Αυτή η διασύνδεση μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο βιώσιμης ανάπτυξης – σε μια κρίσιμη συγκυρία - με αμφίδρομα θετικά αποτελέσματα για τους δύο τομείς και συνολικά για την εθνική οικονομία.
Καθώς ο κλάδος του τουρισμού τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα εισέλθει σε φάση επανεκκίνησης, μετά από τους περιορισμούς σε διεθνές επίπεδο για την θωράκιση έναντι της πανδημίας, ο Θανάσης Παιδής με παρέμβασή του θέτει την αναγκαιότητα της διασύνδεσης των τουριστικών επιχειρήσεων με τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας.
Αυτή η διασύνδεση μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο βιώσιμης ανάπτυξης – σε μια κρίσιμη συγκυρία - με αμφίδρομα θετικά αποτελέσματα για τους δύο τομείς και συνολικά για την εθνική οικονομία. Παράλληλα, η αλληλοτροφοδότηση τουριστικού και αγροτικού τομέα θα ενισχύσει αποφασιστικά τις τοπικές κοινωνίες με εισόδημα, επενδύσεις, θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων.
Ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα είναι τα υψηλού επιπέδου αγροδιατροφικά προϊόντα. Αυτά μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τον εφοδιασμό ξενοδοχείων, επιχειρήσεων εστίασης όπως και όλων των συναφών δραστηριοτήτων του κλάδου τονώνοντας ακόμη περισσότερο την ιδιαίτερη ταυτότητα του εθνικού τουριστικού προϊόντος. Συνάμα θα δημιουργήσει τα κρίσιμα εκείνα στοιχεία με στόχο την διαμόρφωση τοπικών προορισμών που θα συνδυάζουν υπηρεσίες, γνωριμία με ιδιαίτερα προϊόντα της περιοχής, γαστρονομική κουλτούρα κ.α.
Εφόσον επιτευχθεί η διασύνδεση τουρισμού και αγροδιατροφικού τομέα επιτυγχάνονται, συνοπτικά, τα εξής:
- Υψηλού επιπέδου τουριστικές υπηρεσίες, οι οποίες θα έχουν ιδιαίτερο χρώμα ανά περιοχή χάρις στη διασύνδεσή τους με τα τοπικά προϊόντα.
- Απορρόφηση προϊόντων στην τουριστική βιομηχανία, που θα αποφέρει ενίσχυση της τοπικής οικονομίας με όλα τα θετικά που συνεπάγεται αυτή η αμφίδρομη σχέση.
- Απόκτηση προστιθέμενης αξίας των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων, με τους τουρίστες να αποτελούν τους καλύτερους «πρεσβευτές» στις χώρες τους, όπου θα τα αναζητούν διαφημίζοντάς τα στις κοινωνίες τους.
Σε δήλωσή του ο Θανάσης Παιδής επισημαίνει τα εξής: «Η πρόσφατη κρίση έχει επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας και της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτή η κατάσταση μας υποχρεώνει να βρούμε διεξόδους - με συνέργειες και επιχειρησιακό σχεδιασμό - ενισχύοντας τους δύο βασικούς πυλώνες στους οποίους μπορεί να στηριχθεί το βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο, τον τουρισμό και την αγροδιατροφή. Η αμφίδρομη σχέση τους μπορεί να αποφέρει σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Ειδικά για τη Θεσσαλία, τουρισμός και πρωτογενής τομέας - σε συνδυασμό με τα άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής - έχουν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να συναποτελέσουν ένα μίγμα ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου που θα ανοίξει νέους ορίζοντες για τους πολίτες.
Με όραμα, σχέδιο, στόχους – και με καθοριστική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα συνολικό προϊόν που θα καταστήσει τη Θεσσαλία τουριστικό πόλο και αγροδιατροφικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας. Με αυτόν τον τρόπο πρέπει να είμαστε πάντα κοντά στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, δημιουργώντας τις συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον» υπογράμμισε, κλείνοντας, ο Θανάσης Παιδής.