Το εθνικό κλείσιμο που ισχύει για την πρόληψη της εξάπλωσης του κοραναϊού έχει καταστήσει αδύνατο για τους αγρότες να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Χωρίς ανάκαμψη, πολλοί αποφεύγουν τη φυτεία λουλουδιών
Οι καλλιεργητές λουλουδιών σε ολόκληρη τη χώρα καταστρέφουν τη θερινή τους συγκομιδή, καθώς δεν είναι σε θέση να πουλήσουν τα προϊόντα, οι λιανοπωλητές και τα καταστήματα λιανικής παραμένουν κλειστά κάτω από το εθνικό κλείδωμα για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κοροναϊού (Covid-19).
Η διατήρηση των λουλουδιών μέσα και έξω από το χωράφι απαιτεί πολλή προσπάθεια και ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες - οι αγρότες πρέπει να επενδύσουν μεγάλα χρήματα για να εξασφαλίσουν καλή ποιότητα των λουλουδιών. Αλλά η μεταφορά σε ψυκτική αποθήκευση παραμένει ένα μεγάλο ζήτημα λόγω της μη διαθεσιμότητας εργατικών και μεταφορικών εγκαταστάσεων. Και, ακόμη και αν αυτό διαχειρίζεται κατά κάποιο τρόπο, δεν υπάρχει εγγύηση ζήτησης που θα επιστρέψει σύντομα.
Δεδομένου ότι η συγκομιδή ωριμασμένων λουλουδιών δεν μπορεί να καθυστερήσει, οι αγρότες έχουν αρχίσει να καταστρέφουν λουλούδια στο χωράφι. Έχουν επίσης ξεκινήσει την εκρίζωση του φυτού για να κρατήσει το χωράφι κενό και να διατηρήσει την ποιότητα του εδάφους για τον επόμενο γύρο της φυτείας.
«Τα λουλούδια με μικρή διάρκεια ζωής, όπως η καλέντουλα, δεν μπορούν να αποθηκευτούν σε ζεστό κλίμα. Πρέπει να συλλεχθούν αμέσως μετά την ωρίμανση. Ελλείψει ζήτησης, ωστόσο, η συγκομιδή ωριμασμένων καλλιεργειών απαιτεί νέες επενδύσεις όσον αφορά το κόστος εργασίας για το χειρισμό και την αποθήκευση. Για να αποφευχθούν τέτοιες πρόσθετες δαπάνες χωρίς επιστροφές, οι αγρότες επέλεξαν να ξεριζώσουν αυτά τα φυτά », λέει ο Navnath Pasalkar της Kaniphnath Trading Co, χονδρέμπορος λουλουδιών με έδρα το Pune.