Το IFAD ξεκίνησε ένα πακέτο 40 εκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη αγροτών και αγροτικών κοινοτήτων.
Οι χώρες πρέπει να δράσουν τώρα για να σταματήσουν να μετατρέπονται η πανδημία COVID-19 σε επισιτιστική κρίση, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Ταμείου Γεωργικής Ανάπτυξης του ΟΗΕ (IFAD) τη Δευτέρα.
"Η επίπτωση από το COVID-19 μπορεί να ωθήσει τις αγροτικές οικογένειες ακόμη πιο βαθιά στη φτώχεια, την πείνα και την απελπισία, πράγμα που αποτελεί πραγματική απειλή για την παγκόσμια ευημερία και σταθερότητα", σημείωσε ο Gilbert Houngbo.
Ισχυρίστηκε ότι η άμεση δράση μπορεί να υποστηρίξει τους κατοίκους της υπαίθρου για γρήγορη ανάκαμψη και να αποτρέψει μια μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση.
Το IFAD ξεκίνησε ένα πακέτο 40 εκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη αγροτών και αγροτικών κοινοτήτων, ανέφερε το ταμείο σε δελτίο τύπου.
Αναμένει να συγκεντρώσει αυτό το ταμείο κατά 200 εκατομμύρια δολάρια με συνεισφορές από τα κράτη μέλη, τα ιδρύματα και τον ιδιωτικό τομέα.
«Πολλοί αγρότες μικρής κλίμακας δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αγορές για να πουλήσουν προϊόντα ή να αγοράσουν εισροές, όπως σπόροι ή λιπάσματα», υπενθύμισε, προσθέτοντας: «Καθώς ολόκληρες οι αλυσίδες παραγωγής διαταράσσονται και αυξάνεται η ανεργία, οι πιο ευάλωτοι περιλαμβάνουν καθημερινούς εργάτες, μικρούς επιχειρήσεις και άτυποι εργαζόμενοι, που είναι συχνά γυναίκες και νέοι».
Υπενθύμισε επίσης ότι το 80% των φτωχότερων ανθρώπων παγκοσμίως ζουν σε αγροτικές περιοχές και, ακόμη και πριν από την πανδημία, πάνω από 820 εκατομμύρια άνθρωποι πεινούσαν κάθε μέρα.
«Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι σε ένα χειρότερο σενάριο, ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας θα μπορούσε να ωθήσει άλλα μισά δισεκατομμύρια άτομα στη φτώχεια», τόνισε.
Εν τω μεταξύ, ειδικοί λένε ότι η Τουρκία είναι μια αυτάρκη χώρα όσον αφορά τα τρόφιμα, ιδίως τη γεωργική παραγωγή.
Πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και η Ισπανία, απασχολούν ξένους για γεωργική παραγωγή, αλλά το κλείσιμο των συνόρων λόγω της πανδημίας θα πλήξει περαιτέρω την παραγωγή αυτών των χωρών.
Μετά την εμφάνιση του ιού στη Γουχάν, την Κίνα τον περασμένο Δεκέμβριο, το COVID-19 έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 185 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο, με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.
Υπάρχουν πάνω από 2,48 εκατομμύρια περιπτώσεις παγκοσμίως και περισσότεροι από 170.400 θάνατοι. Σχεδόν 653.000 έχουν αναρρώσει από τον ιό, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins που εδρεύει στις ΗΠΑ.