Η Ευρώπη ψάχνει απεγνωσμένα εργάτες γης

Οι αγρότες λένε ότι οι πρακτικές δυσκολίες του ταξιδιού επιδεινώνονται από τους φόβους των εργαζομένων για μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Κάθε καλοκαίρι, το Μπαρτοσίτσε, μία πόλη στη βορειοανατολική Πολωνία, αδειάζει, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοί της κατευθύνονται προς τη Γαλλία, για να εργαστούν στους αμπελώνες και να μαζέψουν σταφύλια. Ωστόσο, φέτος, το κλείσιμο των συνόρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού ίσως τους εμποδίσει να κάνουν αυτό το ταξίδι.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, μέχρι φέτος, οι κάτοικοι του Μπαρτοσίτσε ήταν μέρος ενός μαζικού κινήματος εποχικών εργατών από την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική προς τη Δυτική Ευρώπη. Φέτος, πολλοί δεν θα κάνουν αυτό το ταξίδι. Ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία, έχουν κλείσει τα σύνορά τους, ενώ άλλες, όπως η Γαλλία, είναι σε lockdown.

Οι αγρότες λένε ότι οι πρακτικές δυσκολίες του ταξιδιού επιδεινώνονται από τους φόβους των εργαζομένων για μόλυνση από τον κορωνοϊό ή από τον φόβο ότι δεν θα καταφέρουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Έτσι, οι ευρωπαϊκές φάρμες μένουν χωρίς εργάτες.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος εμπορίου και αγορών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε: «Στις ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίες βασίζονται στην εργασία των μεταναστών, εάν η κρίση του κορωνοϊού κρατήσει δύο μήνες, η επίπτωση θα είναι πολύ σοβαρή».

Οι αριθμοί είναι σημαντικοί: Στη Γαλλία καταγράφεται έλλειψη 200.000 εργατών έως τα τέλη Μαΐου, ενώ στην Ισπανία λείπουν 70.000 με 80.000. Η Ιταλία χρειάζεται περίπου 250.000 εργάτες τους επόμενους δύο μήνες, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο 70.000-80.000 κατά τη διάρκεια της σεζόν και η Γερμανία 300.000.

Το πρόβλημα έχει ωθήσει τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε κάποιες ενέργειες. Την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία άλλαξε προηγούμενη απόφασή της, που προέβλεπε απαγόρευση εισόδου για εποχικούς μετανάστες και πλέον θα τους δέχεται.

Ορισμένες χώρες προσπαθούν να πείσουν τους ντόπιους κατοίκους να κάνουν τη δουλειά, μετά από δεκαετίες εξάρτησης από τους αλλοδαπούς εργάτες.

Μαζικά προγράμματα προσλήψεων είναι σε εξέλιξη σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι οι ντόπιοι θα μπορούν να παίρνουν επιδόματα ανεργίας ενώ παράλληλα θα απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ως μέρος του πακέτου που χαρακτηρίστηκε «έκτακτα μέτρα» για την εξασφάλιση τροφοδοσίας και την αποτροπή αυξήσεων τιμών.

ΠΗΓΗ