Μητσοτάκης: Γενικό lockdown για 3 εβδομάδες από το Σάββατο - Μετακινήσεις με SMS - Τι θα γίνει με τα σχολεία [vid]

Γενικό lockdown για όλη τη χώρα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, εξαιτίας της «έκρηξης» κρουσμάτων κορωνοϊού των τελευταίων ημερών και της μεγάλης αύξησης νεκρών και διασωληνωμένων.

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός ξεκίνησε ως εξής: «Επέλεξα αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας για να καταδείξω ότι οδηγός είναι πάντα τα επιστημονικά δεδομένα. Ξέρω ότι είναι πολλά ερωτήματα, ότι υπάρχει ανησυχία και φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων που θα εξαγγείλουμε. Θέλουμε τους πολίτες συμμάχους. Καθένας έχει το δικαίωμα στην άποψη του αλλά τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα».

Σημείωσε πως από το Σάββατο στις 6 το πρωί η χώρα μπαίνει σε καραντίνα και για τρεις εβδομάδες. Επισήμανε ακόμη πως η μεγάλη διαφορά από την καραντίνα του Απριλίου είναι ότι παραμένουν ανοιχτά τα δημοτικά, νηπιαγωγεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής.

Τόνισε πως «50 ΜΕΘ γεμίζουν σε τρεις ή τέσσερις ημέρες. Αν συνεχίζαμε με αυτόν τον τρόπο, θα έπρεπε τα νοσοκομεία να υποδεχθούν 1.000 ασθενείς, εκ των οποίων 150 στις ΜΕΘ.  Έπρεπε να ανακόψουμε αυτό το κύμα. Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα πήραν όταν η κατάσταση είχε ξεφύγει. Δεν μπορώ να βάλω σε κίνδυνο τη ζωή συμπολιτών μας. Τα μέτρα αυτά πρέπει να ληφθούν τώρα για 3 εβδομάδες».

Πιο αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

  • Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική ανησυχία. Πολλές φορές έχω πει ότι ήταν χρέος μας να κρατήσουμε εφεδρείες, διότι δεν ξέραμε πως θα εξελιχθεί το β΄ κύμα. Η χώρα έχει πάνω από 37 δισ. ευρώ διαθέσιμα, κανείς δεν θα μείνει πίσω, κανείς δεν θα μείνει χωρίς στήριξη
  • Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας το Νοέμβριο, θα λάβουν 800 ευρώ
  • Διευρύνονται κατά δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας
  • Θα δοθεί μια εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους ανέργους
  • Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Σε αυτήν τη συγκυρία δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροπολιτικά πυροτεχνήματα. Παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα τα έχει καταφέρει από τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Εμείς αναλαμβάνουμε στο ακέραιο την ευθύνη των επιλογών μας. Να μην αμφισβητούνται τα επιστημονικά δεδομένα. Θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη

Η παρουσίαση από τον Σωτήρη Τσιόδρα

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Το σύνολο κρουσμάτων έχει ξεπεράσει 1.600 κρούσματα  μέσα σε 7 ημέρες, ενώ από το τέλος Οκτωβρίου και μετά έχει αυξηθεί η επιδοτικότητα του ιού. Όσον αφορά τα τεστ, αυτά εικοσαπλασιάστηκαν τον τελευταίο μήνα. Ειδικότερα η άνοδος στα τεστ ξεπερνά το 9% το τελευταίο δεκαήμερο.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως το σύστημα Υγείας θα πιεστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στα νοσοκομεία παρά παίρνουν εξιτήριο.

Οι νοσηλείες δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά και την ηλικιακή ομάδα 55-65 ετών, αλλά και 35-44 ετών. Από τα δεδομένα αποδεικνύεται πως η αύξηση νοσηλειών θα έρθει και η αύξηση διασωληνωμένων.  Η κάλυψη των ΜΕΘ φτάνει το 60% στη χώρα.

Ο κ. καθηγητής μίλησε και για το «δυστύχημα του θανάτου» με τον μ.ο. των θανάτων να φτάνει τους 10 ανά ημέρα. Οι θάνατοι αφορούν κυρίως τους ηλικιωμένους ανθρώπους άνω των 75 ετών, ωστόσο παρατηρείται μία μικρή αύξηση και στην αμέσως προηγούμενη ηλικιακή ομάδα.