Η φετινή συγκομιδή φράουλας ήταν από την αρχή δύσκολη, με τους αγρότες να διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές για τα προϊόντα τους.
"Είναι μια δραματική κατάσταση", λέει ο Cristobal Picon, ένας αγρότης από την Huelva, στη νοτιοδυτική γωνία της Ισπανίας. Η φετινή συγκομιδή φράουλας ήταν από την αρχή δύσκολη, με τους αγρότες να διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές για τα προϊόντα τους. Αλλά μετά ήρθε ο κοραναϊός και όλη η Ισπανία τέθηκε σε αυστηρό κλείσιμο καθώς το έθνος χτυπήθηκε σκληρά από την πανδημία COVID-19.
Λίγες μέρες πριν από την κήρυξη έκτακτης ανάγκης από τον Ισπανό πρωθυπουργό Pedro Sanchez, το Μαρόκο έκλεισε τα σύνορά του. Από τη μια μέρα στην άλλη, οι μαροκινοί εργαζόμενοι δεν μπόρεσαν να φτάσουν στα ισπανικά αγροκτήματα όπου εργάζονται κάθε χρόνο.
Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι που ταξιδεύουν από την Ανατολική Ευρώπη έπρεπε να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, καθώς κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση έκαναν επίσης την πρωτοφανή κίνηση κλεισίματος των συνόρων τους.
Οι εκμεταλλεύσεις φραουλών στην επαρχία της Ουέλβα είναι πλέον μικρές με 25.000 προσωρινά άτομα, ή προσωρινά εργαζόμενοι, σύμφωνα με την επιχειρηματική ένωση Interfresa. Η ιστορία τους είναι αυτή πολλών άλλων βιομηχανιών σε όλη την Ευρώπη που επηρεάζονται από τα μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση του COVID-19.
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα επιτρέπεται σε αυτούς τους προσωρινούς μετανάστες εργαζόμενους να έρθουν στην Ουέλβα τις επόμενες εβδομάδες. "Είναι ανέφικτο", δήλωσε αξιωματούχος της επαρχιακής κυβέρνησης. Ο Manuel Delgado Cabeza, καθηγητής αγροτικών οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, είναι πεπεισμένος ότι «δεν θα έρθουν». Οι αγρότες θα πρέπει να αποζημιώσουν με τις λίγες χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται ήδη εκεί, καθώς και τους ντόπιους.