Προβλήματα αντιμετωπίζουν εξαιτίας της κακοκαιρίας και οι μελισσοπαραγωγοί και μάλιστα κατά την περίοδο της μελιτοφορίας
Ζημιές από το χαλάζι μετρούν οι αγρότες της Χαλκιδικής
Ζημιές από το χαλάζι μετρούν οι αγρότες της Χαλκιδικής: Καταστροφές στις καλλιέργειες έχουν προκαλέσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν «χτυπήσει» το τελευταίο διάστημα τη Χαλκιδική.
Οι έντονες βροχοπτώσεις, το χαλάζι και οι ισχυροί άνεμοι που καταγράφονται το τελευταίο δίμηνο με διαφορετική ένταση ανά περιοχή έχουν πλήξει τις ελιές και τα αμπέλια λίγο πριν από τη συγκομιδή, ενώ έχουν προβληματίσει και στους μελισσοπαραγωγούς.
Σημαντικά προβλήματα προκλήθηκαν την περασμένη Κυριακή στα Σήμαντρα, κυρίως σε ελαιώνες, ενώ η χθεσινή κακοκαιρία έπληξε κυρίως την Τρίγλια και την Τένεδο, με τους αγρότες να εκφράζουν την ευχή να είναι το τελευταίο «χτύπημα. Κι αυτό γιατί, αν η κακοκαιρία πλήξει περισσότερο από το 20% των δέντρων, πέφτει η ποιότητα όλης της παραγωγής.
«Χτυπήθηκαν» οι ελιές
«Όπου πέφτει χαλάζι γίνονται υποδεέστερες οι ελιές και δεν είναι εμπορεύσιμες. Ακόμα δεν έχουν γίνει καταγραφές, οπότε δεν ξέρουμε σε τι έκταση έχει προκληθεί ζημιά. Το ζήτημα είναι ότι έχει ήδη σχηματιστεί το μέγεθος της ελιάς και αν πέσει χαλάζι πέφτει συνολικά η ποιότητα. Είναι επικίνδυνη περίοδος. Ελπίζουμε να είναι το τελευταίο ακραίο φαινόμενο», λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης.
Τα χθεσινά καιρικά φαινόμενα, εξάλλου, προκάλεσαν προβλήματα στα Σύλλατα, όπου έριξε χαλάζι, ενώ έκανε ζημιές και σε θερμοκήπια στην περιοχή της Νέας Γωνιάς.
«Βασικά ο αέρας ήταν πολύ δυνατός. Και το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν ζημιές, αλλά όχι τόσο πολλές, γιατί το χαλάζι ήταν μικρό και δεν έκανε πολλές καταστροφές. Σε κάποιες περιοχές, βέβαια, οι ελιές έχουν χτυπήματα, αλλά δεν είναι τόσο έντονα», αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλλικράτειας, Κυριάκος Κασμίρης, ο οποίος εξέφρασε την αγωνία του και για τους αμπελώνες, δεδομένου ότι σε 20 μέρες θα είναι η περίοδος για να κόψουν οι αγρότες τα σταφύλια.
Ζημιές στα μελίσσια
Προβλήματα αντιμετωπίζουν εξαιτίας της κακοκαιρίας και οι μελισσοπαραγωγοί και μάλιστα κατά την περίοδο της μελιτοφορίας, δηλαδή της παραγωγής μελιού.
«Ο καιρός δεν έχει ευνοήσει καθόλου και δημιουργήθηκαν προβλήματα. Είχαμε τώρα τις ανθοφορίες της καστανιάς, όπου υπήρξε ζημιά. Εκεί που ήταν ανθισμένη και έριξε χαλάζι ή δυνατή βροχή ή και μόνο από την αστάθεια του καιρού, οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές για να παραχθεί μέλι. Δεν καταστράφηκε τελείως η παραγωγή, αλλά ήταν λιγότερη από το αναμενόμενο», λέει ο αντιπρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Φίλιππος Παππάς, ο οποίος έχει ένα κοπάδι στα Στάγειρα και μελίσσια στο Μεσημέρι.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι το φαινόμενο της αστάθειας τέτοια περίοδο δεν είναι συνηθισμένο.
«Συνήθως τον Ιούνιο είχαμε τέτοιες αστάθειες. Φέτος έχει πιάσει και τον Ιούλιο κι αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο, αλλά είναι σπάνιο. Τώρα έχει ξεκινήσει το βελανίδι να δίνει μέλι, αλλά με τον καιρό φοβόμαστε. Αγωνιούμε, γιατί δεν είναι εύκολες οι συνθήκες», τονίζει ο κ. Παππάς.
Πηγή: grtimes