Ασφαλιστικό: Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα το νομοσχέδιο

Πληροφορίες  αναφέρουν πως οι εισηγήσεις που υπάρχουν στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας προβλέπουν μείωση 2% έως κατά 4,55% των εργοδοτικών εισφορών υγείας (ΕΟΠΥΥ) από το 2021

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό από τη στιγμή που έληξε την προηγούμενη εβδομάδα  η δημόσια διαβούλευση. Στόχος να ψηφιστεί έως την Παρασκευή 21 /2. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο καθιερώνει το νέο σύστημα  ελεύθερης επιλογής των ασφαλιστικών εισφορών για 1,5 εκατομμύρια μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, “μπλοκάκηδες”) και την μείωση των εισφορών των μισθωτών πλήρους απασχόλησης κατά 0,9. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται και η καταβολή των αυξήσεων των συντάξεων. Κρίσιμο στοιχείο παραμένει η  απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε σχέση με τις μειώσεις στις συντάξεις κατά την περίοδο 2012 – 2018 με βάση τη νομοθεσία του 2011-2012.

Πληροφορίες  αναφέρουν πως οι εισηγήσεις που υπάρχουν στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας προβλέπουν μείωση 2% έως κατά 4,55% των εργοδοτικών εισφορών υγείας (ΕΟΠΥΥ) από το 2021. Οι σχετικές, όμως, κατ’ αρχάς αποφάσεις θα ληφθούν τον ερχόμενο Απρίλιο, οπότε θα συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και “θεσμών” το νέο, τετραετές Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής για το 2020-2023.

Οι αξιολογήσεις υπουργείων

Με την αξιολόγηση μέσα στην εβδομάδα των υπουργείων Εσωτερικών, Υποδομών και Πολιτισμού κλείνει ο κύκλος της αξιολόγησης που άνοιξε ο πρωθυπουργός  πριν λίγες εβδομάδες, με σκοπό την καταγραφή των βημάτων που έχουν γίνει από την 7η Ιουλίου μέχρι σήμερα και την αποτύπωση των στρατηγικών στόχων κάθε χαρτοφυλακίου για την τρέχουσα χρονιά.

 Stress test– Τράπεζες

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε τo stress test (άσκηση αντοχής) για τις τράπεζες για το 2020 με στόχο να διαπιστώσει την ικανότητά τους να έχουν επαρκή κεφάλαια στην περίπτωση διαμόρφωσης δυσμενών μακροοικονομικών συνθηκών. Η διαδικασία προβλέπει τη διεξαγωγή ενός stress test για 35 μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης, που έχουν ενεργητικό υψηλότερο από 30 δισ. ευρώ η κάθε μία, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής άσκησης αντοχής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) και θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά του στις 31 Ιουλίου. Παράλληλα, η ΕΚΤ θα διεξάγει ένα δικό της stress test για τις υπόλοιπες σημαντικές τράπεζες της Ευρωζώνης, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

Μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζει από τώρα ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής, το οποίο θα καλύπτει όλη την περίοδο μέχρι το 2024 και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα. Θα διατεθούν 1,8 δισ. κυρίως για τη χρηματοδότηση της πλήρους κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης –μέτρο που απαιτεί περίπου 1,16 δισ. ευρώ– αλλά και για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά επιπλέον δύο ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο επόμενο έτος ώστε, μαζί με τη μείωση που θα γίνει φέτος τον Ιούνιο, η συνολική να φτάσει στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες.  Η υλοποίηση αυτού του πλάνου –το οποίο προϋποθέτει την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ– θα φέρει αυξήσεις καθαρών αποδοχών έως και 4% σε εκατομμύρια μισθωτούς λόγω της μείωσης των κρατήσεων τόσο από φόρους όσο και από ασφαλιστικές εισφορές.

ΙΟΒΕ- εκτιμήσεις

Κλιμάκωση ανάπτυξης το 2020, σε 2,2-2,5%, από μεγαλύτερη επενδυτική δραστηριότητα, λόγω πιστωτικής επέκτασης, φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις, έργα σε αποκρατικοποιήσεις/παραχωρήσεις, νέα αύξηση εξαγωγών (+5,5-6%) και ανάκαμψη ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,4%) προβλέπει το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεση του για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα το ΙΟΒΕ εκτιμά νέα υποχώρηση της ανεργία στο 15,5%. Αναλυτικά εδώ

Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός

Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία σχετικά με το  Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το ΠΔΠ όπως συνηθίζεται να αναφέρεται στα διπλωματικά γραφεία και αγγλιστί MFF (Multiannual Financial Framework). Με απλά λόγια πρόκειται για τον 7ετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος θα καθορίσει πόσα χρήματα θα συλλεγούν, από ποιες χώρες και με ποιον τρόπο, σε ποιους τομείς θα διατεθούν και ποια κράτη-μέλη θα λάβουν πόσα για ποιο σκοπό. Και όλα αυτά, χωρίς τίποτα να είναι πλέον αυτονόητο. Η τελική συνάντηση των επικεφαλής των κρατών μελών θα γίνει στις 20 Φεβρουαρίου.

Άρθρο: Νίκος Καραμούζης: Προετοιμαζόμαστε για έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα; (Καθημερινή, 9/2/20)