Η καραντίνα εκτοξεύει τις τιμές των χριστουγεννιάτικων δέντρων

Η αύξηση για χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι τόσο μεγάλη, ώστε τα έλατα των 2,5 μέτρων έφτασαν να κοστίζουν πάνω από 2.000 δολάρια στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ.

Όπως εξηγεί η Wall Street Journal, η παγκόσμια έλλειψη χριστουγεννιάτικων δέντρων έχει τις ρίζες της στην ύφεση που σημειώθηκε πριν από τουλάχιστον μία δεκαετία. Τα χρόνια εκείνα, η υπερπληθώρα δέντρων έκανε τις τιμές να κατρακυλήσουν, με αποτέλεσμα κάποιοι αγρότες να φυτέψουν λιγότερα και να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες. Οι τεράστιες πυρκαγιές που έκαψαν τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ κατέστρεψαν, επίσης, πολλά φυτώρια χριστουγεννιάτικων δέντρων.

Ο Casey Grogan, ιδιοκτήτης της Silver Bells Tree Farm στο Όρεγκον, εξηγεί ότι τα έλατά του χρειάζονται συνήθως 8-12 χρόνια για να μεγαλώσουν. Και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η μικρή προσφορά οδήγησε στην αύξηση των τιμών περίπου κατά 30% τα τελευταία τέσσερα χρόνια. «Έχουμε λιανέμπορους που μας λένε να πάμε και να κόψουμε περισσότερα δέντρα, αλλά δεν το κάνουμε γιατί πρέπει να κρατήσουμε μερικά και για του χρόνου», λέει.

Στην Ευρώπη, οι λιανέμποροι φοβήθηκαν ότι τα lockdowns θα μείωναν τις πωλήσεις, για αυτό και έδωσαν μικρότερες παραγγελίες για δέντρα. Τώρα, οι αγρότες τρέχουν να κόψουν και άλλα έλατα για να καλύψουν τη ζήτηση.

Στο Χονγκ Κονγκ, τα δέντρα με ύψος 1,80 μέτρων πωλούνται αντί  1.500 δολαρίων, δηλαδή περίπου 7 ή 8 φορές ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι. Κλαδιά έλατου δεμένα με τρόπο ώστε να μοιάζουν με μικροσκοπικά έλατα πωλούνται αντί 100 δολαρίων το κομμάτι.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal