Σημεία συνέντευξης Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη στην τηλεοπτική εκπομπή «1+ Ένα» της ΕΡΤ3 και στους δημοσιογράφους Έλσα Ποιμενίδου και Βασίλη Κατσάρα .
· Ξεκινά η δωρεάν διανομή φρούτων στα σχολεία και ενισχύεται η κατανάλωση γάλακτος. Κάνουμε προσπάθειες για να στρέψουν τα παιδιά την προσοχή τους στην κατανάλωση φρούτων και σε μια πιο υγιεινή διατροφή
· Η ποιότητα είναι ένα «διαβατήριο» για το μέλλον της γεωργίας μας, την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές
· Η συμβολαιοποιημένη γεωργία θα λύσει το πρόβλημα ρευστότητας των καλλιεργητών
· Καταβάλλαμε στους αγρότες τα 80 εκατ. € της πρώτης δόσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών, δεύτερη δόση θα δοθεί το Σεπτέμβριο
· Με την «κάρτα πετρελαίου» θα υπολογίζεται με ακρίβεια η δαπάνη για το πετρέλαιο
· Η νέα ΚΑΠ περιλαμβάνει το ποσό των 18,72 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη γεωργία
· Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες να ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό στη γεωργία. Από το σύνολο της νέας ΚΑΠ το 2% θα δοθεί για να ενταχθούν νέοι άνθρωποι στο γεωργικό τομέα
· Θεσπίζονται ζώνες καλλιέργειας, ζώνες κτηνοτροφίας, ιχθυοκαλλιέργειας
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, ο κόσμος ανησυχεί για τα καύσιμα, για τους αγρότες…
Υπουργός: Χαίρομαι που θίγετε αυτό το σημαντικό θέμα. Είχαμε πει για το 2013 ότι θα το λύσουμε, θα το απαλύνουμε τουλάχιστον το πρόβλημα, επιστρέφοντας τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών και το κάναμε. Είχαμε υποσχεθεί μάλιστα να δώσουμε την πρώτη δόση πριν το τέλος του Φεβρουαρίου και πραγματικά πήραν τα 80 εκατομμύρια ευρώ πριν το τέλος του Φλεβάρη. Άρα σ’ αυτό το κομμάτι είμαστε συνεπείς. Κι είχαμε πει ότι τη δεύτερη δόση θα την πάρουν οι αγρότες το Σεπτέμβρη γιατί τότε θα χρειάζονται αυτά τα χρήματα και θα δείτε ότι θα τηρήσουμε αυτήν την υπόσχεσή μας.
Αυτές οι δόσεις είναι για το 2013, από το 2014 όμως, καθώς θα αρχίσουν να τηρούνται βιβλία εσόδων - εξόδων από τους παραγωγούς, θα έχουμε κι έναν ακόμη αντικειμενικό τρόπο υπολογισμού της ακρίβειας της δαπάνης γι αυτό το καύσιμο, έτσι ώστε ό,τι χρήματα καταφέρουμε να εξοικονομήσουμε να τα δώσουμε στον πραγματικό καλλιεργητή και σ’ αυτόν που δαπανά ανάλογα με την καλλιέργειά του. Σας θυμίζω ότι άλλο πετρέλαιο ξοδεύει ένας που καλλιεργεί βαμβάκι κι άλλο πετρέλαιο ένας που καλλιεργεί αμπέλι ή ένας που είναι κτηνοτρόφος ή ένας που είναι μελισσοκόμος και γυρνάει τα μελίσσια του με το φορτηγό του. Άρα λοιπόν είναι σωστότερο να δούμε με ακρίβεια τι ξοδεύει ο καθένας, να μπορέσουμε δηλαδή να υποστηρίξουμε τους αγρότες με τη λεγόμενη κάρτα πετρελαίου, έτσι ώστε να υπάρχει αντικειμενικός τρόπος και τα χρήματα να πιάνουν τόπο για να απαλύνουμε το κόστος της ενέργειας.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει κάποια εξέλιξη σ’ αυτήν την κατεύθυνση;
Υπουργός: Έχει συνεδριάσει ήδη τέσσερις φορές η σχετική επιτροπή γιατί είναι κοινή επιτροπή και από το Υπουργείο Γεωργίας αντιλαμβάνεστε ότι είναι θέματα στα οποία πρέπει να συνεννοηθούμε στην επιτροπή και με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και αυτό κάνουμε και προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο που θα γίνει και πιστέψτε ότι θα γίνει σωστά και αντικειμενικά.
