Την άμεση προκαταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους στην Δυτική Ελλάδα από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα «Ιανού» στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου ζήτησε εκ νέου ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος
Η νέα παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη έγινε με αφορμή την επίσημη καταγραφή από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Πάτρα όπου για τις δύο Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας και Αχαΐας όπου έχει την ασφαλιστική ευθύνη έχει υπολογίσει το κόστος των ζημιών πάνω από τα 2 εκατ. ευρώ.
Η έκθεση έχει κοινοποιηθεί στην κεντρική διοίκηση που οργανισμού καθώς και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ γνωστός είναι και ο αριθμός των δηλώσεων ζημιάς, στην Ηλεία περίπου 4.000, ενώ στην Αχαία φτάνουν τις 800 για ελιές, αμπελοειδή, κηπευτικά, χορτοδοτικά, σταυλικές εγκαταστάσεις και θερμοκήπια.
Ο κ Βασιλόπουλος σε δηλώσεις του επισημαίνει ότι οι πληγέντες αγρότες στην Δυτική Ελλάδα 2,5 μήνες μετά τις ζημιές έχουν λάβει μόνο προφορική δέσμευση από την διοίκηση του ΕΛΓΑ ότι θα πληρωθούν στο τέλος Ιανουαρίου 2021 την στιγμή που σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες στην κεντρική Ελλάδα ήδη έχουν πάρει προκαταβολές από τις αρχές Νοεμβρίου και πρόσθεσε: « Σε αυτές τις δύσκολες εποχές που περνούν οι αγρότες μας θα πρέπει η διοίκηση του ΕΛΓΑ να σκύψει με περισσότερο ενδιαφέρον και στους πληγέντες στην Δυτική Ελλάδα. Το πέρασμα του Ιανού προκάλεσε σοβαρές ζημιές και σε καλλιέργειες στην περιοχή μας αυτό φαίνεται και στην έκθεση με το κόστος να ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Μπορεί να ακολουθηθεί το μοντέλο όπως σε άλλες περιοχές που επλήγησαν και δικαιολογημένα πληρώθηκαν οι δικαιούχοι προκαταβολικά αποζημιώσεις , το ίδιο μπορεί να γίνει και σε εμάς . Οι ζημιές φαίνονται αυτό μας λένε οι παραγωγοί μας μαζεύουν για παράδειγμα ελιές και τα δέντρα δεν έχουν τον καρπό που περίμεναν. Προλαβαίνει το υπουργείο να δώσει προκαταβολές στους αγρότες μας να κάνουν Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους».
Επίσης ο κ Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι τοπικοί οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων από το πέρασμα του κυκλώνα. Το εγγειοβελτιωτικό έργο άρδευσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων υπέστη ζημιές τόσο στο δίκτυο, όσο και στις υποδομές και στο μηχανολογικό του εξοπλισμό: « Συμπληρωματικά αναφέρω ακόμα πως οι ΤΟΕΒ μετά τη θεομηνία του «Ιανού» τα δίκτυα άρδευσης υπέστησαν εκτεταμένες προσχώσεις και πρέπει να αποκατασταθούν προκειμένου να πραγματοποιηθεί η άρδευση, κατά την νέα αρδευτική περίοδο. Ζητούμε όπως έγινε και στην Φθιώτιδα να υπάρξει ανάλογη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στην Περιφέρειά μας προκειμένου οι αγρότες να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα άρδευσης και να μην επηρεαστεί δυσμενώς ο παραγωγικός τους προγραμματισμός και κατ’ επέκταση το εισόδημά τους».