Η βασική απάντηση στο πώς θα ανακάμψει η ΕΕ και πώς θα μοιάζει θα έρθει την Τετάρτη (27 Μαΐου), όταν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen θα παρουσιάσει το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ στις Βρυξέλλες
Όταν η ΕΕ επανεμφανιστεί από αυτήν την κρίση, πώς θα είναι; Θα είναι πιο δυνατή και πιο ικανή να ανταποκριθεί σε μελλοντικές κρίσεις όπως η κλιματική αλλαγή; Ή θα είναι πιο αδύναμη, ανίκανη να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων και κινδυνεύει να διαλύσει; Πολλά εξαρτώνται από το τι θα συμβεί αυτήν την Τετάρτη, γράφει μια ομάδα συγγραφέων από το Jacques Delors Institute.
Ο Pascal Lamy, είναι ομότιμος πρόεδρος του Ινστιτούτου Jacques Delors. Ο Enrico Letta είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Jacques Delors. Ο Henrik Enderlein είναι διευθυντής του Jacques Delors Center στο Βερολίνο. Ο Sébastien Maillard είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Jacques Delors στο Παρίσι και ο Geneviève Pons είναι ο διευθυντής της Ευρώπης Jacques Delors στις Βρυξέλλες.
Η κρίση του κοροναϊού επιφέρει τρομερό οικονομικό φόρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από όσα μπορούμε να πούμε σε αυτό το στάδιο, η οικονομία της ΕΕ φαίνεται έτοιμη να συρρικνωθεί κατά 7-10%.
Η βασική απάντηση στο πώς θα ανακάμψει η ΕΕ και πώς θα μοιάζει θα έρθει την Τετάρτη (27 Μαΐου), όταν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen θα παρουσιάσει το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ενώ γνωρίζουμε ότι το σχέδιο θα συνδεθεί με τον προϋπολογισμό της ΕΕ 2021-2027 - γνωστός ως πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο ή ΠΔΠ - και θα δώσει στο μπλοκ τεράστια νέα ικανότητα δανεισμού, κρίσιμες λεπτομέρειες παραμένουν άγνωστες.
Πρόσφατα, παρακολουθήσαμε τον αγώνα της ΕΕ μέσω των απαντήσεων της στην κρίση της ευρωζώνης και των προσφύγων. Με βάση αυτές τις εμπειρίες και σε στενή διαβούλευση με εμπειρογνώμονες από την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και αλλού, εντοπίσαμε πέντε στοιχεία απαραίτητα για την επιτυχία του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ - και, τελικά, για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού Η ίδια η Ένωση.
Πρώτον: θέσεις εργασίας. Γνωρίζουμε ότι η υψηλή ανεργία θα μείνει μετά την άμεση κρίση στη δημόσια υγεία. Σε ολόκληρη την ΕΕ, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να ανέλθει από 6,7% το 2019, σε σχεδόν 10% το 2020. Τα κράτη μέλη της ΕΕ όπως η Ιταλία και η Ισπανία θα πληγούν περισσότερο, καθώς και η Ελλάδα ή η Σλοβακία. Το σχέδιο αποκατάστασης που ανακοινώθηκε αυτήν την εβδομάδα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτήν την πραγματικότητα.
Δεύτερος: συγχρονισμός. Οι οικονομίες μας χρειάζονται χρήματα τώρα. Όχι το επόμενο φθινόπωρο, όχι το επόμενο έτος. Η οικονομική κρίση του 2008 μάς έχει διδάξει ότι αυτή τη φορά δεν μπορούμε να περιμένουμε ή να χάσουμε χρόνο. Η ΕΕ πρέπει να χρηματοδοτήσει γρήγορα έργα που θα έχουν γρήγορο αντίκτυπο.
Τρίτον: μελλοντικός προσανατολισμός. Όπως αναφέρθηκε στο έγγραφο πολιτικής που μόλις κυκλοφόρησε, το απλό δεν σημαίνει ανόητο. Η ανάληψη έργων από την ΕΕ όλων των μεγεθών και όλων των πολυπλοκότητας που βασίζονται σε διαθέσιμες τεχνολογίες θα αναζωογονήσει την ευρωπαϊκή οικονομία και θα επιστρέψει τους ανθρώπους στη δουλειά τώρα. Είναι σημαντικό να ξοδεύετε χρήματα με έξυπνο και μελλοντικό προσανατολισμό. Παραδείγματα επενδύσεων περιλαμβάνουν την οικολογική ανακαίνιση κατοικιών, την καλύτερη διαχείριση αποβλήτων και υδάτων, διευρωπαϊκά δίκτυα για την μόνιμη αντικατάσταση των βαρέων μεταφορών CO2 κ.λπ.
Τέταρτον: αειφορία. Το σχέδιο ανάκαμψης πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη μετάβαση σε μια πιο πράσινη και πιο ψηφιοποιημένη Ευρώπη. Με άλλα λόγια, πρέπει να θέσουμε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία της von der Leyen στην καρδιά της ανάκαμψης. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης του ιού κοροναϊού και εν μέσω ευρύτερης αναταραχής στην αγορά ενέργειας, οι επιχειρηματικές συμφωνίες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν επιταχυνθεί. Γιατί; Επειδή το κόστος της καθαρής ενέργειας συνεχίζει να μειώνεται και γνωρίζουμε ότι μόλις νικήσουμε την κρίση του κοροναϊού, η κλιματική κρίση θα παραμένει. Σε έναν κόσμο που εκτιμά όλο και περισσότερο τις χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τις καινοτόμες τεχνολογίες και τις πιο ψηφιακές, αποδοτικές πόρους επιχειρηματικές δραστηριότητες, η εστίαση των κεφαλαίων ανάκαμψης στην καθαρή οικονομία θα αυξήσει την οικονομική ανταγωνιστικότητα της ΕΕ για τις επόμενες δεκαετίες.
Πέμπτο: ορατότητα. Τα χρήματα πρέπει να πηγαίνουν από την Ευρώπη στους πολίτες. Τα χρήματα του προγράμματος ανάκτησης πρέπει να επισημαίνονται ως χρήματα της ΕΕ. Αυτή τη φορά θα πρέπει να αποφύγουν οι τοπικοί πολιτικοί να προσποιούνται ότι είναι αυτοί που βοήθησαν τους πολίτες, τους επιχειρηματίες που κινδυνεύουν να κλείσουν, άνεργους και όχι την Ευρώπη. Το σχέδιο αξίζει ένα ευρωπαϊκό όνομα σε αυτό. Αυτή η αδιαμφισβήτητη προβολή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης έχει ύψιστη πολιτική σημασία για το μέλλον της ΕΕ.
Οι τελευταίοι μήνες ήταν δύσκολοι για όλους μας. Τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει το τρομακτικό καθήκον να σχεδιάσει μια οικονομική πορεία προς τα εμπρός. Η τολμηρή πρόταση της Γερμανίας και της Γαλλίας την περασμένη εβδομάδα παρέχει μια καλή βάση εκκίνησης.
Γνωρίζουμε ότι ο τρόπος δεν θα είναι εύκολος, αλλά εάν σε αυτό το κρίσιμο πρώιμο στάδιο της ανάκαμψης η Επιτροπή ακολουθήσει αυτές τις τέσσερις κατευθυντήριες γραμμές, γνωρίζουμε ότι η ΕΕ θα αναδειχθεί ισχυρότερη και καλύτερα προετοιμασμένη για το μέλλον.