Δημοσιογράφος: Δηλαδή μέχρι το 2014 την επόμενη χρονιά…
Υπουργός: Είχαμε υποχρέωση μέσα στο 2013 να τα λύσουμε αυτά, να είμαστε έτοιμοι το 2014 να εφαρμόσουμε αυτό το νέο τρόπο υποστήριξης για τη συγκεκριμένη εισροή που είναι το ακριβό πετρέλαιο.
Για τη νέα ΚΑΠ και την ενίσχυση των αγροτών
Δημοσιογράφος: Ας έρθουμε στο θέμα της ενίσχυσης των αγροτών μας και μέσα από τη νέα ΚΑΠ κύριε Υπουργέ και εάν υπάρχει τέτοια προοπτική για τον αγροτικό τομέα; Θέλουμε να στηριχθούμε κιόλας σ αυτόν τον τομέα για να στηρίξουμε την Οικονομία μας.
Υπουργός: Χαίρομαι που θέτετε αυτό το θέμα γιατί πρέπει παρόλο που η διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη - σάς θυμίζω ότι έχουν αποφασίσει οι πρωθυπουργοί λίγο καιρό πριν στις αρχές του Φλεβάρη να πάει η πρόταση τους στο Ευρωκοινοβούλιο, γιατί απαιτείται πλέον για μια τόσο κρίσιμη απόφαση για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης η σύμφωνη γνώμη του Ευρωκοινοβουλίου. Σας θυμίζω ότι το Ευρωκοινοβούλιο ζητά περισσότερα χρήματα για τη γεωργία άρα υπάρχει ένα ενδεχόμενο να αυξηθεί λίγο παραπάνω το ποσό αυτό, αλλά ακόμη και έτσι να παραμείνουν τα πράγματα, όπως έχουν αυτή τη στιγμή, η απόφαση των πρωθυπουργών (θυμηθείτε ότι πολύς κόσμος φοβόταν ότι δεν θα υπάρχουν μετά το 2013 χρήματα για τη γεωργία, σταματά η υποστήριξή τους, δεν είναι έτσι). Το πακέτο όμως που αποφασίστηκε έχει συνολικά για τη γεωργία 18,72 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεκαπέντε δισεκατομμύρια ευρώ (15 δις ευρώ) για τον Πυλώνα Ι και τις άμεσες ενισχύσεις 15 δις και 3,72 δις περίπου έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα για τον Πυλώνα ΙΙ δηλαδή για το αναπτυξιακό του σκέλος. Αυτά είναι δικά μας χρήματα.
Δημοσιογράφος: Υπουργέ μέχρι το 2016 δηλαδή;
Υπουργός: Αυτά που σας περιγράφω είναι χρήματα της Ελλάδας. Η Ελλάδα σ’ αυτήν την περίοδο που τελειώνει το 2013 είχε στον Πυλώνα Ι 16 δις και στον Πυλώνα ΙΙ 3,8 δις, δηλαδή είχε περίπου μισό με 1 δις παραπάνω. Τώρα λοιπόν από το 2014 μέχρι το 2020 σ αυτή την κρίσιμη επταετία θα πάρει όπως σας είπα 18,72 αν στη διαπραγμάτευση που θα γίνει με το Ευρωκοινοβούλιο μπούνε κάποια περισσότερα χρήματα στη γεωργία και στη διαπραγμάτευση που θα γίνει το 2016. Σας θυμίζω ότι η τρέχουσα απόφαση πάρθηκε με στοιχεία για την Ελλάδα που ήταν τα στατιστικά στοιχεία των προηγούμενων τριών χρόνων, όταν τα πράγματα στον τόπο μας ήταν καλύτερα.
