Θα ακολουθήσουν τις συμβουλές οι χώρες του μεγαλύτερου εμπορικού μπλοκ στον κόσμο;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε την Τετάρτη το σχέδιό της για να βοηθήσει τους πολίτες και από τα 27 έθνη να σώσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους μετά από μήνες σκληρού εγκλεισμού και να ελπίσουμε ότι θα αναστήσει την ευρωπαϊκά τουριστική βιομηχανία.
Περίπου 150.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Βρετανία από τότε που ο ιός εμφανίστηκε στη βόρεια Ιταλία τον Φεβρουάριο, αλλά με την εξάπλωση της νόσου, οι άνθρωποι σε πολλές χώρες αποφεύγουν προσεκτικά από τον περιορισμό για να επιστρέψουν στη δουλειά και κάποια σχολεία ανοίγουν ξανά.
Μια ερώτηση στο μυαλό των ανθρώπων, των ταξιδιωτικών πρακτορείων και των χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων που εξαρτώνται από την τουριστική βιομηχανία είναι εάν οι καλοκαιρινοί μήνες του τρέχοντος έτους θα μειωθούν σε ένα πρόγραμμα "παραμονής" στο σπίτι.
Σε μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διατύπωσε τις συμβουλές της για την άρση των ελέγχων ταυτότητας στα βιαστικά κλειστά σύνορα, βοηθώντας να λειτουργήσουν οι αεροπορικές εταιρείες, τα πορθμεία και τα λεωφορεία διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος και προετοιμάζοντας μέτρα υγείας για ξενοδοχεία για να καθησυχάσουν τους πελάτες.
Αλλά παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα: θα ακολουθήσουν τις συμβουλές οι χώρες του μεγαλύτερου εμπορικού μπλοκ στον κόσμο; Αντιμέτωποι με μια ασθένεια για την οποία πολλά ακόμη είναι άγνωστα, οι εθνικές πρωτεύουσες τείνουν να την πηγαίνουν μόνες τους και - όχι η Επιτροπή της ΕΕ - έχουν τον τελευταίο λόγο για θέματα υγείας και ασφάλειας.
Οι γενικές συμβουλές της επιτροπής είναι ότι οι χώρες της ΕΕ με παρόμοια ποσοστά λοιμώξεων από τον κορωνοιό και συγκριτικά ισχυρά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να αρχίσουν να άρουν τα συνοριακά μέτρα μεταξύ τους. Τουρίστες από χώρες εκτός Ευρώπης δεν μπορούν να εισέλθουν έως τις 15 Ιουνίου.
Η κίνηση έρχεται εν μέσω βαθιάς ανησυχίας ότι η ελεύθερη ταξιδιωτική ζώνη ελέγχου ταυτότητας της Ευρώπης - ο χώρος 26 χωρών γνωστός ως χώρος Σένγκεν - στραγγαλίζεται από ελέγχους, βλάπτοντας περαιτέρω τις οικονομίες που πλήττονται από ιούς περιορίζοντας την κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών και ανθρώπων που απαραίτητο για τις επιχειρήσεις.