήματος πλήρους “ιχνηλάτησης” του ελαιοκομικού τομέα, από το επίπεδο του ελαιοτριβείου μέχρι την τελική του διάθεση (ανάλογο με συστήματα που εφαρμόζονται με επιτυχία σε άλλες ελαιοκομικές χώρες της Ε.Ε). Με βάση το σύστημα αυτό προτάθηκε επίσης η καθιέρωση “ανταποδοτικής εισφοράς” στο ελαιόλαδο, στους εμπλεκόμενους επιχειρηματικά με το προϊόν, πλην των ελαιοπαραγωγών. Η εισφορά αυτή θα καλύπτει το κόστος λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα διαχειρίζεται το Σύστημα, καθώς και δράσεις της ΕΔΟΕ για το προϊόν.
Με την επιφύλαξη της νομικής έγκρισης της εν λόγω πρακτικής, ο υπουργός ζήτησε από την ΕΔΟΕ την υποβολή αναλυτικής σχετικής πρότασης και παράλληλα την τεκμηρίωση της αναποδοτικότητας των δράσεων στις οποίες θα κατευθυνθούν οι συγκεντρωθέντες ποροί.
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η τήρηση ορθών πρακτικών στην ελαιοκαλλιέργεια, οι οποίες θα επηρεάζουν θετικά το τελικό προϊόν (καταπολέμηση του δάκου, περιέκτες συλλογής καρπού, επεξεργασία στο ελαιουργείο, κλπ.), θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς (έλεγχοι, νοθεία κλπ) και γενικότερα της διακίνησης του προϊόντος εντός και εκτός της χώρας και θέματα φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών των ελαιοπαραγωγών και των εργαζομένων στην ελαιοσυλλογή. Ο υπουργός δήλωσε ότι θα τα προωθήσει και στους συναρμόδιους υπουργούς.
Τέλος, για το μείζον θέμα της εξωστρέφειας και προβολής του επώνυμου, τυποποιημένου ελαιολάδου ο υπουργός εκδήλωσε το έντονο ενδιαφέρον του για την άμεση επίλυση κάθε προβλήματος ή αντικινήτρων, καθώς και την εξέταση υποκτηρικτικών εργαλείων για την διεύρυνση των εξαγωγών ελαιολάδου σε κάθε δυνητικά ενδιαφέρουσα και με προοπτικές, αγορά του εξωτερικού.