Κοιτάξτε, σήμερα που αποφασίζουμε το δημοσιονομικό πλαίσιο για τη χώρα δεν είναι όπως ήταν πριν τρία χρόνια. Είναι χειρότερο, επομένως όταν θα κάνετε τους υπολογισμούς σας με αυτά τα δεδομένα, αυτό θα αποφασιστεί το 2016, ενδέχεται - εγώ είμαι σίγουρος - να πάρουμε περισσότερα χρήματα ως χώρα γιατί τα στοιχεία είναι διαφορετικά. Άρα λοιπόν, εν κατακλείδι, θα μπορούσα να πω ότι η χώρα μας θα πάρει εξίσου σημαντικά κονδύλια για να υποστηρίξει τη γεωργία της όπως πήρε την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.
Αυτό είναι ενθαρρυντικό για τους γεωργούς και ιδιαίτερα για τους νέους που θέλουν να καταπιαστούν με τη γεωργία, να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρα και της Ελλάδας προς τον τομέα αυτόν.
Δημοσιογράφος: Πάνω σ αυτό και για την επόμενη 10ετία, μας μιλήσατε για έναν ορίζοντα για το 2020 και για τα χρήματα που είναι διαθέσιμα. Επομένως με βάση την ΚΑΠ τώρα στην Ελλάδα που πρέπει να κοιτάξουμε; Καταλαβαίνουμε ότι θέλετε να στηρίξετε και τους νέους αγρότες και μέχρι τώρα η χώρα μας, όλα τα προηγούμενα χρόνια και με τις επιδοτήσεις και όλα αυτά που υπήρχανε είχαμε μια συμβατική γεωργία. Από δω και πέρα πρέπει να κοιτάξουμε περισσότερο την ποιότητα των προϊόντων , να είναι βιολογικά, την τυποποίηση …Πού πρέπει να στραφούμε για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος;
Για την είσοδο των νέων ανθρώπων στη γεωργία
Υπουργός: Να τα πάρουμε με τη σειρά γιατί και τα τρία θέματα που θίξατε είναι σημαντικά και είναι οι μεγάλες μας προτεραιότητες.
Ας αρχίσουμε από το πρώτο που αφορά την υποστήριξη και την είσοδο νέων ανθρώπων στην παραγωγική διαδικασία, στη γεωργία. Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες να ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό στη γεωργία. Έχει συρρικνωθεί το ανθρώπινο δυναμικό στη γεωργία, ακόμη κι αυτά που φαίνονται σχετικά μεγάλα ποσοστά στη χώρα μας, είναι ενήλικες οι οποίοι στο τέλος της καριέρας τους ασχολούνται με τη γεωργία. Αυτό δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο. Είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο. Στην Ευρώπη από το σύνολο των αγροτών μόνο το 6% είναι κάτω τω 35 ετών. Γι’ αυτό και από το σύνολο της νέας ΚΑΠ το 2% θα δοθεί για να ενταχθούν νέοι άνθρωποι στο γεωργικό τομέα. Αυτό κάνουμε κι εμείς τώρα. Δείτε την προσπάθειά μας. Να δώσουμε γη σε 4.000 γεωτεχνικούς. Υποστηρίξαμε 10.000 νέους ανθρώπους υποστηρίξαμε στην περιφέρεια από το πρόγραμμα «νέων αγροτών», ώστε να μη φύγουν αυτοί από την περιφέρεια προς τα αστικά κέντρα. Και θα δείτε μια σειρά ακόμη δράσεων που κάνουμε γι’ αυτό τον σημαντικό τομέα.
