Πως διαμορφωνονται οι αγορες σιταριου παγκοσμια

Οι εξαγωγές της ΕΕ  σίτου είναι ανεβασμενενες κατα  20 τοις εκατό, παρά την μείωση της παραγωγής.  Ο Τερματισμός των αποθεμάτων  κανει την Κοινή Αγροτικη  Πολιτική (ΚΓΠ) ακομα πιο σφιχτή  η οποία αποβάλλεται αποτελεσματικά απο κυβέρνητικη(παρέμβαση) στα αποθέματα.

Το κενό που δημιουργείται από την απουσία των εξαγώγιμων προμήθειων από τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι η αποσυρση  σιτάριου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κάλυψη της ζήτησης στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Παρά το γεγονός ότι γαλλικές και γερμανικές εξαγωγές επεκτείνονται,  η χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία και ωφελούνται τα μέγιστα από τη μείωση του ανταγωνισμού.

Εν τω μεταξύ, η  μεγαλες τιμες στην ΕΕ στην εγχώρια αγορα ζωοτροφών και σχεδόν 20 τοις εκατό μείωση στην παραγωγή καλαμποκιού έχει προκαλέσει μια απότομη αύξηση των εισαγωγών καλαμποκιού. Τα πιστοποιητικά εισαγωγής έχουν υπερδιπλασιαστεί από έτος σε έτος με τη ζήτηση για το καλαμπόκι που προέρχονται κυρίως από χώρες της νότιας Ευρώπης. Αυτό το έτος, η Ουκρανία έχει άφθονα αποθέματα καλαμποκιού περιορισμένες και ζωοτροφών ποιότητας σιτάρι με αποτέλεσμα ένα σχεδόν τριπλασιασμό των εξαγωγών καλαμποκιού στην ΕΕ (Οκτ-Δεκ). Η Βραζιλία έχει επίσης γίνει ένας σημαντικός προμηθευτής.

 

Γ.Μ