Το φόρουμ γυναικείας επιχειρηματικότητας προανήγγειλε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή.
Την πρόθεση για τη δημιουργία ενός φόρουμ επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων για τη γυναικεία αγροτική επιχειρηματικότητα προανήγγειλε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε διαδικτυακή εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας.
Όπως είπε «αν και προσωπικά ήθελα να την παρουσιάσουμε φέτος» κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να ανακοινωθεί την τρέχουσα χρονική περίοδο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σημειώνοντας ωστόσο ότι «είναι δέσμευση να την προωθήσουμε και να την οργανώσουμε στα πρότυπα ανάλογων προσπαθειών σε προηγμένες χώρες του πλανήτη». «Σε κάθε περίπτωση, η ενεργότερη συμμετοχή ολοένα και περισσότερων γυναικών μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τον ελληνικό Αγροδιατροφικό Τομέα», επισήμανε η κ. Αραμπατζή.
Τι λένε τα στοιχεία της Eurostat
Όπως ανέφερε, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, «οι αγρότισσες κατέχουν μόλις το 12% της συνολικής αγροτικής έκτασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι του 61% των ανδρών (το υπόλοιπο 28% ανήκει σε νομικές οντότητες), -το μέγεθος των γυναικείων αγροτικών εκμεταλλεύσεων ανέρχεται κατά μέσο όρο μόλις στο 40% του μεγέθους των αγροτικών εκμεταλλεύσεων των αντρών», ενώ «το μέσο εισόδημα των αγροτισσών είναι αισθητά μικρότερο απ’ αυτό των αντρών».
Η κ. Αραμπατζή μιλώντας για τη συμμετοχή της Ελληνίδας αγρότισσας στα Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, είπε πως στην Εξισωτική Αποζημίωση «η συμμετοχή των γυναικών κυμαίνεται από 49,98% έως 50,81%», ενώ σε ό,τι αφορά την πρόωρη συνταξιοδότηση «οι γυναίκες είναι περισσότερες καθώς ανέρχονται στο 56,5%».
Μικρός αριθμός γυναικών συμμετέχουν σε προγράμματα
«Στα περισσότερα αναπτυξιακά – επενδυτικά μέτρα, η συμμετοχή των γυναικών είναι δυσανάλογα περιορισμένη» υπογράμμισε η υφυπουργός, συμπληρώνοντας πως «μόνο στην ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, το ποσοστό των γυναικών σχεδόν προσεγγίζει το 50% καθώς διαμορφώνεται στο 45,63%».
Αναφορικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ η συμμετοχή των αγροτισσών, όπως είπε η υφυπουργός, από το «35% επί του συνόλου το 2013, μειώθηκε στο 27% το 2017 και αυξήθηκε στο 32% το 2018».
Αριθμός που όπως τόνισε «ανήλθε στο εντυπωσιακό 79,14% στα προγράμματα φυτικής παραγωγής, ήταν μόλις 17,34% στη ζωική και 3,52% στη μεικτή».