Έρχομαι στο δεύτερο θέμα που θίξαμε. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχω επισημάνει ότι πρέπει να κάνουμε στροφή στην ποιότητα, επειδή η Ελλάδα είναι μια μικρή σχετικά χώρα, έχει ένα ιδιαίτερο εδαφοκλιματικό περιβάλλον, έχει ποικιλομορφία συγκεκριμένων περιοχών είναι μια ορεινή, νησιωτική και πεδινή χώρα. Αυτό ταιριάζει στον τόπο μας, να κάνει μια στροφή από μια γεωργία «χαμηλού κόστους» σε μια γεωργία δεν μπορούμε να παράξουμε φθηνότερα κάποια πράγματα από ό,τι τα παράγουν άλλοι. Μπορούμε όμως να παράξουμε κάποια πράγματα ποιοτικότερα, με ονομασία προέλευσης, με γεωγραφικές ενδείξεις, με βιολογικό τρόπο παραγωγής. Να δώσουμε έμφαση στην ποιότητά μας. Αυτή είναι η μεγάλη προτεραιότητά μας τώρα και χαίρομαι που όλος ο κόσμος και η Ευρώπη αλλά και ο Έλληνας καταναλωτής, κάνει μια στροφή προς μια τέτοια ποιότητα. Λίγους μήνες προσπαθήσαμε με στοχευόμενες δράσεις εξωστρέφειας, όπως για παράδειγμα να πατήσει σε αυτήν την ποιότητα η προσπάθεια ενίσχυσης των εξαγωγών μας. Δείτε πως αυξήθηκαν 24% οι εξαγωγές κρασιού σε πολλά σημεία της Ευρώπης. Στην Κίνα διπλασιάσαμε τις εξαγωγές λαδιού, δείτε τι γίνεται με τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα στη Ρωσία, με τις τσιπούρες και τα ιχθυοτροφεία μας.
Η ποιότητα είναι ένα καλό «διαβατήριο» για το μέλλον της γεωργίας μας, την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές.
Δημοσιογράφος: Δεν θα διαφωνήσει κανείς σ’ αυτό που λέτε και το ενδιαφέρον που υπάρχει από αρκετούς νέους προς τον αγροτικό τομέα είναι αρκετά ενθαρρυντικό, για να δούμε και μια στροφή στις καλλιέργειες και στροφή γενικά στην αγροτική ζωή του τόπου.
Υπουργός: Και μια γεωργία της γνώσης. Γιατί οι νέοι κουβαλούν αυτή τη γνώση και την καινοτομία.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει μια πολύ μεγάλη μερίδα αγροτών που είναι στην καλλιέργεια χρόνια και βρίσκονται στους δρόμους αυτό το διάστημα. Σε αυτά που λέτε δεν θα διαφωνήσει κανείς αλλά τα πράγματα είναι οριακά γιατί είναι ακριβό το κόστος παραγωγής. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που ενδεχομένως να μην έχουν τον τρόπο να κάνουν κάτι διαφορετικό πλέον.
