Η μειωμένη καρπόδεση οδηγεί σε καταστροφή τους αγρότες

Τον κώδωνα του κινδύνου για να μην υπάρξουν βαρύτατες οικονομικές συνέπειες στους παραγωγούς της Μεσσηνίας από την μειωμένη καρπόδεση στα ελαιόδεντρα, κρούσει προς τον αντιπεριφερειάρχη, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος.

Οι αγρότες ζητούν αν γίνει αναγγελία ζημιάς στο πρόγραμμα ΠΣΕΑ του ΕΛΓΑ για να τύχουν αποζημιώσεων από τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις.

Στην επιστολή του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας αναφέρεται:

«Έχουμε διανύσει μια δύσκολη περίοδο για τον ελαιοκομικό τομέα στο νομό Μεσσηνίας, με μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες και άλλα προβλήματα.  Για το λόγω αυτό, θέλουμε να σας επισείσουμε την προσοχή στα παρακάτω ζητήματα που αφορούν χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς του νομού Μεσσηνίας.

Όσο αναφορά την δακοκτονία τη χρονιά που διανύουμε επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και αυξημένη υγρασία, συνθήκες που ευνοούν τον βιολογικό κύκλο ανάπτυξης του δάκου.   Οι καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της εφαρμογής του προγράμματος των ψεκασμών αντιμετώπισης της πρώτης γενεάς, θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μη σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου.  Σε αρκετές περιοχές της περιφερειακής ενότητας δεν έγινε άμεση πρόσληψη παγιοθετών, ενώ έχετε μειωμένο δυναμικό γεωπόνων τομεαρχών.

Επιπροσθέτως η καλλιεργητική χρονιά που διανύουμε παρουσιάζει έντονα προβλήματα καρπόδεσης, που οφείλονται σε μειωμένη ανθοφορία λόγω υψηλών θερμοκρασιών  την περίοδο διαφοροποίησης των οφθαλμών (συνήθως τρεις μήνες πριν την ανθοφορία φαινόμενο εαρινοποίησης). Επίσης κατά την περίοδο της ανθοφορίας τον Απρίλιο, καταγράφηκαν υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.  Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις επαναλαμβανόμενες «λασποβροχές» είχαν σαν αποτέλεσμα να μειώσουν τη γονιμότητα της γύρης με αποτέλεσμα την μειωμένη καρπόδεση.

Θεωρούμε αναγκαίο όπως προβείτε σε αναγγελία ζημιάς στο πρόγραμμα ΠΣΕΑ του ΕΛΓΑ για να τύχουν οι παραγωγοί αποζημιώσεων από τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις (ΚΟΕ), δεδομένου ότι θα ισχύουν οι παρακάτω προϋποθέσεις για να ενταχθεί ο νομός μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

α) Η παραγωγή του έτους ζημιάς να έχει ζημιωθεί κατά είδος προϊόντος,(καλλιέργεια), σε επίπεδο νομού σε ποσοστό 30% και πάνω, σε σχέση με τη μέση απόδοση των προηγουμένων τριών ετών, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας,

β) Να τεκμηριώνεται επιστημονικά από επιτροπή, η οποία ορίζεται από το ΥΠΑΑΤ ότι η απώλεια της παραγωγής είναι αποτέλεσμα μιας δυσμενούς καιρικής συνθήκης,

γ) Τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν το χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών και

δ) Να εγκριθεί η δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το γενικό λογιστήριο του κράτους.

Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί και σε άλλες ελαιοκομικές περιοχές της Ελλάδος και ήδη έχουν υποβληθεί τα σχετικά αιτήματα από Κρήτη, Ηλεία, Λακωνία αλλά και για τις ανάλογες δενδρώδεις καλλιέργειες της κεντρικής Μακεδονίας.

Αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να κάνετε άμεσα τις απαραίτητες ενέργειες γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να εξαιρεθεί ο νομός από το παραπάνω πρόγραμμα με βαρύτατες οικονομικές συνέπειες για ελαιοπαραγωγούς της περιοχής ευθύνης σας και όχι μόνο».

 


moriasnow.gr