Μεγαλύτερες προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου των ΑΠΕ

Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ πρέπει να εκσυγχρονίσουν τα δίκτυα ηλεκτρισμού και να καταργήσουν τα εμπόδια για επενδύσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 20% το 2020, τόνισε 27 Μαρτίου η Κομισιόν.
Ενώ τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το 2020, πολλά κινδυνεύουν να μείνουν πίσω τα επόμενα χρόνια εάν δεν κάνουν μεγαλύτερες προσπάθειες, είπε η Κομισιόν.
 «Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για τη μελλοντική πρόοδο:  η μεταφορά της Οδηγίας είναι πιο αργή από το επιθυμητό, επίσης εξαιτίας της τρέχουσας οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη», υπογράμμισε η Κομισιόν.

Η προειδοποίηση δημοσιεύθηκε παράλληλα με την έκδοση της  Πράσινης Βίβλου, η οποία σκιαγραφεί νέους στόχους για το 2030 αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη χρήση καθαρών ενεργειών, έχοντας ως στόχο να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Σήμερα η ΕΕ έχει 3 στόχους για την κλιματική αλλαγή το 2020: να μειώσει τις εκπομπές κατά 20% συγκριτικά με τα επίπεδα του 1990, να αυξήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 20% και να βελτιώσει την ενεργειακή εξοικονόμηση κατά 20%.
Μέχρι τώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο να πετύχει τους δύο πρώτους στόχους – που είναι νομικά δεσμευτικοί- ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον στόχο της ενεργειακής απόδοσης που δεν δεσμεύει τα κράτη.
Πράσινη Βίβλος για την ενέργεια
Η Πράσινη Βίβλος της Κομισιόν ξεκινά μια δημόσια διαβούλευση που σηματοδοτεί το πρώτο βήμα στη δημιουργία ενός πλαισίου το 2030 για τις ενεργειακές πολιτικές της ΕΕ και την κλιματική αλλαγή.
Χθες η Κομισιόν δημοσίευσε επίσης και ανακοίνωση για το μέλλον της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) στην Ευρώπη.
«Πρέπει να προσδιορίσουμε το πλαίσιο κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής για το 2030 το συντομότερο δυνατό προκειμένου να διασφαλίσουμε την κατάλληλη χρηματοδότηση που θα μας παράσχει βιώσιμη ανάπτυξη, προσιτές ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας και μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια», είπε σε δήλωσή του ο επίτροπος ενέργειας Günther Oettinger.
 «Το νέο πλαίσιο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης αλλά επίσης θα πρέπει να είναι και φιλόδοξο προκειμένου να πετύχει τον απαραίτητο μακροπρόθεσμο στόχο μείωσης των εκπομπών 80-95% μέχρι το 2050», συνέχισε.

 


EurActiv.gr