Για το κόστος της παραγωγής και τη συμβολαιοποιημένη γεωργία
Υπουργός: Φυσικά δεν θα τους αφήσουμε αυτούς και θα στηρίξουμε μόνο τους νέους γιατί και οι νέοι που θα μπουν θα αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα. Θα σας πω τις προσπάθειές που κάναμε σ αυτούς τους δύο άξονες που αναφέρατε. Έχουμε πραγματικά ένα υψηλό κόστος εισροών κι αυτό προβληματίζει σ’ ό,τι αφορά το εισόδημά τους. Να πω τι κάνουμε εμείς, τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη νέα ΚΑΠ για να λύσουμε αυτά τα δύο προβλήματα. Και το τρίτο που θα πω είναι πως μπορούμε να προλάβουμε αυτό το γεγονός. Ας έρθουμε στο πρώτο. Γιατί έχουμε πολλές εισροές; Γιατί έχουμε πολύ υψηλές δαπάνες σε ενέργεια, πετρέλαιο, -σας είπα στο πετρέλαιο τι θα κάνουμε- ρεύμα για αυτούς που ποτίζουμε, προσπαθούμε να τους δώσουμε νυχτερινό ρεύμα θα ταλαιπωρηθούν λίγο γιατί θα ποτίσουν τις απογευματινές ώρες και μετά, αλλά τι να κάνουμε;
Το τρίτο θέμα είναι «γιατί έχουμε τόσες πολλές εισροές λιπασμάτων, φαρμάκων; Γιατί είχαμε μονοκαλλιέργειες σε κάποια χωράφια. Βάζουμε μονίμως στο ίδιο χωράφι βαμβάκι, στάρι στα ξηρικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μαζεύονται έντομα. Ένα από τα κύρια αιτήματα των γεωργών μας αφορούσε στο πράσινο σκουλήκι στα βαμβάκια που τους έκανε μεγάλη ζημιά παρά τους ψεκασμούς που κάνανε…Δεν είναι καιρός να αλλάξουμε αυτήν τη νοοτροπία;
Δημοσιογράφος: Δεν μπορούν να αλλάξουν όμως από μόνοι τους;
Υπουργός: Φυσικά. Εδώ είμαστε κι εμείς. Γι’ αυτό είπα το αναπτυξιακό σκέλος του Πυλώνα ΙΙ ότι στη νέα ΚΑΠ θα υποστηρίζει τη γεωργία, αλλά θα την υποστηρίζει με έναν τρόπο που θα προλαμβάνει αυτό το πρόβλημα. Γι’ αυτό μιλήσαμε για αμειψισπορά από την πρώτη στιγμή. Ένα χωράφι που τη μία χρονιά του βάζεις μια καλλιέργεια και την άλλη χρονιά μια άλλη, τότε το χωράφι αυτό θα έχει μικρότερες ανάγκες σε εισροές είτε λιπασμάτων, είτε φυτοφαρμάκων κλπ. Γι’ αυτό και είπα να μια ευκαιρία να βάλουμε σ αυτά τα χωράφια και τα ψυχανθή και κάποια καπνά «Βιρτζίνια», να υποστηρίξουμε ένα τριετές και ένα πενταετές πρόγραμμα αμειψισποράς κι όχι μια ετήσια καλλιέργεια μόνη της.
Έτσι δεν θα χάσουν χρήματα. Άπτεται λοιπόν αυτού του πράγματος, του κλεισίματος της ψαλίδας μεταξύ κόστους παραγωγής και τιμή πώλησης. Γιατί δεν έρχονται μαζί σε μια συμβολαιοποιημένη γεωργία, ο καλλιεργητής - κι αυτό κάνουμε, γι’ αυτό τρέχουμε τώρα να υποστηρίξουμε αυτού του είδους τις συμπράξεις καινοτομίας - ο καλλιεργητής, ο κτηνοτρόφος, ο μεταποιητής, ο διακινητής, να έρθουνε μαζί σ αυτό που λέει η Ευρώπη, η Σύμπραξη Καινοτομία, αυτά τα cluster. Στη Θεσσαλονίκη εδώ και 2-3 χρόνια ήμασταν πρωτοπόροι ν αναπτύξουμε αυτό το είδος. Όταν κάνουμε συμβολαιοποιημένη παραγωγή ο μεταποιητής με τον παραγωγό, της συμβολαιακής γεωργίας. Και έχουμε τέτοια παραδείγματα στη συμβολαιοποιημένη παραγωγή, όπως στο κριθάρι για την παραγωγή μπίρας. Αύριο θα δούμε στο Βόλο μια αντίστοιχη προσπάθεια και από τους κτηνοτρόφους. Ορίζουμε μια αρχική τιμή έχουμε εξασφαλίσει τη διάθεσή της σε αυτή την τιμή με ένα συν- πλην ίσως 2-3 λεπτά παραπάνω ανάλογα με τη χρονιά, έτσι ώστε και χρήματα να μπορούν να πάρουν οι παραγωγοί ως προκαταβολή για να λυθεί αυτό το πρόβλημα της ρευστότητας και δεύτερον να πάνε μαζί όλοι αυτοί οι χιλιάδες των καλλιεργητών και να συνεργαστούν.
