Γιατί οι αγρότες διαμαρτύρονται
Χιλιάδες αγρότες στο Punjab, Haryana και πολλές άλλες πολιτείες βρίσκονται στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τρία διατάγματα αγροκτημάτων που παρουσιάστηκαν στη Lok Sabha τη Δευτέρα.
Τα διατάγματα για τα οποία διαμαρτύρονται οι αγρότες είναι: Διάταγμα για το εμπόριο προϊόντων και του εμπορίου (προώθηση και διευκόλυνση), συμφωνία για τους γεωργούς (ενδυνάμωση και προστασία) για τη διασφάλιση των τιμών και τις υπηρεσίες αγροτικών υπηρεσιών και το διάταγμα για τα βασικά προϊόντα (τροποποίηση).
Η αντιπολίτευση και πολλές αγροτικές ενώσεις έχουν απειλήσει να διαμαρτυρηθούν έως ότου αποσυρθούν οι αμφιλεγόμενες διατάξεις.
«Η διαμαρτυρία θα είναι αόριστη εάν δεν αποσυρθούν τα διατάγματα. Θα πάμε στο Νέο Δελχί και θα αναγκαστούμε να ασκήσουμε ακραία μέτρα. Οι αγρότες έχουν ήδη τεθεί σε πίεση και διαπράττουν αυτοκτονίες καθημερινά. Εάν αυτές οι διατάξεις έγιναν νόμοι, θα καταστρέψουν τη γεωργία», είπε ο Σαχάμπ Σινγκ, ο ηγέτης της Bhartiya Kisan Union (BKU).
Γιατί οι αγρότες διαμαρτύρονται
Η κυβέρνηση της Ένωσης αναφέρει ότι τα διατάγματα είναι υπέρ των αγροτών και θα παρέχουν εμπόριο χωρίς εμπόδια για τους αγρότες που παράγουν εκτός κοινοποιημένων αγορών σιτηρών και θα εξουσιοδοτήσουν τους αγρότες να συνάψουν γεωργικές συμφωνίες με ιδιώτες παίκτες πριν από την παραγωγή προς πώληση γεωργικών προϊόντων. Ωστόσο, τα αγροτικά συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι τα διατάγματα όχι μόνο θα καταργήσουν το MSP και το παραδοσιακό σύστημα αγοράς σιτηρών, αλλά θα συντρίψουν επίσης τους μικρούς και περιθωριακούς αγρότες.
Εκτός από τους αγρότες, οι πράκτορες της επιτροπής αντιτίθενται επίσης σε αυτές τις διατάξεις. Φοβούνται επίσης ότι οι νέοι νόμοι θα παρακάμψουν την επιχείρησή τους και θα καταστούν άνεργοι.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι ίδιοι οι αγρότες θέλουν το παλιό σύστημα να παραμείνει άθικτο για διάφορους λόγους. Ο μεγαλύτερος λόγος είναι ότι κάνουν χρήση των οικονομικών από τους αντιπροσώπους της προμήθειας για να σπείρουν τη σοδειά και να την επιστρέψουν όταν το προϊόν φτάσει στην αγορά. Καθώς οι τράπεζες διστάζουν να δανείσουν χρήματα στους φτωχούς αγρότες, εξαρτώνται αποκλειστικά από τους ιδιωτικούς δανειστές χρημάτων και τους πράκτορες της προμήθειας.
«Η κυβέρνηση της Ένωσης θέλει να συντρίψει τους αντιπροσώπους της επιτροπής και τους αγρότες θεσπίζοντας τους τρεις νέους νόμους. Η διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι ο MSP δεν θα αποσυρθεί και ότι θα είναι ελεύθεροι να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε ιδιωτικές εταιρείες είναι αμφίβολη και δεν μπορεί να κριθεί έμπιστη», Ο Πρέετ Σινγκ, πρόεδρος της περιφέρειας του Αχίλ Μπαρτιάγια Κισάν Σάμπα είπε.
Ο μεγαλύτερος φόβος που στοιχειώνει τους αγρότες είναι η απώλεια του MSP. Λένε ότι η γεωργία δεν είναι πλέον επικερδής θέση και εάν αποσυρθεί ο MSP, δεν θα είναι σε θέση να επιβιώσουν. Ορισμένοι αγρότες λένε ότι οι ιδιωτικοί παίκτες θα εκμεταλλευτούν τους αγρότες επιδίδοντας σε συσσώρευση και άλλες κακές πρακτικές.
Οι αγροτικές ενώσεις εξέφρασαν την ανησυχία ότι επιτρέποντας στις γεωργικές συμφωνίες, οι μεγάλοι παίκτες και οι εταιρείες θα καταλάβουν τη γεωργία που θα βλάψει τους μικρούς και οριακούς αγρότες.
Οι αγρότες φοβούνται ότι μόλις δημιουργηθούν οι ιδιωτικές αγορές σιτηρών, οι παραδοσιακές αγορές σιτηρών θα γίνουν ιστορία. Οι αγρότες θα πρέπει να εξαρτώνται από εταιρείες και ιδιωτικές εταιρείες.
«Αυτά τα διατάγματα θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στη γεωργία στο κράτος. Το Punjab Vidhan Sabha, στη σύνοδό του που πραγματοποιήθηκε στις 28 Αυγούστου 2020, είχε εγκρίνει ψήφισμα για την απόσυρση αυτών των διατάξεων και για να εξασφαλίσει τη συνέχεια του καθεστώτος ελάχιστης τιμής στήριξης, κάνοντάς το ένα νόμιμο δικαίωμα των αγροτών», δήλωσε ο αρχηγός του Πουντζάμπ Καπετάν Αμίντερ Σινγκ.