Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13.04.13 στη Θεσσαλονίκη συνάντηση της Διοίκησης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην εκδήλωση ΣΕΒΕ-Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Money Show 2013) στο ξενοδοχείο Hyatt Regency Thessaloniki. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Βουλευτής Πιερίας και Επίτιμο Μέλος του ΔΣ του ΣΕΒΕ κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης αυτής συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Δημήτρης Λακασάς παρουσίασε στον κ. Υπουργό oρισμένα από τα προβλήματα και τις προοπτικές ανάπτυξης των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.
Οι εξαγωγές του αγροτικού κλάδου το 2012 συμμετείχαν με μερίδιο 17,3% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών, ενώ σε αξία ανήλθαν σε €4,6 δις, αυξημένες κατά 10,2% σε ετήσια βάση. Κυριότερος εξαγωγικός αγροτικός κλάδος το 2012 είναι τα παρασκευασμένα λαχανικά και φρούτα, με μερίδιο 18,7% στο σύνολο των αγροτικών εξαγωγών, ενώ ακολουθεί ο κλάδος των νωπών καρπών και φρούτων, με μερίδιο 16%. Ως προς τις επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα το 2012 εξακολουθεί να βρίσκεται στην 16η θέση, αποσπώντας μερίδιο 1,2% επί των συνολικών ευρωπαϊκών εξαγωγών.
Κοινή ήταν η διαπίστωση των δύο μερών για την ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας ποιοτικών και πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων αξιόπιστων επιχειρήσεων που μπορεί να συμβάλλει στην αποκατάσταση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό.
Θετική ήταν από το ΣΕΒΕ η ενημέρωση από τον Υπουργό ότι προωθείται ρύθμιση για τη δυνατότητα εγγραφής στο Μητρώο του ΥΠΑΑΤ των Ομάδων Παραγωγών που είχε δημιουργήσει πρόβλημα, θέτοντας έναν αξιόπιστο κοινοτικό θεσμό σε αμφισβήτηση. Επίσης ο ΣΕΒΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη κατευθυντήριων οδηγιών από το ΥΠΑΑΤ ως προς τις καλλιέργειες Ελλήνων αγροτών, ώστε να υπάρξει συγκεκριμένη στρατηγική και να αποφεύγεται η ανεύθυνη υπόδειξη εκ μέρους τρίτων μη ειδικών για δήθεν καινοτόμες και εναλλακτικές καλλιέργειες που σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν και σε ζημίες τους Έλληνες παραγωγούς.
Ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν με τον κ. Υπουργό ήταν:
- η διασφάλιση των προϋποθέσεων εισόδου αγροτικών προϊόντων σε αγορές τρίτων χωρών. Προϋπόθεση για τις εξαγωγές νωπών αγροτικών προϊόντων στις χώρες με αυξανόμενο ρυθμό ανάπτυξης και μεγάλο πληθυσμό όπως η Ινδία αλλά και άλλες ασιατικές χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν που εφαρμόζουν ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες και πρότυπα για την εισαγωγή γεωργικών προϊόντων αποτελεί η ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών από την ελληνική πλευρά και η διασφάλιση των αναγκαίων τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων για την εισαγωγή τέτοιων προϊόντων στις μεγάλες αυτές εναλλακτικές αγορές. Αντίστοιχη πολιτική ακολουθούν ήδη με επιτυχία άλλες κοινοτικές μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, ενώ ήδη στην Ελλάδα έχουμε την εμπειρία διασφάλισης προϋποθέσεων εισαγωγής ελληνικών ακτινιδίων στην Κίνα. Ο ΣΕΒΕ ζήτησε την εντατικοποίηση του έργου της Ομάδας Εργασίας που έχει συγκροτηθεί, μετά από αίτημα του ΣΕΒΕ, από το ΥΠΑΑΤ με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των Υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κατά την εξαγωγή νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων προς τρίτες χώρες καθώς και των απαιτήσεων των χωρών εισαγωγής. Σημαντικό αντικίνητρο για τις εξαγωγές ακτινιδίων στην Κίνα και παράγοντας μείωσης ανταγωνιστικότητας παραμένει το υψηλό κόστος για την τήρηση από τις ελληνικές επιχειρήσεις των σχετικών προϋποθέσεων από την κινεζική πλευρά (cold treatment), που αθροιστικά με τις επιβαρύνσεις των ελληνικών αρχών (κόστη εκτελωνισμού και ανταποδοτικά τέλη γεωπόνων) φθάνουν τα 800€/container, μη συνυπολογιζομένου του υψηλού κόστους χρηματοδότησης και ενέργειας των επιχειρήσεων του κλάδου που έχει, σε κάθε περίπτωση, περιορισμένα περιθώρια κέρδους.
- η απλοποίηση των υφιστάμενων ελεγκτικών διαδικασιών κατά την εξαγωγή που θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων, θέμα για το οποίο υπάρχει στενή συνεργασία του ΥΠΑΑΤ με το Υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο της TFGR. Σε αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσουν σημαντικά η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση του κοινοτικού θεσμού του Εγκεκριμένου Εμπόρου απότους Έλληνες εξαγωγείς του κλάδου.
- η ενίσχυση της εξωστρέφειας των αγροτικών επιχειρήσεων α’ μεταποίησης κυρίως με άυλες δαπάνες μέσω προγραμμάτων τύπου «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα» του ΕΠΑΝ ΙΙ που θα πρέπει να σχεδιαστούν άμεσα από το ΥΠΑΑΤ, με βάση τη σχετική εμπειρία του αντίστοιχου Οδηγού του ΥΠΑΝ με την ανάλογη προσαρμογή.
- η στήριξη και ενίσχυση της παραγωγής καλλωπιστικών φυτών κυρίως εξωτερικού χώρου μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων, καθότι μεγάλη ζήτηση παρουσιάζεται από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και από άλλες κρατικές υπηρεσίες. Σήμερα στη συντριπτική πλειοψηφία τους τέτοια φυτά εισάγονται από το εξωτερικό.
- η έμφαση και στήριξη στο πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό και η αποφυγή της χρήσης μη πιστοποιημένων σπόρων.
- η ένταξη της αντιβροχικής προστασίας των όψιμων επιτραπέζιων ποικιλιών αμπέλου όπως η CRIMSON SEEDLESS στον ΕΛΓΑ,θέμα για το οποίο ο Υπουργός έδειξε άμεσα το ενδιαφέρον του και θα το προωθήσει στη Διοίκηση του ΕΛΓΑ για τη λήψη της σχετικής απόφασης.
Τα δύο μέρη συμφώνησαν σε μια νέα συνάντησή τους στην Αθήνα το επόμενο διάστημα για να συζητήσουν αναλυτικά τα παραπάνω και όποια άλλα θέματα ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων του κλάδου, με τη συμμετοχή και των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου.
Συνάντηση ΣΕΒΕ με τον Χαρακόπουλο
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση Τσιάρα με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας
22 Νοεμβρίου 2024, 14:44
Αποζημίωση στα αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας
22 Νοεμβρίου 2024, 14:40