Για την ολοκληρωμένη διαχείριση καπνού και τους τευτλοκαλλιεργητές
Δημοσιογράφος: Οι καπνοκαλλιεργητές στη Θεσσαλονίκη είναι οριακά.
Υπουργός: Αναφέρεστε σε άλλου είδους καπνά που είναι τα καπνά «Βιρτζίνια». Η σύμβαση που έχουμε αφορά στα ανατολικού τύπου καπνά που καλλιεργούνται στη Δράμα, στη Ξάνθη. Αλλά και σε αυτό κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να μπει κι αυτό ως κομμάτι της αμειψισποράς. Όπως ξέρετε ενισχύσαμε την ολοκληρωμένη διαχείριση του καπνού με ειδικό πρόγραμμα, όπως κάνουμε τώρα και για τους τευτλοκαλλιεργητές. Επομένως έχουμε εργαλεία να υποστηρίξουμε όπου χρειάζεται και υπάρχει ανάγκη, να είστε σίγουροι ότι είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους.
Για την πρόωρη συνταξιοδότηση των αγροτών
Δημοσιογράφος: Τηλεθεατές θέλουν να σας ρωτήσουν σχετικά με το θέμα της αδικίας όπως το χαρακτηρίζουν των γεννηθέντων αγροτών το 1948, γιατί δεν παίρνουν πρόωρη σύνταξη, βέβαια είναι αρμοδιότητα και του Υπουργείου Εργασίας, αλλά θέλουμε να σας ρωτήσουμε αν θα υπάρξει ειδική μέριμνα.
Υπουργός: Το λύσαμε αυτό και μάλιστα πληρώθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτό που είχε συμβεί είναι το εξής: Πολλοί αγρότες που ήταν προς το τέλος της καριέρας τους αποχώρησαν με το πρόγραμμα της πρόωρης συνταξιοδότησης των αγροτών. Σύμφωνα με αυτό οι αγρότες θα μεταβίβαζαν την «επιχείρησή» τους στο παιδί τους ή σε κάποιον άλλο νεότερο, για να εισέλθουν νέοι άνθρωποι στη γεωργία και να μεγεθύνουμε τα κτήματα, την επιχείρηση κάποιου νέου ανθρώπου. Αυτοί συμφώνησαν. Τους πληρώναμε κάποια χρόνια μέχρι να γίνουν 65 χρονών και μετά τα 65 θα άρχιζε να παίρνει τη σύνταξη του ΟΓΑ. Ένα πρωί το Υπουργείο Εργασίας είπε: «τα 65 γίνονται 67» και ξαφνικά βρέθηκαν στον αέρα. Αυτό θα μπορούσαμε να το έχουμε προλάβει και να μην είναι τώρα μέσα στα αιτήματα των γεωργών. Αυτό που κάναμε τώρα για να λύσουμε το πρόβλημα είναι να επεκτείνουμε το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης το δικό μας από τα 65 στα 67 και να πληρώνονται οι άνθρωποι μέχρι τα 67 γιατί αλλιώς θα είναι ξεκρέμαστοι.
Θέλω να σας πω και μια είδηση. Σήμερα υπεγράφη το κονδύλι για την εξισωτική αποζημίωση πολύ πιο έγκαιρα. Σύντομα θα δώσουμε την εξισωτική αποζημίωση για το 2013, που χρειάζονται.
