Σήμερα στις 12.30 στο ΥΠΑΑΤ
Ελπίδες ότι η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας στην αυριανή συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη , θα ξεδιπλώσει όλη την ατζέντα των καυτών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, εναποθέτουν οι αγρότες της Θεσσαλίας. Η συνάντηση θα γίνει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 12.30 σε μία περίοδο που η κατάσταση στο θεσσαλικό κ΄μπο είναι εκρηκτική, λόγω των προβλημάτων που συσσώρευσε η πανδημία.
Ιεραρχικά τα θέματα που θα τεθούν είναι οι χαμηλές τιμές αγροτικών προϊόντων ιδιαίτερα σε κριθα΄ρι και βαμβάκι, που είναι κάτω από το κόστος της παραγωγής, η λειτουργία «καρτ΄λ» στην εμπορία τους, η πληγή των ανοιχτών τιμών, σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, ο απαράδεκτος κανονισμός του ΕΛΓΑ, αλλά και το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, με προεξάρχον τον Αχελώο.
¨όπως μας ανέφερε ο γραμματέας της ΕΟΑΣΝΛ Αλέκος Λαχανάς, φαίνεται ότι το θέμα του Αχελώου, μετά την προ εξαμήνου πρωθυπουργική εξαγγελία έχει «παγώσει» δεν υπάρχει καμία κυβερνητική πρόθεση ή κινητικότητα γι α να το επανεκκινήσει και η αγωνία των αγροτών στο ανατολικό τμήμα της Θεσσαλίας, είναι έκδηλη για το μέλλον τους.
Πρώτη προτεραιότητα βέβαια έχουν θέματα όπως το «χαράτσι» των 650 ευρώ του φόρου επιτηδεύματος, το οποίο έρχεται επί της ουσίας για την πλειονότητα των αγροτών να εφαρμοστεί πρώτη χρονιά σε περίοδο πανδημίας κι ενώ η έλλειψη ρευστότητας στους Έλληνες αγρότες, μετά την πανδημία είναι δραματική.
Αμέσως μετά τίθεται το θέμα των χαμηλών τιμών στο κριθάρι που φέτος είναι κάτω από το κόστος παραγωγής. Ο κ. Λαχανάς μας επισήμανε πως η Ισπανία έχει δείξει το δρόμο πως το κράτος μπορεί να παρεμβαίνει σε τέτοιες έκτακτες περιόδους και να αποθεματοποιεί αγροτικά προϊόντα ώστε να εξομαλυνθεί η αγορά, ενώ έχει ψηφιστεί νόμος στη Μεσογειακή αυτή χώρα που απαγορεύει να αγοράζεται ένα προϊόν κάτω από ένα συμφωνημένο κόστος παραγωγής.
Το πρόβλημα με το κριθάρι προέκυψε λόγω της υπερίσχυσης φέτος της προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση, σε αντίθετη τροχιά βρίσκεται φέτος το σκληρό σιτάρι, όταν οι ζυθοποιίες έσπασαν μονομερώς τα συμβόλαια με παραγωγούς. Οι βιομηχανίες ζύθου, επικαλούμενες τη χαμηλή κατανάλωση μπύρας, λόγω του δίμηνου lock down, πέτυχαν να μειώσουν την ποσότητα των παραλαβών από τους παραγωγούς, κάτω από τα συμφωνηθέντα στα συμβόλαια και αυτό συμπαρέσυρε τις τιμές στο προϊόν που κατέληξε να πάει μόνο για ζωοτροφή στα 11 ως 13 λεπτά το κιλό.
Φοβούνται σπάσιμο συμβολαίων και σε ελαιοκράμβη-ηλίανθο
Μάλιστα οι αγρότες φοβούνται ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και από τις εταιρείες πετρελαιοειδών, οι οποίες επικαλούμενες την καθίζηση των διεθνών τιμών στο αργό, μπορεί να σπάσουν συμβόλαια σε ηλίανθο και ελαιοκράμβη, που καλλιεργούνται ως πρώτη ύλη για βιοντίζελ, σε ότι αφορά και τις συμφωνημένες τιμές ή πιθανό και τις ποσότητες, αφού σε περίπτωση δεύτερου κύματος κορονοϊού, μπορεί να έχουμε νέα παγκόσμια μείωση κατανάλωσης καυσίμων.
Εν ολίγοις καταλήγει ο κ. Λαχανάς δεν μπορεί πάντα ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος να είναι οι αδύναμοι κρίκοι στην αλυσίδα και οι βιομήχανοι και οι έμποροι είτε να κερδοσκοπούν είτε σε περιόδους έκτακτε να ζητούν προστατευτισμό από το κράτος.
Στην ατζέντα των θεμάτων επίσης που θα τεθούν βρίσκεται ψηλά και το θέμα της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες το οποίο τόσο ο κ. Βορίδης, όσο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν δείχνουν να το έχουν ως άμεση προτεραιότητα, παρά το γεγονός ότι το είχε εξαγγείλει πέρυσι το Μάιο από την πλατεία Ταχυδρομείου στη Λάρισα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης