Στους δρόμους κατεβαίνουν την 1η Ιουλίου οι αγρότες του Αιγίου.
Ο Αγροτικός σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση:
"Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Ότι κατακτήσαμε, ότι ανάσα πήραμε, ήταν αποτέλεσμα του αδιάκοπου και επίμονου αγώνα μας. Να κλείσουν τα αυτιά τους και να καταδικάσουν προσπάθειες διάσπασης του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, από συναδέλφους που δεν έχουν διεκδικητικό πλαίσιο, εμφανίζονται σαν κομήτες μια στο τόσο και έχουν ως προτεραιότητα το να αποθαρρύνουν αγρότες και κτηνοτρόφους να αγωνιστούν για τα δίκαια και ζωτικής σημασίας προβλήματα του κλάδου μας. Καμιά κυβέρνηση δεν μας χάρισε το παραμικρό και τίποτα δεν κατακτήθηκε χωρίς αγώνες μόνο με το ανάθεμα, σαν θεατές από την τηλεόραση και με κλεισμένα ραντεβού στο υπουργείο δίχως πλαίσιο πάλης και διεκδίκησης. Την στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να επιμερίσει τη χασούρα της κρίσης δίνοντας πακτωλούς χρημάτων σε μεγαλοεπιχειρηματίες, αδιαφορώντας για την στήριξη του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα και την προστασία αυτού.
Ζητάμε μέτρα στήριξης για τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων που έχουν πληγεί από τις παρενέργειες της πανδημίας(εξαγωγές, πτώση κατανάλωσης, αισχροκέρδεια).
Για άλλη μια χρονιά οι ελαιοπαραγωγοί θα χάσουμε το εισόδημά μας. Ήδη η καταστροφή στην καρπόδεση μετά τον καύσωνα μεταξύ 15-19 Μάη 2020, είναι μεγάλη. Σε ορισμένες περιπτώσεις - περιοχές είναι μάλιστα καθολική. Αυτό έρχεται ως συμπλήρωμα στις προηγούμενες καταστροφικές χρονιές, που από την μία εκτοξεύτηκε το κόστος παραγωγής, τα χρέη μας κ.τ.λ., και από την άλλη η τιμή του λαδιού κατρακύλησε κάτω από το κόστος παραγωγής.
Έντονο πρόβλημα συναντούν οι κτηνοτρόφοι με τα μέτρα-κοροϊδία που πήρε η κυβέρνηση, όπου αντί να τους ενισχύσει οικονομικά για την απώλεια του εισοδήματός τους από την πανδημία τους κόβει χρήματα σε σχέση με πέρυσι.
Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών αναγκάζονταν να πηγαίνουν τις μισές μέρες, τη στιγμή που ο κύριος όγκος της παραγωγής είναι αυτή την περίοδο και έχει σχεδιαστεί προ εξαμήνου, χωρίς οικονομική στήριξη του κράτους. Η μισή τουλάχιστον παραγωγή παραμένει αδιάθετη, το κόστος της οποίας είναι τεράστιο.
Ακόμη, η απαράδεκτη κατάσταση με το ζήτημα της αναδιάρθρωσης για την κορινθιακή σταφίδα και τη χρόνια κοροϊδία εκ μέρους όλων των κυβερνήσεων που αγνοούν το πρόβλημα και η οικονομική αδυναμία να καλύψουν οι σταφιδοπαραγωγοί το κόστος εγκατάστασης νέας φυτείας καθώς αυτό μαζί με την απώλεια εισοδήματος προσεγγίζει τα 2000 ευρώ ανά στρέμμα. Η παραγωγή κορινθιακής σταφίδας από το 2008 και τους 40000-45000 τόνους πανελλαδικά είναι σήμερα 18000- 22000 τόνους με τάση παραπέρα μείωσης.
Το συνεπές αγροτικό κίνημα έχει αναδείξει και έχει παλέψει σε σύγκρουση με την πολιτική που μας ξεκληρίζει και δεν μας χαρίζεται σε τίποτα. Συνάδελφοι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην σύσκεψη με τους Αγροτικούς Συλλόγους του Νομού Αχαΐας από κοινού αποφασίσαμε:
Περιοδείες ενημέρωσης στα χωριά, δυνάμωμα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος με νέες εγγραφές και σύσταση επιτροπών αγώνα σε κάθε περιοχή.
Την 1η Ιούλη στις 11πμ με την συμμέτοχη των αγροτικών συλλόγων του Ν. Αχαΐας και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με το διεκδικητικό μας πλαίσιο, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Στην συνέχεια, την ίδια ημέρα συμμετέχουμε στις πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Πάτρας."