Ζητούν επαναφορά του αγροτικού τιμολογίου
“Φουσκωμένους” θεωρούν τους λογαριασμούς του νερού για τα σπίτια τους - όχι λόγω αυξήσεων αλλά λόγω επαναφοράς του προηγούμενου τιμολογιακού καθεστώτος από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ηρακλείου - εκατοντάδες αγρότες του δήμου Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, από τις 25 Μαΐου του 2015 μέχρι και το 2019, πλήρωναν πολύ χαμηλότερη τιμή στο κυβικό.
Αλλά ξαφνικά, πέντε χρόνια μετά, ο λογαριασμός τους έρχεται στα προηγούμενα επίπεδα, με συνέπεια να απευθυνθούν στη ΔΕΥΑΗ και να λάβουν την απάντηση ότι «ο νόμος άλλαξε και δε μας επιτρέπει εκπτώσεις... στους αγρότες»!
Την υπόθεση αυτή αποκάλυψε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος της Κοινότητας Πυργούς Μιχάλης Χαιρέτης, λέγοντας πως ήδη όλοι οι πρόεδροι των Κοινοτήτων του Δήμου Ηρακλείου, με κοινό τους έγγραφο στη ΔΕΥΑΗ, ζητούν την επαναφορά του αγροτικού τιμολογίου του νερού ύδρευσης. Και, όπως επισημαίνουν, θεωρούν άδικο να εξαιρούνται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ (σύμφωνα με τις δύο βασικές προϋποθέσεις), όταν εντάσσονται ακόμα μέχρι σήμερα άλλες κοινωνικές ομάδες. «Σε τελευταία ανάλυση οι αγρότες παράγουν προϊόντα και χρήζουν καλύτερης αντιμετώπισης σε σχέση με άλλες κοινωνικές ομάδες», λέει ο Μιχάλης Χαιρέτης.
«Η ΔΕΥΑΗ το 2015 μας είχε δώσει ανά τρίμηνο ένα πλαφόν στα 50 κυβικά και μας χρέωνε το νερό στα 0,67 ευρώ ανά κυβικό. Ήρθαν τώρα και το άλλαξαν και έβαλαν κλίμακα χρέωσης ως εξής: Από μηδέν έως 36 κυβικά το εξάμηνο, 0,59 ευρώ το κυβικό. Από 36 μέχρι 72 κυβικά το πάνε στο 1 ευρώ το κυβικό. Και από 72 έως 100 κυβικά, το πάνε 1,40 ευρώ το κυβικό», λέει στην εφημερίδα μας ο Μιχάλης Χαιρέτης, τονίζοντας πως πρόκειται για αυξήσεις- “φωτιά”. «Δηλαδή, εκεί που πληρώναμε τα 100 κυβικά 67 ευρώ ανά εξάμηνο, τώρα τα πληρώνουμε 94,44 ευρώ. Και μιλάμε μόνο για το νερό. Χωρίς αποχέτευση και λοιπές χρεώσεις. Άρα η διαφορά είναι πάνω από 31 ευρώ και η αύξηση φτάνει το 45%».
Συνεχίζοντας ο Μιχάλης Χαιρέτης μάς φέρνει ως παράδειγμα τη δική του οικογένεια... «Για παράδειγμα, μια οικογένεια σαν τη δική μου, που είμαστε τρία άτομα, την ημέρα θέλει όπως έχω υπολογίσει μισό κυβικό. Δηλαδή θέλουμε 90 κυβικά το εξάμηνο, φυσιολογικά. Και υπόψη ότι εμείς στο χωριό ούτε κήπους έχουμε, ούτε οικόσιτα, ούτε ραντίζουμε κ.λπ. Ένας όμως που ραντίζει και έχει περισσότερη κατανάλωση νερού φυσικά θα ξεπερνάει τα 100 κυβικά... Έρχεται ο λογαριασμός που μπορεί να είναι από 45% έως και 50% παραπάνω», τονίζει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Κοινότητας Πυργούς Μιχάλης Χαιρέτης.
Και αυτές οι χρεώσεις δε συμπεριλαμβάνουν το τέλος αποχέτευσης που είναι 60%, τον ΦΠΑ που είναι 13,24% και τη συντήρηση του υδρομέτρου που είναι 5,5 ευρώ το τρίμηνο.
Εξάλλου, η λογική πάνω στην οποία είχαν στηρίξει τα επιχειρήματά τους, προσφεύγοντας στον κ. Φακουρέλη το 2015 οι εκπρόσωποι των Κοινοτήτων, ήταν ότι στα χωριά οι αγρότες κάνουν μεγαλύτερη χρήση του νερού ύδρευσης, λόγω αναγκών των νοικοκυριών τους, που στις πόλεις δεν υπάρχουν. Ανάγκες όπως στάβλοι, νερό για ράντισμα, πότισμα κήπων κ.λπ.
Ζητούν επαναφορά του αγροτικού τιμολογίου
Καταλήγοντας, ο Μιχάλης Χαιρέτης λέει στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη»: «Εμείς όλοι οι πρόεδροι των Κοινοτήτων του Δήμου Ηρακλείου κάναμε ένα έγγραφο προς τον δήμαρχο του Ηρακλείου, προς τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ και ζητάμε την επαναφορά του αγροτικού τιμολογίου σε όσους καταναλωτές του Δήμου Ηρακλείου το δικαιούνται, όπως ίσχυε μέχρι το 2019. Οι δικαιούχοι είναι περίπου 1.040 άτομα σε όλο τον δήμο Ηρακλείου. Κι αυτό διότι έπρεπε να έχεις κάποιες προϋποθέσεις για να μπεις στο αγροτικό τιμολόγιο. Να είσαι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή να είσαι συνταξιούχος του ΟΓΑ...».