Τα πρώιμα αποτελέσματα δείχνουν ότι ούτε οι χοίροι, τα κοτόπουλα ούτε οι πάπιες μπορούν να μολυνθούν με το COVID-19, πράγμα που σημαίνει ότι τα κατοικίδια ζώα είναι πολύ απίθανο να είναι η οδός μέσω της οποίας ο ιός έφτασε στους ανθρώπους.
Από όλες τις επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται από το ξέσπασμα του κοροναϊού, τα αγροκτήματα της Ευρώπης είναι από τα πιο ευάλωτα - και τα πιο απαραίτητα. Σε μια εποχή που η ζήτηση για ασφαλή και οικονομικά προσιτή τροφή αυξάνεται, η πανδημία έχει περιορίσει την πρόσβαση σε γεωργικούς εργαζόμενους, καθώς επίσης και διαταράσσει τις διαδικασίες επεξεργασίας σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Και πέρα από αυτές τις πιέσεις, οι αγρότες αντιμετωπίζουν επίσης προσπάθειες να χρησιμοποιήσουν το COVID-19 για να επηρεάσουν την πολιτική της ΕΕ και να υπονομεύσουν την κτηνοτροφία, συνδέοντας ψευδώς το ξέσπασμα με τις σύγχρονες γεωργικές πρακτικές, οι οποίες είναι συχνά κακοήθεις και κακώς κατανοητές.
Από επιχειρηματική σκοπιά, αυτό δεν βοηθά, αλλά από επιστημονική άποψη, αυτό είναι εντελώς λανθασμένο. Ο κοροναϊός - όπως το SARS, ο Έμπολα και σχεδόν τα τρία τέταρτα των μολυσματικών ασθενειών που μεταδίδονται από ζώα - δεν δημιουργήθηκε σε ένα αγρόκτημα, αλλά πιθανότατα προήλθε από την άγρια φύση.
Στην πραγματικότητα, τα πρώιμα αποτελέσματα δείχνουν ότι ούτε οι χοίροι, τα κοτόπουλα ούτε οι πάπιες μπορούν να μολυνθούν με το COVID-19, πράγμα που σημαίνει ότι τα οικόσιτα ζώα είναι πολύ απίθανο να είναι η οδός μέσω της οποίας ο ιός έφτασε στους ανθρώπους. Αντίθετα, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και οι αγρότες είναι πιο πιθανό να είναι θύματα αναδυόμενων ασθενειών από την αιτία και διαχειρίζονται αυτές τις απειλές σε καθημερινή βάση, κάνοντας πρόσφατες εκκλήσεις για περιορισμό της ζωικής παραγωγής περιττή και αντιπαραγωγική.
Η προληπτική κτηνιατρική, όπως τα εμβόλια και τα μέτρα βιοασφάλειας - για παράδειγμα, ο εσωτερικός περιορισμός - είναι όλο και πιο αποτελεσματικά στη διατήρηση των ζώων σε ολόκληρη την Ευρώπη ασφαλή τόσο από τις υπάρχουσες όσο και από τις αναδυόμενες ασθένειες. Κατά κάποιο τρόπο, η κτηνιατρική έχει μεγαλύτερη επιτυχία από την ανθρώπινη ιατρική στην αντιμετώπιση ασθενειών, δεδομένου ότι πολλά από αυτά τα προστατευτικά βήματα είναι ευκολότερα στην εφαρμογή για τα ζώα παρά για τον άνθρωπο, ακριβώς επειδή τα ζώα διατηρούνται σε αριθμούς και σε ομοιόμορφες συνθήκες.
Επιπλέον, οι ζωικές τροφές όπως το κρέας, το γάλα και τα αυγά προσφέρουν πολλά οφέλη από την άποψη της ενέργειας και των θρεπτικών συστατικών ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και, τουλάχιστον στην Ευρώπη, η ασφάλειά τους είναι σχεδόν εγγυημένη χάρη στα αυστηρά πρότυπα υγείας των ζώων.
Στο επίκεντρο της επιτυχίας της Ευρώπης στη διαχείριση του κινδύνου ασθένειας των ζώων τα τελευταία χρόνια είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος μπορεί να πραγματοποιηθεί μαζικά για να έχει τον μέγιστο αντίκτυπο και να προκαλέσει ασυλία στις αγέλες. Ο εμβολιασμός επέτρεψε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να ελέγξουν τις επικρατούσες και ενδημικές ασθένειες, όπως το σύνδρομο αναπαραγωγής και αναπνευστικού χοίρου και οι ασθένειες που σχετίζονται με τον χοίρο.
Όταν πρόκειται για νέες ασθένειες των ζώων που προκύπτουν από άγρια ζώα, όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων ή η γρίπη των πτηνών, τα κατοικίδια ζώα σε εσωτερικούς χώρους με φιλτραρισμένα συστήματα εξαερισμού μπορούν να τα προστατεύσουν από αλληλεπιδράσεις με την άγρια φύση και τον σχετικό κίνδυνο ασθένειας. Ενώ αυτή η προσέγγιση συχνά επικρίνεται άδικα, η διατήρηση των ζώων σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να είναι απαραίτητη για την προστασία της υγείας και της ευημερίας τους, με τον ίδιο τρόπο που η κλειδαριά ήταν ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων από τον κοροναϊό.
Τέλος, τόσο η παγκόσμια συνεργασία όσο και η παρακολούθηση των ασθενειών των ζώων σημαίνουν ότι οι χώρες μπορούν να αναλάβουν ταχεία δράση για να περιορίσουν την κυκλοφορία των ζώων όπου υπάρχει κίνδυνος εστίας.
Η ανθρώπινη ιατρική μπορεί να μάθει πολλά από τον τρόπο με τον οποίο η βιομηχανία κτηνοτροφίας ελέγχει τα ζώα και διαμερισμάτων περιοχών για να περιορίσει την εξάπλωση της νόσου, επιτρέποντας μόνο τη μετακίνηση ζώων σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται ως απαλλαγμένη από ασθένειες. Αυτή η αρχή μπορεί να εφαρμοστεί κατά την άρση των τρεχόντων ταξιδιωτικών περιορισμών και λαμβάνοντας υπόψη τα «διαβατήρια ασυλίας».
Έτσι, ενώ ορισμένες ομάδες έχουν καταλάβει την πανδημία για να επιτεθούν στην κτηνοτροφία, η πραγματικότητα είναι ότι η υγεία των ζώων και η κτηνιατρική σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν σημειώσει τεράστιες προόδους που προστατεύουν τόσο τα ζώα όσο και τους καταναλωτές.