Για τις ειδικές ζώνες καλλιέργειας
Δημοσιογράφος: Τι γίνεται με τις ειδικές ζώνες καλλιέργειας; Το ακούσαμε το προηγούμενο διάστημα και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πότε σκέφτεστε να γίνει;
Υπουργός: Αρχίζει η δωρεάν διανομή τροφίμων, με τα φρούτα και αμέσως μετά θα αρχίσει και η ενίσχυση της κατανάλωσης γάλακτος. Ήδη ξεκινά ο μηχανισμός αυτός από πάρα πολλά σχολεία, θα επισκεφτώ κι εγώ ένα τέτοιο σχολείο. Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε κι εμείς τα παιδιά, όχι μόνο για να φάνε αλλά και να στρέψουν την προσοχή τους στην κατανάλωση φρούτων και σε μια πιο υγιεινή διατροφή. Θα ξεκινήσει σύντομα, γιατί έχουν γίνει οι σχετικές διεργασίες και έχει υπογραφεί η σχετική διυπουργική απόφαση με συναρμόδια Υπουργεία για να επαναληφθεί η δωρεάν σίτιση των απόρων, το μεγάλο πρόγραμμα διανομής τροφίμων σε σπίτια.
Όσον αφορά στις ζώνες. Από πού ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια μας, που αφορά είτε στις ζώνες καλλιέργειας είτε στις ζώνες κτηνοτροφίας είτε ιχθυοκαλλιέργειας; Τι λέμε. Θέλουμε να κάνουμε το γεωργό επιχειρηματία, να τον κάνουμε επαγγελματία κλπ. Τι κάναμε για τους άλλους επαγγελματίες, τι κάναμε για τον βιομήχανο; Πήγε το Κράτος προς τους κρατικούς φορείς και είπε για παράδειγμα. Κόβω μια περιοχή στη Σίνδο, την κάνω βιομηχανική ζώνη, αλλού κάνω μια βιοτεχνική ζώνη για τους βιοτέχνες κλπ. Το Κράτος με τους κρατικούς φορείς έλυσαν όλα τα προβλήματα τους, είτε ήταν απαλλοτριώσεων, να γίνουν δρόμοι, να πάει ρεύμα, να πάει νερό, να γίνει αποχέτευση, να γίνουν βιολογικοί καθαρισμοί κλπ. Στο τέλος αφού έκοψε τα οικόπεδα, είπε στο βιομήχανο, δύο ή τέσσερα στρέμματα για να πάρεις εδώ στοιχίζουν 1000 ευρώ, έλα και κάνε την επιχείρηση σου. Δεν θα νοιαστεί αυτός να πάει να ψάξει να βρει ρεύμα, να βγάλει άδειες, να βρει δρόμους, ν’ απαλλοτριωθούν, να έχουν περιβαντολλογικούς όρους κλπ. Ωραία, μπορούμε να το κάνουμε αυτό για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους; Μπορούμε. Και μάλιστα επανέρχομαι και γι’ αυτό που λέγαμε για την ενέργεια. Έχουμε στην Ξάνθη που χτίζουμε ένα από τα πιο μεγάλα θερμοκηπιακά πάρκα γιατί από κάτω έχουμε μια γιγάντια γεωθερμία που «καθόταν» όλα αυτά τα χρόνια. Τρία - τέσσερα χρόνια ήταν το πρόγραμμα αυτό και κανένας δεν το «άνοιγε». Μόλις το ανοίξαμε, ήδη έχουμε 3-4 επιχειρήσεις και στήνουν εκεί 450 στρέμματα θερμοκήπια για λαχανικά κυρίως που εξάγονται. Τα πάντα τα λύνουμε εμείς και «κουμπώνουν» πάνω στη γεωθερμία. Να ένας τρόπος να μειώσεις την ενέργεια.
