Ζητά ένα νέο σύστημα επιδότησης γεωργικών εκμεταλλεύσεων για την Ευρώπη μετά τον κορανοϊό.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαλύσει την κοινή αγροτική πολιτική της (ΚΑΠ) και να ξεκινήσει εκ νέου να χτίσει ένα σύστημα τροφίμων και γεωργίας που σώζει τους μικρούς αγρότες και μας προστατεύει από μελλοντικές πανδημίες, δήλωσε η Greenpeace. Οι νέες προτάσεις θα πρέπει να αποτελούν μέρος μιας αναθεώρησης του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, η οποία προγραμματίζεται να ανακοινωθεί από την Επιτροπή αργότερα αυτό το μήνα ως απάντηση στην κρίση Covid-19. Η ΚΑΠ αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο του τρέχοντος προϋπολογισμού, το οποίο χρηματοδοτεί επίσης την κατασκευή υποδομών ορυκτών καυσίμων και άλλες καταστροφικές δραστηριότητες.
Η Greenpeace ζητά τον τερματισμό του συστήματος της ΚΑΠ που δίνει στο 1% των αγροτών το ένα τρίτο των γεωργικών επιδοτήσεων βάσει των μεγάλων ποσοτήτων γης που ελέγχουν και ευνοεί σε μεγάλο βαθμό τη βιομηχανική κτηνοτροφία. Επιστήμονες, γεωργικοί εμπειρογνώμονες και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, έχουν επίσης επικρίνει έντονα αυτό το σύστημα.
Ο Marco Contiero, διευθυντής της γεωργικής πολιτικής της Greenpeace της ΕΕ, δήλωσε: «Η ΚΑΠ ωθεί τώρα ένα σύστημα τροφίμων που πλήττει τους μικρούς αγρότες, καταστρέφει τη φύση και μας θέτει σε κίνδυνο περισσότερων πανδημιών. Για να σηκωθούμε από τις στάχτες της κρίσης του κοροναϊού, πρέπει να υποστηρίξουμε τους αγρότες στην παραγωγή υγιεινών τροφίμων με τρόπο που σέβεται τη φύση - και να σταματήσουμε να τυφλώνουμε τυφλά τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες. Η ΕΕ πρέπει να καταργήσει την ΚΑΠ και να την αντικαταστήσει με ένα σύστημα που προστατεύει τους αγρότες μικρής κλίμακας, παρέχει υγιεινά τρόφιμα για όλους και έχει ασφαλή σχέση με τη φύση. "
Η Greenpeace ζητά από την ΕΕ να υποστηρίξει όλους τους αγρότες για να καλλιεργούν οικολογικά, διασφαλίζοντας ότι έχουν ασφαλή μέσα διαβίωσης παράγοντας οικονομικά και υγιεινά τρόφιμα. Τα τελευταία χρόνια, 4,2 εκατομμύρια εκμεταλλεύσεις, κυρίως μικρές εκμεταλλεύσεις, έχουν εξαφανιστεί, ενώ η έκταση των αγροτεμαχίων παρέμεινε η ίδια. Δεν υπάρχουν σημάδια αναστροφής αυτής της τάσης.
Η συντριπτική πλειονότητα του τρέχοντος προϋπολογισμού της ΚΑΠ διανέμεται σε άμεσες πληρωμές στους αγρότες με βάση τον αριθμό των εκταρίων της εκμετάλλευσής τους, ανεξάρτητα από τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη που παρέχουν οι εκμεταλλεύσεις. Πάνω από το 70% των γεωργικών εκτάσεων της ΕΕ χρησιμοποιείται για τη διατροφή των ζώων, εξασφαλίζοντας περίπου το 1/5 του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ.