O Επίτροπος Περιβάλλοντος Virginijus Sinkevičius επιβεβαίωσε ότι η στρατηγική αντιμετωπίζει τα φυτοφάρμακα «με την έννοια ότι είναι χημικά»
Η στρατηγική της ΕΕ για τα χημικά που εγκρίθηκε την Τετάρτη (14 Οκτωβρίου) στοχεύει στην αντιμετώπιση των σωρευτικών και συνδυασμένων επιπτώσεων των χημικών, συμπεριλαμβανομένων των φυτοφαρμάκων, τονίζοντας την ανάγκη επιτάχυνσης των εργασιών για μεθοδολογίες που διασφαλίζουν ότι οι υπάρχουσες διατάξεις μπορούν να εφαρμοστούν πλήρως.
Η στρατηγική προορίζεται ως ένα πρώτο βήμα προς μια φιλοδοξία μηδενικής ρύπανσης για ένα περιβάλλον χωρίς τοξικά, όπως ανακοινώθηκε στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Υπογραμμίζει ότι ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια για να καλυφθούν τα κενά γνώσεων σχετικά με τον αντίκτυπο της συνδυασμένης επίδρασης των χημικών ουσιών, πρέπει να γίνουν περισσότερες εργασίες.
«Οι μελέτες βιοπαρακολούθησης στον άνθρωπο στην ΕΕ δείχνουν έναν αυξανόμενο αριθμό διαφορετικών επικίνδυνων χημικών ουσιών στο ανθρώπινο αίμα και τον ιστό του σώματος, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φυτοφαρμάκων και βιοκτόνων», αναφέρει η στρατηγική, δηλώνοντας ότι η συνδυασμένη προγεννητική έκθεση σε διάφορες χημικές ουσίες έχει οδηγήσει σε μειωμένη ανάπτυξη του εμβρύου και χαμηλότερη ποσοστά γεννήσεων.
O Επίτροπος Περιβάλλοντος Virginijus Sinkevičius επιβεβαίωσε ότι η στρατηγική αντιμετωπίζει τα φυτοφάρμακα «με την έννοια ότι είναι χημικά», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να παράγονται και να χρησιμοποιούνται πιο βιώσιμα, καθώς αυτό είναι ο γενικός στόχος της στρατηγικής.
Ανέφερε επίσης ότι, ενώ η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαιτεί ήδη από τους ρυθμιστικούς φορείς να αντιμετωπίσουν τις σωρευτικές και συνεργιστικές επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων και των βιοκτόνων στις αξιολογήσεις ασφάλειας, η στρατηγική απαιτεί περαιτέρω δράση σε αυτόν τον τομέα.
Αυτή η απαίτηση οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά φυτοφάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα σε αγροτικούς αγρούς και επίσης επειδή πολλά δείγματα φυτοφαρμάκων μπορούν να βρεθούν σε δείγματα τροφίμων.
Για παράδειγμα, η ετήσια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) νωρίτερα αυτό το έτος διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των τροφίμων που καταναλώνονται στην Ευρώπη περιέχει κατάλοιπα δύο ή περισσότερων φυτοφαρμάκων.
Προς το παρόν, βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία μιας στοχευμένης μεθοδολογίας για την αντιμετώπιση των συνδυασμένων αποτελεσμάτων των φυτοφαρμάκων.
Ωστόσο, ενώ η στρατηγική υπογραμμίζει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε αυτόν τον τομέα, δηλώνει ότι «πρέπει να επιταχυνθούν οι εργασίες για να διασφαλιστεί ότι οι υπάρχουσες διατάξεις μπορούν να εφαρμοστούν πλήρως».
Προσθέτει ότι, παρόλο που «δεν είναι ρεαλιστικό ούτε οικονομικά εφικτό» προς το παρόν, να εκτιμήσουμε και να ρυθμίσουμε έναν σχεδόν απεριόριστο αριθμό πιθανών συνδυασμών χημικών ουσιών, προκύπτει επιστημονική συναίνεση ότι η επίδραση των χημικών μιγμάτων «πρέπει να ληφθεί υπόψη και να ενσωματωθεί περισσότερο γενικά σε εκτιμήσεις χημικού κινδύνου ».