Ελληνίδα αγρότισσα από τη Χίο στις Μαλδίβες

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια από την είσοδό του στις επιχειρήσεις, δεν είναι μόνο μια φημισμένη επιχειρηματίας που πουλά σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ

Η αγάπη της για την πατρίδα της και την αποφασιστικότητά της να δημιουργήσει μια πρωτοποριακή επιχείρηση στο νησί της Χίου, άνοιξε τις πόρτες σε αδιανόητο διεθνές δυναμικό για την Ελληνίδα αγρότισσα Αργυρώ Κουτσουράδη και την ταχέως αναπτυσσόμενη, βιολογική αρωματική επιχείρηση βοτάνων της, Myrovolos Organics.

Ένα λαμπρό παράδειγμα της νεοσύστατης αγροτικής επιχειρηματικότητας, η Κουτσουράδη ξεκίνησε την επιχείρηση παραγωγής και μεταποίησης από το μηδέν, χωρίς καμία οικογενειακή παράδοση στη γεωργία, αμέσως μετά την αποφοίτησή της ως Αγρονόμος με μεταπτυχιακό τίτλο στην Παραγωγή Φυτών και στον Αγροτικό Πειραματισμό.

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια από την είσοδό του στις επιχειρήσεις, δεν είναι μόνο μια φημισμένη επιχειρηματίας που πουλά σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ, αλλά είναι εθελοντής μέντορας σε επίδοξους νέους αγρότες τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.

«Ήταν ένας κίνδυνος για μένα όταν ξεκίνησα. Καθώς πλησίασα το έτος αποφοίτησης, συνειδητοποίησα ότι οι δυνατότητές μου θα ήταν περιορισμένες είτε στον δημόσιο τομέα είτε ως ιδιοκτήτης ενός αγρονομικού γραφείου στη Χίο, αφού υπάρχουν ήδη πολλά, για ένα τόσο μικρό νησί.

«Είπα στην οικογένειά μου ότι είχα αποφασίσει να καλλιεργήσω τα αρωματικά μου βότανα και να ξεκινήσω μια κάθετη μονάδα επεξεργασίας για να δημιουργήσω προστιθέμενη αξία, καθώς η επιχείρηση θα είχε πολύ μικρό κέρδος εάν επικεντρωνόταν αποκλειστικά στην παραγωγή».

Με ένα μικρό ποσό κεφαλαίου από τους γονείς της και οκτώ στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων που ανήκε στη γιαγιά της, η Κουτσουράδη έθεσε σε κίνηση το επιχειρηματικό της σχέδιο το 2015, ενώ ακόμα μελετούσε για τους δασκάλους της, για να ξεκινήσει η μακρά διαδικασία που απαιτείται για να λάβετε τις οργανικές πιστοποιήσεις για τις οποίες στόχευε.

Μια μικρή κρατική επιχορήγηση από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) ως νέος αγρότης εγκρίθηκε επίσης από το ελληνικό κράτος, το 70% του οποίου έχει λάβει εκ των προτέρων, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν και αυτό το κεφάλαιο εκκίνησης ήταν απαραίτητο για την εκτόξευσή της, δαπανήθηκε γρήγορα για την προετοιμασία ενός μικρού μέρους της γης της για καλλιέργεια με τη δημιουργία άρδευσης, την αγορά σπόρων και την πληρωμή για πιστοποιήσεις, καθώς και την ολοκλήρωση της απαραίτητης βαριάς γεωργικής εργασίας.

Οι περιορισμοί χρηματοδότησης απέτρεψαν τη νέα γεωργό να κλιμακωθεί όσο πιο γρήγορα θα ήθελε, καθώς δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά μηχανήματα ή προσωπικό και κάνει όλη τη δουλειά χειροκίνητα, με τη βοήθεια του πατέρα της. Παρ 'όλα αυτά, η Κουτσουράδη έχει επενδύσει ό, τι κερδίζει για να επεκτείνει την επιχείρηση προσθέτοντας περισσότερα στρέμματα γης και περισσότερους τύπους βοτάνων από το άνοιγμα για τις επιχειρήσεις το 2018.

«Η χρηματοδότηση των νέων αγροτών που παρέχεται από την κυβέρνηση δεν είναι αρκετή για τη δημιουργία μιας κάθετης μονάδας επεξεργασίας. Κατανοώ ότι τα προγράμματα χρηματοδότησης μπορεί να μην είχαν χρησιμοποιηθεί σωστά από ορισμένους δικαιούχους στο παρελθόν, αλλά οι νέοι αιτούντες που προσπαθούν να επενδύσουν κατάλληλα τη χρηματοδότηση δεν θα έπρεπε να «φέρουν το κουτί», δηλώνει.

«Οι όροι και οι προϋποθέσεις της κυβέρνησης για το χρηματοδοτικό σύστημα έχουν αυξηθεί σε ένα επίπεδο όπου δεν αναγνωρίζει πλέον τον επιχειρηματικό κίνδυνο που αναλαμβάνεται, ενώ οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να ελέγχουν την ορθή χρήση της χρηματοδότησης μέσω της εφαρμογής αυστηρότερων ελέγχων ή κριτηρίων αντί αποκλείοντας ορισμένες επιλογές για εμάς », εξηγεί ο Κουτσουράδι

Ο μακροπρόθεσμος στόχος της είναι να παρουσιάσει τα δικά της πρωτοποριακά αγροδιατροφικά προϊόντα, με βάση την επαγγελματική της γνώση για τις θεραπευτικές ιδιότητες των αρωματικών βοτάνων. Η τελευταία απόπειρα της επιχειρηματία να βάλει ένα από αυτά τα προϊόντα στην παραγωγή σταμάτησε όταν εξαντλήθηκαν τα καθορισμένα κεφάλαια για την περιοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης προτού λάβει την έγκριση.

«Οι τράπεζες δεν θα βοηθούσαν ούτε», θυμάται. «Μας έβλεπαν ως μια νέα επιχείρηση που απλώς έσπασε και δεν θα ενέκρινε ούτε ένα μικρό δάνειο. Ως εκ τούτου, το δημιουργώ σιγά σιγά και συνεχίζω να υποβάλω αίτηση για τυχόν προγράμματα χρηματοδότησης βελτίωσης που διατίθενται από την ΚΓΠ, όπως το πρόγραμμα Leader, το οποίο θα με βοηθούσε να εκσυγχρονίσω τη βιομηχανία εξοχικών σπιτιών μου », προσθέτει.

ΠΗΓΗ: GreekReporter.com