Καμία επίσημη ενημέρωση ακόμη για ξένους εργάτες γης
Σε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύθηκε στις 2 Μαΐου, δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες που θέλουν να μετακαλέσουν για εποχιακή απασχόληση πολίτες τρίτων χωρών, να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση ως τις 20 Ιουνίου». Στην Πέλλα την περασμένη εβδομάδα έγιναν συσκέψεις επί συσκέψεων με την Διεπαγγελματική Πυρηνόκαρπων και Αχλαδιών και εκπροσώπους του Υπουργείου ώστε να φτάσουν στη Μακεδονία 7.000 εργάτες γης μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Ωστόσο, πολύ πιο σύντομα από εκείνη την ημερομηνία πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες των παραγωγών της Χαλκιδικής για τα καΐσια, καθώς ήδη ξεκινά η συγκομιδή στις υπερπρώιμες ποικιλίες από τις 15 Μαΐου και συνεχίζεται με τις άλλες ποικιλίες στα τέλη του ίδιου μήνα.
Η διαδικασία που έχουν αναλάβει να ολοκληρώσουν οι αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας αφορά τη συγκέντρωση των εγγράφων και δικαιολογητικών για τους μετακαλούμενους εργάτες γης που θα εργαστούν στη χώρα. Όπως όμως μας ανέφερε ο κ. Βασίλης Σιαφλιάκης, Πρόεδρος της Πορταριάς, κατ’ εξοχήν χωριό που παράγει καΐσια στη Χαλκιδική, οι υπηρεσίες ακόμη δεν λειτουργούν πλήρως στο νομό και οι αστυνομικές αρχές έχουν άγνοια για την κατάσταση. Ακόμη κι αν ανοίξουν κανονικά στις 14 του μηνός, είναι πολύ μικρό το διάστημα για να έχουν το εργατικό δυναμικό την ώρα που το θέλουν.
«Το ίδιο αδιέξοδο ανάγκασε τους καϊσοπαραγωγούς, στην περίοδο του αραιώματος των δέντρων, να χρησιμοποιήσουν προσωπικό ξενοδοχείων που είναι άνεργο αυτή τη στιγμή», αναφέρει ο κ. Σιαφλιάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο το θετικό φέτος είναι ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση στις εξαγωγές και κυρίως στις ποικιλίας που προορίζονται για κονσερβοποίηση. Οι τιμές του προϊόντος θα είναι επίσης πολύ καλές φέτος, αλλά γενικά η παραγωγή ήταν μειωμένη λόγω ζεστού χειμώνα και μιας ξαφνικής παγωνιάς.