Τα πρώτα μελανά σημάδια του Brexit
Οι αγρότες οπωροκηπευτικών της Βρετανίας φοβούνται εδώ και πολύ καιρό την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανησυχώντας ότι θα κρατήσει τις δεκάδες χιλιάδες εργάτες της Ανατολικής Ευρώπης που έρχονται κάθε χρόνο για να επιλέξουν προϊόντα.
Τώρα, η πανδημία του κορανοϊού έχει φέρει το φοβισμένο μέλλον στο παρόν: Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβάλλονται για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού εμποδίζουν τους εργάτες όπως ακριβώς ξεκινά η εποχή της συγκομιδής για τα μαρούλια και τα μούρα.
Τον Ιούνιο, 1 εκατομμύριο κεφάλια μαρουλιού θα πρέπει να μαζεύονται στη Βρετανία κάθε μέρα, μετά να περικόπτονται και να μεταφέρονται σε σούπερ μάρκετ - όλα χωρίς μώλωπες και πριν μαραθούν. Χρειάζεται εμπειρία και πολλά χέρια.
Χωρίς το απαραίτητο εργατικό δυναμικό, οι καλλιέργειες θα μπορούσαν να αφεθούν να σαπίσουν και οι καλλιεργητές ενδέχεται τελικά να αποφασίσουν να μετακινήσουν ορισμένες από τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, προειδοποιούν οι αγρότες.
Το πρόβλημα είναι πιο επείγον για τους αγρότες σπαραγγιού και μαρουλιού, των οποίων οι καλλιέργειες είναι έτοιμες για συγκομιδή περίπου τώρα. Ένας μεγάλος παραγωγός σαλάτας, ο G’s Growers, κατέφυγε σε κράτηση πτήσης ναύλωσης 40.000 λιβρών (49.000 $) για να μεταφέρει 150 ρουμάνους εργαζόμενους τον Απρίλιο για να πάρει τα λαχανικά και να βοηθήσει στην εκπαίδευση λιγότερο έμπειρων προσλήψεων.
Η εταιρεία που πραγματοποίησε αυτήν την πτήση είπε ότι πραγματοποίησε πολλές παρόμοιες κλήσεις από άλλα βρετανικά αγροκτήματα που ήταν απελπισμένα για εργασία. Από τα μέσα Απριλίου, η Air Charter Service έχει πετάξει σε 1.200 επιβάτες από τη Ρουμανία για να καλύψει τις ανάγκες των αγροκτημάτων, δήλωσε ο Matt Purton, διευθυντής εμπορικών αεριωθούμενων αεροσκαφών για την εταιρεία.
Η βρετανική κυβέρνηση λέει ότι γνωρίζει καλά το πρόβλημα και έχει επεκτείνει ένα πρόγραμμα προσωρινών εργαζομένων για να επιτρέψει σε 10.000 μετανάστες από χώρες εκτός της ΕΕ - κυρίως από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Μολδαβία - να εργαστούν σε βρετανικές εκμεταλλεύσεις.
Ωστόσο, τα αεροπορικά ταξίδια παραμένουν δύσκολα και συχνά ακριβά και δεν είναι σαφές πόσα έχουν φτάσει στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. Ακόμα κι αν πέτυχε τον στόχο του, αυτό θα άφηνε τις εκμεταλλεύσεις δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους σύντομα, οπότε η κυβέρνηση ηγήθηκε επίσης μια εκστρατεία πρόσληψης «Pick for Britain» σε μια προσπάθεια να προσελκύσει Βρετανούς σε αγροκτήματα. Αξιωματούχοι έχουν παροτρύνει εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν παραμείνει άνεργοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας να βοηθήσουν στη συγκομιδή.
Οι στρατολογητές λένε ότι η απάντηση από τους Βρετανούς ήταν ενθουσιώδης, αλλά πουθενά δεν έλυνε το πρόβλημα.
Η Concordia, ένας κορυφαίος στρατολόγος εποχιακών αγροτών, λέει ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου, 55.000 άτομα υπέβαλαν αίτηση για θέσεις αγροκτημάτων, αλλά μόλις 150 ανέλαβαν προσφορές εργασίας. Πολλοί που απέρριψαν ρητά τους ρόλους ανέφεραν τη δυσκολία του ταξιδιού στα αγροκτήματα ή τη διάρκεια των συμβάσεων ως παράγοντες που τους καθυστερούσαν.
Με το Brexit στον ορίζοντα, αυτές οι αλλαγές έρχονταν πάντα, αλλά η πανδημία έκανε τους καλλιεργητές να τις αντιμετωπίσουν νωρίτερα - ενώ προσπαθούν επίσης να προγραμματίσουν μακροπρόθεσμα.