H εν λόγω συμφωνία θα προβλέπει σειρά προτύπων και μέτρων σύμφωνα με τα οποία οι παραγωγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν λιγότερα λιπάσματα, φυτοφάρμακα και να κάνουν σωστή διαχείριση του νερού
Την άνοιξη θα παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου στρατηγικής «Από το χωράφι στο ράφι» (Farm to Fork) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως δήλωσε η επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη.
«Το σχέδιο στρατηγικής για τη βιωσιμότητα των τροφίμων "Από το χωράφι στο ράφι" πρόκειται να παρουσιαστεί την άνοιξη του 2020 με δράσεις και πιθανές αλλαγές στους κανονισμούς για τα προβλήματα και τις προκλήσεις» δήλωσε η κ. Κυριακίδου, προσθέτοντας: «Ξέρουμε ότι για τον κάθε Ευρωπαίο αλλά και Έλληνα καταναλωτή τον απασχολεί τι καταναλώνει καθώς και η ασφάλεια των τροφίμων».
Όπως τόνισε η εν λόγω συμφωνία θα προβλέπει σειρά προτύπων και μέτρων σύμφωνα με τα οποία οι παραγωγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν λιγότερα λιπάσματα, φυτοφάρμακα και να κάνουν σωστή διαχείριση του νερού.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της συμφωνία θα υπάρξουν και αλλαγές στα υπολειμματικά όρια των φυτοφαρμάκων.
«Οι Έλληνες παραγωγοί θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η Πράσινη Συμφωνία τους συμφέρει, αφού το έδαφος και το κλίμα της χώρας ευνοούν την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που ζητά ένα μεγάλο τμήμα των καταναλωτών εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωση», ανέφερε ο Μ. Βορίδης.
Κάτι που όπως ανέφερε είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας έναντι χωρών που εστιάζουν στη μεγάλη παραγωγή και όχι στην ποιότητα.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το νέο αγροτικό επιχειρησιακό πρόγραμμα 2021-2027, ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε πως θα έχει ως στόχο την ενίσχυση αγροτών που θα επενδύσουν στην παραγωγή επώνυμων και ποιοτικών προϊόντων.
Ο κ. Βορίδης μιλώντας για την απάτη στον τομέα των τροφίμων, επισήμανε ότι έχει προτείνει την διεθνική συνεργασία και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει εκτενής επισήμανση στα τρόφιμα, προκειμένου να γνωρίζει ο καταναλωτής το κάθε στάδιο παραγωγής.