Αγρότες από την Κύπρο επισκέφθηκαν την Δευτέρα 14.10.2019 τo συσκευαστήριο και τις ψυκτικές εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστού από το εμπορικό σήμα "ZAGORIN". Oι 80 περίπου Κύπριοι παραγωγοί - μέλη της Νέας Αγροτικής Κίνησης Κύπρου, συνδικαλιστικού φορέα που εκπροσωπεί παραγωγούς από όλους τους κλάδους του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα, ήρθαν στη Ζαγορά στα πλαίσια εκπαιδευτικής περιήγησής τους σε συνεταιριστικές μονάδες της Θεσσαλίας, χρηματοδοτούμενης από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Ο σχεδιασμός της περιήγησης υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο εκπόνησε την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης για όλες τις ορεινές κοινότητες της Κύπρου, σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση και με τη χρηματοδότηση Ελληνοκυπρίου της διασποράς. Ένας από τους στόχους του έργου είναι η ανάπτυξη συνεργατικών σχημάτων που θα προωθούν τοπικά προϊόντα της Μεγαλονήσου. Η διοργάνωση της επίσκεψης στη Ζαγορά έγινε σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου, ο οποίος επιλέχθηκε ως ο παλαιότερος με διαρκή λειτουργία στην Ελλάδα, που διακινεί προϊόντα δενδροκομίας τα οποία καλλιεργούνται σε ένα ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον και μάλιστα τα μήλα του εξάγονται σταθερά στη Κύπρο, ενώ παράλληλα διαθέτει μια σειρά από πιστοποιήσεις ποιότητας. Η διοίκηση του Συνεταιρισμού, είναι σταθερά προσηλωμένη σε δράσεις και εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τις συνεργατικές προσπάθειες στον πρωτογενή τομέα. Συνεπώς, παρότι δεν κατέστη εφικτή η συνάντηση της με τους συναδέλφους από την Κύπρο λόγω προγραμματισμένου από καιρό επαγγελματικού ταξιδιού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, η ανταπόκριση του Προέδρου Ιωάννη Κράββαρη στο αίτημα συνεργασίας του Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου ήταν άμεση και θετικότατη.
Οι Κύπριοι παραγωγοί αρχικά καλωσορίστηκαν και ενημερώθηκαν για τη γενικότερη ιστορία του Συνεταιρισμού, τις συνθήκες μεταφοράς των προϊόντων προς τις αγορές στο παρελθόν αλλά και σήμερα και ξεναγήθηκαν στον εξωτερικό χώρο των εγκαταστάσεων που βρίσκονται στο 4ο χιλιόμετρο Ζαγοράς - Χορευτού, από τον υπεύθυνο επικοινωνίας του Συνεταιρισμού, Αντώνη Πολίτη. Έπειτα, κατευθύνθηκαν στον εσωτερικό χώρο διαλογής και συσκευασίας των μήλων και των άλλων προϊόντων, λαμβάνοντας πληροφορίες για τις διεργασίες ποιοτικού ελέγχου που εφαρμόζει ο Συνεταιρισμός από την επικεφαλής γεωπόνο, Ιουλία Παπούλια. Ακολούθως, ο Γενικός Διευθυντής του Συνεταιρισμού, Διονύσης Βαλασσάς, παρουσίασε με λεπτομέρειες τα στάδια ανάπτυξης του Συνεταιρισμού και ανέλυσε διεξοδικά τις αρχές και τις αξίες που διέπουν τη λειτουργία του, αναδεικνύοντας την υποχρεωτικότητα παράδοσης της συνολικής παραγωγής των μελών στον Συνεταιρισμό, την υποχρέωση διατήρησης της ιδιότητας του μέλους για τουλάχιστον 10 χρόνια και το ίσης αξίας κόστος απόκτησης συνεταιριστικής μερίδας ανεξάρτητα από τη ποσότητα παραγωγής, ως βασικές δικλείδες που διατήρησαν τη σταθερότητα και την αναπτυξιακή προοπτική της Οργάνωσης. Οι Κύπριοι αγρότες εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τις καλλιεργητικές συνθήκες των μήλων στη περιοχή, δεδομένης της δυσκολίας που προκύπτει από το επικλινές έδαφος με τις αναβαθμίδες (πεζούλες), συγχαίροντας το σύνολο των παραγωγών και των εργαζομένων του Συνεταιρισμού Ζαγοράς για τα επιτεύγματά του. Παράλληλα ανέφεραν τις συνθήκες που επικρατούν στη δική τους περιοχή.
Κατά την αναλυτική παρουσίαση του Διευθυντή, δόθηκε έμφαση και στην εξαγωγική δραστηριότητα του Συνεταιρισμού στη Κύπρο, η οποία παρουσιάζει ανοδική προοπτική. Τα μήλα ΖΑΓΟΡΙΝ βρίσκονται στη Μεγαλόνησο κατόπιν συνεργασίας του Συνεταιρισμού με εταιρίες - αλυσίδες προϊόντων διατροφής που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και τη Κύπρο αλλά και με ιδιώτες φρουτεμπόρους. Στους επισκέπτες από την Κύπρο προσφέρθηκαν μήλα ΖΑΓΟΡΙΝ, τα οποία "έκλεψαν" τις θετικές εντυπώσεις των φιλοξενούμενων με τη μοναδική γεύση τους.