Η κίνηση έχει μειώσει την έλλειψη εργασίας, αλλά δεν την έλυσε
Σε μια κανονική περίοδο, 300.000 μετανάστες εργαζόμενοι από την Ανατολική Ευρώπη πηγαίνουν στη Γερμανία για να μαζέψουν σπαράγγια, να μαζέψουν φράουλες και να φυτέψουν καλλιέργειες αργά τη σεζόν.
Αυτή η σεζόν παρα μόνο φυσιολογική δεν ήταν.
Ακριβώς όπως ξεκίνησε η πρώτη συγκομιδή, η Γερμανία και οι γείτονές της στα ανατολικά χτύπησαν τα σύνορά τους για τον περιορισμό του κοροναϊού, διακόπτοντας μια κρίσιμη προσφορά αγροτικής εργασίας και θέτοντας σε κίνδυνο τις καλλιέργειες. Οι αγρότες ζήτησαν από την κυβέρνηση να βρει λύση στην προκύπτουσα έλλειψη εργασίας, υποστηρίζοντας ότι η επισιτιστική ασφάλεια του έθνους κινδυνεύει.
Η γερμανική κυβέρνηση αντέδρασε επιτρέποντας στους αγρότες να μετακινούν εργαζόμενους από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία - ένα άλλο παράδειγμα του είδους των αυτοσχεδιασμένων λύσεων που έχουν λάβει χώρες σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η κίνηση έχει μειώσει την έλλειψη εργασίας, αλλά δεν την έλυσε. Προέβαλε επίσης ανησυχίες σχετικά με την εισαγωγή νέων μολύνσεων.
Σύμφωνα με τη συμφωνία με την κυβέρνηση στο Βερολίνο, οι γερμανοί αγρότες είχαν τη δυνατότητα να οργανώσουν και να πληρώσουν για πτήσεις τσάρτερ για έως και 40.000 μετανάστες εργαζόμενους το μήνα τον Απρίλιο και τον Μάιο. Ωστόσο, το κόστος και οι υλικοτεχνικές προκλήσεις σήμαινε ότι μόνο περίπου 28.000 εργαζόμενοι έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής, πολύ λιγότεροι από τον απαιτούμενο αριθμό.
«Ήταν δύσκολο με όλη την οργάνωση, τη γραφειοκρατία και το τεράστιο κόστος που σχετίζεται με τη δράση», δήλωσε ο Florian Bogensberger, του οποίου η γεωργική επιχείρηση στην περιοχή Hallertau της Βαυαρίας έχει πληγεί από τη διακοπή των ταξιδιών.
Ο κ. Bogensberger είπε ότι ξόδεψε περισσότερα περίπου 10.000 ευρώ, για να μεταφέρει 23 Ρουμάνους εργάτες στη γειτονική Νυρεμβέργη. Αν και σήμαινε την απόσυρση άλλων απαιτούμενων επενδύσεων, είπε ότι η πτήση αξίζει τον κόπο.
«Χρειάζονται τα χρήματα», είπε ο κ. Bogensberger για τους μετανάστες εργαζόμενους, «και χρειαζόμαστε τη βοήθειά τους».
Οι Γερμανοί αγρότες έχουν επίσης στραφεί σε εθελοντές και εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, και οι περισσότεροι λένε ότι ο καιρός τους επέτρεψε να συγκομίσουν και να φυτέψουν κοντά στο χρονοδιάγραμμα. Περιμένουν όμως ένα άλλο αβέβαιο στάδιο τον Ιούνιο, όταν οι κανόνες που διέπουν τα ταξίδια και τους μετανάστες εργαζόμενους ενδέχεται να αλλάξουν ξανά. Και η πιο έντονη γεωργική περίοδος, στα τέλη του καλοκαιριού, δεν έχει ακόμη έρθει.
Πολλοί Γερμανοί ανησυχούν ότι το πρόγραμμα αεροπορικής μεταφοράς, το οποίο δεν έχει ακόμη επεκταθεί, θα μπορούσε να διακινδυνεύσει την εξάπλωση της μόλυνσης μέσω της άφιξης μεταναστών εργαζομένων.
Εικόνες από από τις πρώτες πτήσεις που έφυγαν από τη Ρουμανία έδειξαν ότι οι διακινούμενοι εργαζόμενοι μετακινούνται από γεμάτα λεωφορεία προς ένα τερματικό σταθμό του αεροδρομίου μπλοκαρισμένο με εκατοντάδες άτομα, πολλά χωρίς μάσκες. Έγιναν αναφορές τον περασμένο μήνα ότι ένας Ρουμάνος εργαζόμενος είχε προσβληθεί από τον ιό και πέθανε σε ένα αγρόκτημα στη νοτιοδυτική Γερμανία.