Ήδη το ζωϊκό κεφάλαιο καταγράφεται μειωμένο σε ποσοστό 16% πανελλαδικά, με τις εκμεταλλεύσεις να έχουν συρρικνωθεί κατά 20% περίπου
Τεράστια αναμένεται να είναι η οικονομική ζημιά, εάν δεν υπάρξει μέριμνα, για τους Έλληνες κτηνοτρόφους, από την υπερεπάρκεια οβελία για το Πάσχα και την παύση εξαγωγών λόγω κορωνοϊού.
Όπως ανέφερε ενδεικτικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς Δημήτρης Μόσχος: «'Ενας κτηνοτρόφος που θα διέθετε 500 αρνιά στις γιορτές του Πάσχα και θα πληρωνόταν με 50 ευρώ/ζώο, με τις περσινές τιμές των 5,80 ευρώ/κιλό χάνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, περί τα 25.000 ευρώ».
«Σαν μην φτάνει αυτό», πρόσθεσε, «ο ίδιος ο κτηνοτρόφος θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 10.000 ευρώ, προκειμένου να κρατήσει τα ζώα στη μονάδα του και να συνεχίσει να τα ταΐζει ώστε να τα διαθέσει ύστερα από δύο με τρεις μήνες και αν...».
Ως παράδειγμα, έφερε τον εαυτό του. «Είμαι μέσα ήδη 2.500 ευρώ, αφού τρίτη εβδομάδα τώρα δεν γίνονται σφαγές ζώων και ήδη σε φυσιολογικές συνθήκες θα είχα διαθέσει 45 αρνιά. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και εάν δεν ληφθεί μέριμνα θα φύγουν επιπλέον κτηνοτρόφοι από τον κλάδο και θα κλείσουν και άλλες εκμεταλλεύσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, την περίοδο του Πάσχα πέρυσι, έγιναν εξαγωγές 200.000 αρνιών (βάρους έξι με επτά κιλών), κυρίως στις αγορές των Ιταλίας και της Ισπανίας και ορισμένων στη Γερμανία, ενώ εισήχθησαν 175.000 αρνιά από Ρουμανία και Βουλγαρία, βάρους δέκα κιλών.
Τόνισε, δε, ότι ήδη το ζωϊκό κεφάλαιο καταγράφεται μειωμένο σε ποσοστό 16% πανελλαδικά, με τις εκμεταλλεύσεις να έχουν συρρικνωθεί κατά 20% περίπου.
«Το 70% της παραγωγής μας το εξάγουμε την τελευταία τριετία στις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας», ανέφερε, από την πλευρά του, ο γεωργοκτηνοτρόφος στα Νέα Σίλατα του δήμου Προποντίδας νομού Χαλκιδικής, Δημήτρης Παπαδάκης, διερωτώμενος «τι θα γίνουν τώρα τα 5.000-6.000 κιλά αρνί που στέλναμε στο εξωτερικό».
Ήδη, όπως είπε, στον δήμο Προποντίδας του νομού Χαλκιδικής, την τελευταία τριετία έχουν μειωθεί σε 92 οι κτηνοτρόφοι (από 192).
«Όχι μόνο χάνουμε το εισόδημα από τη διάθεση των αρνιών στην αγορά του εξωτερικού, αλλά μπαίνουμε και μέσα, αφού θα πρέπει να τα ταΐζουμε τα ζώα για να τα διαθέσουμε σε μεταγενέστερο στάδιο. Κανείς, μάλιστα, δεν ξέρει αν και πότε θα διατεθούν» υπογράμμισε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Μόσχο και ο κ. Παπαδάκης ζήτησε να ληφθεί μέριμνα για τη διάθεση του παραδοσιακού οβελία στην εγχώρια αγορά και να μην δοθούν σε εξευτελιστική τιμή. «Πρέπει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μας καταβάλει τη συνδεδεμένη ενίσχυση ανά ζώο που λαμβάνουμε κάθε χρόνο και να κοιτάξει επίσης μήπως μπορεί να την αυξήσει κιόλας».
Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΕΚ, Στέργιου Κύρτσιου, ο οποίος -μεταξύ άλλων- έθεσε επί τάπητος και το ρίσκο που παίρνουν οι κτηνοτρόφοι δουλεύοντας έξω στις μονάδες τους.
Εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε σπίτι, γιατί τα ζώα μας χρειάζονται. Και αυτό το κάνουμε 365 ημέρες το χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε επίσης ότι «ανακοινώνονται οικονομικά μέτρα στήριξης από τις αρνητικές επιπτώσεις του κορωνοϊού για όλες τις παραγωγικές τάξεις -και καλώς- αλλά δεν θα έπρεπε να φροντίσουν και εμάς τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα;».
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στην ανάγκη για πολύμηνο «πάγωμα» των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα και ειδική ρύθμιση των δανειακών τους υποχρεώσεων.
«Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι και με τον παράγοντα κορωνοϊό είναι πιο επισφαλής από ποτέ η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών μας και η παραμονή μας στην ύπαιθρο και τον κλάδο».