Οι εταιρείες της ΕΕ έχουν ανεκτίμητη εμπειρία από το ότι είναι οι πρώτοι μετακινούμενοι
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι απαιτούνται έως και 450 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2050 για να προσφέρει η Ευρώπη ουδετερότητα στο κλίμα. Η ηλεκτρική ενέργεια θα αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 50% του συνολικού μίγματος ενέργειας το 2050 και το 30% της μελλοντικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα τροφοδοτείται από υπεράκτιους ανέμους.
Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να οδηγήσει την υπεράκτια αιολική ανάπτυξη. Οι συνεχείς βελτιώσεις στην κατασκευή και το σχεδιασμό τουρμπίνας, καθώς και οι βελτιωμένοι παράγοντες χωρητικότητας, έχουν μειώσει το κόστος της αιολικής ενέργειας και επιβεβαίωσαν τη θέση της ως βασικού μοχλού της μετάβασης καθαρής ενέργειας. Το 2020, μια νέα στρατηγική για τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα δημοσιευτεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Οι εταιρείες της ΕΕ έχουν ανεκτίμητη εμπειρία από το ότι είναι οι πρώτοι μετακινούμενοι - το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο εγκαταστάθηκε στη Δανία το 1991. Αλλά δεν είναι πλέον μόνο η Βόρεια Θάλασσα που παράγει τεράστιες ποσότητες υπεράκτιου ανέμου. Υπάρχει μεγάλο ενεργειακό δυναμικό στη Βαλτική Θάλασσα, που υπερβαίνει τα 93 GW, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έτσι, αυτή η λεκάνη θα γίνει η περιοχή με το δεύτερο μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό δυναμικό στην Ευρώπη.
Η Πολωνία έχει ξεκινήσει μια κοινή πρωτοβουλία για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Βαλτικής Θάλασσας. Τον Σεπτέμβριο, μαζί με τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Γερμανία και τη Σουηδία, υπέγραψαν τη «Διακήρυξη υπεράκτιων ανέμων της Βαλτικής Θάλασσας». Αυτό θα βοηθήσει στην οικοδόμηση της αξίας των καινοτόμων οικονομιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε αυτά τα κράτη μέλη.