Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται πλέον υπό την ασφυκτική πίεση της καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης Δεκεμβρίου, οπότε το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει οριστικά την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά
Βρετανοί και Ευρωπαίοι συνεχίζουν τις συνομιλίες τους για την επίτευξη, ή μη, εμπορικής συμφωνίας η οποία διέπει τις σχέσεις τους μετά το Brexit, καθώς απομένουν περί τις δέκα ημέρες πριν από την 31 Δεκεμβρίου και το τέλος της μεταβατικής περιόδου που ακολούθησε την επίσημη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Οι διαφορές παραμένουν ίδιες», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.
Ως προς το θέμα της αλιείας, θέμα υψηλής πολιτικής και κοινωνικής σημασίας για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, οι διαφορές παραμένουν ακέραιες, μετά την εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων ως προς τα άλλα δύο ακανθώδη θέματα της διαπραγμάτευσης: του καθορισμού των όρων ισότιμου ανταγωνισμού και της εποπτείας της εφαρμογής της συμφωνίας και της επίλυσης των διαφορών που θα προκύπτουν ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Απέναντι στους Ευρωπαίους που αλιεύουν ανέκαθεν στα βρετανικά ύδατα, το Λονδίνο εννοεί να ανακτήσει τον έλεγχο και έχει καταστήσει την αλιεία σύμβολο της «ανεξαρτησίας» του μετά το διαζύγιό του από την Ένωση.
Οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς συμβιβαστική λύση για την αλιεία.
Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται πλέον υπό την ασφυκτική πίεση της καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης Δεκεμβρίου, οπότε το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αποχώρησε επισήμως από την Ένωση στις 31 Ιανουαρίου, εγκαταλείπει οριστικά την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προειδοποιήσει ότι θέλει μία συμφωνία μέχρι «τα μεσάνυκτα της Κυριακής», διαφορετικά δεν θα μπορέσει να την μελετήσει και να την επικυρώσει, ώστε να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.
Ωστόσο, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον δεν απέκλεισε την συνέχιση των συνομιλιών και μετά το σαββατοκύριακο.
Μία συμφωνία η οποία θα επιτευχθεί τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου θα μπορούσε να τεθεί σε προσωρινή ισχύ, μία επιλογή με την οποία συμφωνούν τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αντίθετο.
Την ώρα που οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για την επιστροφή των τελωνειακών ελέγχων μετά το διαζύγιο, έκθεση του βρετανικού κοινοβουλίου σήμανε συναγερμό για την ανεπαρκή προετοιμασία του Ηνωμένου Βασιλείου, εκφράζοντας φόβους για μεγάλη διαταραχή στην λειτουργία των λιμανιών και για επιπτώσεις στον τομέα της ασφάλειας.
Από την 1η Ιανουαρίου, οι ταξιδιώτες και οι οδηγοί των φορτηγών που θα προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και θα φθάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούν πλέον να μεταφέρουν προϊόντα με βάση το κρέας ή το γάλα, όπως σάντουιτς ζαμπόν-τυρί, για να αποφευχθεί η εισαγωγή μολυσματικών ζωονόσων, έχει προειδοποιήσει η βρετανική κυβέρνηση.
Αν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία, οι εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα διέπονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, συνώνυμους με δασμούς και ποσοστώσεις, με βαριές συνέπειες για τις ήδη διαταραγμένες από τις συνέπειες της πανδημίας οικονομίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