Η Γαλλία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βοηθήσει τους οινοπαραγωγούς και τυροκόμους που αντιμετωπίζουν πλεόνασμα παραγωγής εξαιτίας της χαλαρής ζήτησης .
Η Γαλλία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βοηθήσει τους οινοπαραγωγούς και τυροκόμους που αντιμετωπίζουν πλεόνασμα παραγωγής εξαιτίας της χαλαρής ζήτησης που προκαλείται από την κρίση της πανδημίας, η οποία έσπασε τη ζωτικής σημασίας πώλησης σε εστιατόριο και το εξαγωγικό εμπόριο.
Οι Γάλλοι γαλακτοπαραγωγοί φοβούνται ότι η πτώση της ζήτησης θα οδηγήσει σε σημαντικό πλεόνασμα γάλακτος, καθώς η εποχή της βοσκής αυξάνει την παραγωγικότητα των αγελάδων, με κίνδυνο να καταρρεύσουν οι τιμές.
«Έχουμε εργαστεί για να μειώσουμε την παραγωγή γάλακτος και ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της. Σήμερα είναι απολύτως απαραίτητο να αποθηκεύουμε γάλα, να αποθηκεύουμε σκόνη, να δούμε πώς μπορούν να γίνουν τα πράγματα για να εξασφαλιστεί ο τομέας αυτός και να ζει όσο καλύτερα μπορεί». Δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Didier Guillaume στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.
«Είμαστε σε μια έκτακτη κρίση, χρειαζόμαστε απαντήσεις που δεν είναι συνηθισμένες. Η [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή, η ΕΕ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος πρέπει να κινηθούν».
Ο γαλλικός οργανισμός της βιομηχανίας γάλακτος CNIEL ζήτησε από την Επιτροπή να της επιτρέψει να δημιουργήσει ένα προσωρινό ταμείο αλληλεγγύης για την αποζημίωση των αγροτών που περιορίζουν την παραγωγή.
Στο τέλος του περασμένου μήνα, 40 εκατομμύρια λίτρα γάλακτος, ή 18% του συνολικού όγκου που συλλέγεται εβδομαδιαίως, ήταν πλεονασματικά και θα έπρεπε να αναπροσανατολιστεί προς την αποθεματοποίηση για το βούτυρο και το γάλα σε σκόνη, ζητώντας μείωση της παραγωγής γάλακτος.
Η ασθενέστερη ζήτηση και οι απουσίες προσωπικού λόγω της πανδημίας του κοροναϊού έχουν επίσης διαταράξει εργοστάσια στον γαλακτοκομικό τομέα και αλλού στη βιομηχανία τροφίμων.
Ο παραγωγός παγωτών Froneri, που ανήκει εξ ολοκλήρου στην Nestle, δήλωσε ότι είχε αναστείλει την παραγωγή στα τρία γαλλικά εργοστάσια για δύο εβδομάδες μέχρι το Πάσχα.
Για τους Γάλλους παραγωγούς οίνου, η απώλεια της ζήτησης από τα κλειστά εστιατόρια και τις διαταραγμένες εξαγωγικές αγορές έρχεται μετά την πλήρωσή τους με τα τιμολόγια των ΗΠΑ κατά 25% στο πλαίσιο της απάντησης της Ουάσινγκτον στις παράνομες επιδοτήσεις αεροσκαφών της ΕΕ.
«Ο τομέας του κρασιού έχει ήδη υποφέρει πολύ από τους φόρους των ΗΠΑ», δήλωσε ο Guillaume.
«Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει, αν η Ευρώπη δεν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση για στήριξη της αγοράς θα είναι πραγματικά ένα πρόβλημα».
Ο επικεφαλής της γεωργίας της Ε.Ε δήλωσε την Τρίτη ότι δισεκατομμύρια ευρώ σε αχρησιμοποίητα ταμεία αγροτικής ανάπτυξης θα μπορούσαν να εκτραπούν στους αγρότες και ότι η αναθεώρηση της αειφορίας στην ΚΑΠ της Ε.Ε ενδέχεται να καθυστερήσει.
Ωστόσο, ο αρμόδιος για τη γεωργία Επίτροπος της Ε.Ε, Janusz Wojciechowski, αντιστάθηκε στις προσκλήσεις ορισμένων ομάδων αγροτών να χρησιμοποιήσουν τα εμπόδια στις εισαγωγές για την προστασία των τομέων κατά τη διάρκεια της κρίσης του κοροναϊού.
Η Γαλλία θα επιδιώξει επίσης να παράσχει πρόσθετη στήριξη στον κλάδο της αλιείας, ο οποίος εξαρτάται ιδιαίτερα από το εμπόριο εστιατορίων, πρόσθεσε ο Guillaume.
ΠΗΓΗ: aljazeera.com