Δημοσιογράφος: Πότε περιμένουμε να δούμε τα σχέδια γι’ αυτές τις ζώνες καλλιέργειας;
Υπουργός: Αυτό το πράγμα γίνεται στη Ξάνθη. Αύριο, ενδέχεται να επισκεφτώ μια αντίστοιχη προσπάθεια στη γεωθερμία της Βοιωτίας, αμέσως μετά θα δούμε της Νιγρίτας, όπου γίνεται ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα κι εκεί γιατί η γεωθερμία σε συνέργεια και με την σπιρουλίνα. Αυτός είναι τρόπος να απλουστεύσουμε τις διεργασίες, να απλουστεύσουμε τη γραφειοκρατία, να σταματήσουμε ρουσφέτια μεταξύ υπαλλήλων κλπ.
Για τους βαμβακοπαραγωγούς και τη συνδεδεμένη ενίσχυση
Δημοσιογράφος: Υπάρχουν και ερωτήσεις του κόσμου. Τι γίνεται με αυτούς που δεν πήραν τη συνδεδεμένη βάμβακος και έχουν 115 κιλά; Είναι κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις βέβαια.
Υπουργός: Υπήρχε κάποιο πρόβλημα στις Σέρρες, αυτό όμως έχει λυθεί. Ήταν ένα πρόβλημα εγγράφων, μεταξύ της αποκεντρωμένης και του Καποδιστριακού, αυτό λύθηκε. Υπάρχει ένα μικρότερο πρόβλημα σ’ ένα δύο χωριά της Θεσσαλίας που είχαν πραγματικά υποστεί ζημιά, εκεί δεν ήρθαν τα στοιχεία ακόμα για την αποτίμηση των ζημιών. Αυτό ήταν κι ένα αίτημα των γεωργών γιατί έλεγαν ότι «εγώ έκανα ότι μπορούσα και υπέστη ζημιά από το πράσινο σκουλήκι, αυτή η ζημιά γιατί να με ζημιώσει και να μην πάρω τη συνδεδεμένη ενίσχυση;». Τους το εξηγήσαμε και το κατάλαβαν από την πρώτη στιγμή και μάλιστα έγινε και γρήγορα γιατί πληρώθηκε η συνδεδεμένη ενίσχυση, που ήταν 200 εκατ. ευρώ, γιατί κάποιοι είχαν μαζέψει τα στοιχεία για να προστεθεί η ζημιά που υπέστη η παραγωγή τους.
Για την καταβολή των ενισχύσεων de minimis
Δημοσιογράφος: Το βοήθημα στις ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους πότε θα δοθεί;
Υπουργός: Έχει δοθεί ήδη στους κτηνοτρόφους, βοοτρόφους και αιγοπροβατοτρόφους των πεδινών περιοχών, τον Γενάρη. Δόθηκε μέσα στο Φλεβάρη στους πτηνοτρόφους και στους χοιροτρόφους, αυτοί δεν ήταν στην ενιαία ενίσχυση άρα ήταν σημαντικό να βοηθηθούν για τις ζωοτροφές τους. Στους αιγοπροβατοτρόφους και τους βοοτρόφους των ορεινών περιοχών θα δοθεί σύμφωνα με το άρθρο 68, μέχρι το τέλος Μαρτίου γιατί τότε πρέπει να δίνονται οι ενισχύσεις.
Τσαυτάρης:18,72 δισεκατομμυρια ευρώ για τη γεωργία με την νέα ΚΑΠ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Εκδήλωση Ινστιτούτου ΕΝΑ: Η κτηνοτροφία της Θεσσαλίας κάτω από συνεχείς προκλήσεις
23 Δεκεμβρίου 2024, 14:17
Κίνδυνος απένταξης νέων κτηνοτρόφων από το υπομέτρο 6.1 λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση αδειών
23 Δεκεμβρίου 2024, 13:38
Μέλλον του Ευρωπαϊκού Οίνου: Συστάσεις για βιωσιμότητα, ανθεκτικότητα και προσαρμογή στην αγορά
23 Δεκεμβρίου 2024, 13:11