Κώστας Κατσιμίγας:Οι λίμνες πρέπει να προστατευτούν αλλά με την ανθρώπινη παρουσία και την αλιεία.
Ικανοποιημένος από το επίπεδο της συζήτησης εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου και την ανάδειξη του θέματος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι λιμνοθάλασσες της περιοχής εμφανίστηκε ο κος Κώστας Κατσιμίγας επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Αν.Μ.Θ. Άλλωστε, με πρωτοβουλία του ιδίου ήρθε το θέμα προς συζήτηση εισπράττοντας τα εύσημα από τον Περιφερειάρχη για την λεπτομερή παρουσίαση του θέματος και εκφράζοντας και ο ίδιος την προσδοκία «να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις του συστήματος οι οποίες δυστυχώς είναι τεράστιες και μεγάλες».
« Σε γενικές γραμμές υπήρξε ένα υψηλό επίπεδο συζήτησης με τοποθετήσεις πολύ ενδιαφέρουσες κι αυτό μπορεί να δείξει ένα δρόμο για το πώς γίνονται τα περιφερειακά συμβούλια από εδώ και πέρα» ανέφερε ο κος Κατσιμίγας. Μιλώντας αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας τόνισε πως πέρα από την ίδια τη σοβαρότητα του θέματος χάρηκε γιατί ήταν η ευκαιρία να δείξουν ότι υπάρχουν ζητήματα όπου δεν χωρούν και δεν πρέπει να υπάρχουν αντεγκλήσεις.
« Ήταν ένα θέμα το οποίο ήταν πιο πολύ ενημερωτικό για το σώμα, για τους περιφερειακούς συμβούλους για να καταλάβουν το πολύ μεγάλο και σύνθετο ζήτημα με το υδάτινο περιβάλλον της περιφέρειάς μας» τόνισε ο ίδιος και εξήγησε ότι «Συγκεκριμένα οι 25 λιμνοθάλασσες και οι τρεις λίμνες αντιμετωπίζουν διάφορα ζητήματα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, που έχουν αλλάξει κάποια πράγματα, έχει αλλάξει και η σύνθεση του νερού. Τα νερά αυτά τροφοδοτούνται με κατάλοιπα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο ευτροφισμός , δηλαδή να αυξηθεί η υδρόβια βλάστηση η οποία απορροφά οξυγόνο , το οποίο το στερεί από τα υδρόβια είδη, από τα ψάρια περισσότερο. Επίσης, υπάρχει ένταση των καιρικών φαινομένων και η απαξίωση των υποδομών.»
Όπως είπε ο κος Κατσιμίγας από τα 92.000 τ.χ. που είναι ο χώρος που καταλαμβάνουν οι λίμνες και οι λιμνοθάλασσες το 90% περίπου είναι περιοχές όπου ασκείται η αλιεία . Μέχρι το 1980 τα αλιεύματα τα οποία κυριαρχούσαν ήταν κεφάλια, σαζάνια , γριβάδια, καβούρια και χέλια. Την δεκαετία του 80 άρχισαν να μπαίνουν στην παραγωγή και άλλου είδους ψάρια, όπως είναι τα λαβράκια και οι τσιπούρες που έχουν καλύτερη ανταπόκριση στην αγορά, έτσι, το εισόδημα των αλιέων αυξήθηκε. Μπήκαν και καινούργια είδη , βρήκαν αυτά τα ψάρια κατάλληλο περιβάλλον και έτσι οι αλιείς είχαν μια σημαντική δυνατότητα βιοπορισμού, αλλά και η περιοχή είχε ένα σημαντικό εξαγωγικό πόρο γιατί πάρα πολλά από τα αλιεύματα εξάγονται στην Ιταλία και την Γαλλία. Ταυτόχρονα κοντά στις ακτές και ειδικά στις λιμνοθάλασσες γινόταν και μια συστηματική οστρεοκαλλιέργεια τα τελευταία χρόνια, στις εκβολές του Έβρου, στο Βιστωνικό κόλπο, στον κόλπο της Καβάλας, στην περιοχή της Κεραμωτής. « Αυτές οι εξελίξεις έχουν αλλοιώσει το φυσικό περιβάλλον κι εδώ μπαίνει ο ρόλος των Φορέων Διαχείρισης οι οποίοι ανησυχούν για την υφαλμύρωση των νερών η οποία οφείλεται στην είσοδο της θάλασσας μέσα στις λιμνοθάλασσες και υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα» δήλωσε ο κος Κατσιμίγας και ανέφερε ότι η Περιφέρεια έχει εντάξει τρεις διαχειριστικές μελέτες, η μία για την Βιστωνίδα, η άλλη για την Ισμαρίδα και μια μικρή για την Πτελέα, οι οποίες σίγουρα θα αναλύσουν τα ζητήματα και θα αναδείξουν τις αναγκαιότητες. Ωστόσο, όπως τόνισε, αυτό είναι κάτι το οποίο είναι αρκετά μακρινό και επεσήμανε πως υπάρχουν άμεσα ζητήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν κι αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με μελέτες και έργα μικρής κλίμακας. «Οι φορείς διαχείρισης είναι παρόντες και άμεσα μπορούν να πουν την άποψή τους για το είδος των έργων αυτών και τα οποία έργα δεν έχουν τεράστιο προϋπολογισμό και μπορούν κάλλιστα να χρηματοδοτηθούν από τους πόρους της Περιφέρειας» τόνισε ο κος Κατσιμίγας.
Όπως σωστά επεσήμανε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας χρειάζεται εγρήγορση και προτεραιότητα. «Αν περιμένουμε τα διαχειριστικά σχέδια, θα απαξιωθούν τελείως οι υποδομές. Έτσι όπως πάμε σε δύο τρία χρόνια δεν θα έχουμε μέλη στον συνεταιρισμό και επομένως θα εγκαταλειφτεί το ιχθυοτροφείο της Βιστωνίδας, με ό,τι αυτό σημαίνει. Η ανθρώπινη παρουσία είναι απαραίτητη στις λιμνοθάλασσες. Η αλίευση σ΄ αυτά τα περιβάλλοντα είναι μια διαχρονική διαδικασία η οποία κρατάει αιώνες, απλά έχουν αλλάξει οι υποδομές.» τόνισε για να σημειώσει « Εάν η γραφειοκρατία, η ανοησία, η κλιματική αλλαγή, τα φυτοφάρμακα και οι υπερ-αντλήσεις αλλάξουν το φυσικό περιβάλλον και αγνοήσουν και την ανθρώπινη παρουσία σ΄αυτό, τότε πάμε σε απόλυτη καταστροφή.» ανέφερε για να καταλήξει λέγοντας « Οι λίμνες πρέπει να προστατευτούν αλλά με την ανθρώπινη παρουσία και την αλιεία. Όχι μόνο για λόγους βιοποριστικούς, αλλά καθαρά για λόγους φιλοπεριβαλλοντικούς κι αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας , ότι στην προστασία του περιβάλλοντος περιλαμβάνεται και η ανθρώπινη παρουσία και η ανθρώπινη δραστηριότητα που δεν είναι άλλη από την αλιεία.»