Με κίνητρο την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος, ορισμένες νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν έρθει στο προσκήνιο, προσφέροντας μια εκκεντρική εναλλακτική λύση για τις πρωτεΐνες που χρησιμοποιούνται στις ζωοτροφές.
Συγκεκριμένα, εκτρέφουν έντομα, τα οποία ύστερα χρησιμοποιούνται ως τροφή για ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας και για ζώα που εκτρέφονται σε φάρμες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην Καθημερινή η αγορά πρωτεϊνών από έντομα προβλέπεται πως θα έχει στα επόμενα χρόνια τζίρο μεταξύ 30 και 50 δισ. ευρώ. Μόνο στην Ευρώπη, η ζήτηση εκτιμάται πως θα φτάσει το 1,2 εκατομμύριο τόνους μέχρι το 2025, σύμφωνα με τον Μπεϊχάν ντε Γιονγκ, αναλυτή της Rabobank Group στην Ολλανδία. Η βιομηχανία εκτροφής εντόμων, που δημιουργήθηκε περίπου την τελευταία δεκαετία, θα μπορούσε να αντικαταστήσει πλήρως το ιχθυάλευρο, το οποίο παράγεται από ψάρια ελεύθερης αλιείας και δίνεται ως τροφή σε ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας. Αυτή τη στιγμή παράγονται ετησίως περίπου 20 εκατ. τόνοι ιχθυάλευρου, σύμφωνα με πληροφορίες των Los Angeles Times.
Το Μπενάκειο Φυτοπαθλολογικό Κέντρο ανακοίνωσε την υλοποίηση έργου έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης για το έργο με Ακρωνύμιο «Insects For Aqua», κωδικό ΟΠΣ 5029335 και τίτλο «Αξιοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων από την κεντρική αγορά Αθηνών (Ο.Κ.Α.Α.) για την παραγωγή πρωτεΐνης προνυμφών εντόμων με στόχο τη μείωση της εξάρτησης των σιτηρεσίων της τσιπούρας και του λαβρακιού από τα ιχθυάλευρα», υλοποιείται με τη συμμετοχή του ΜΦΙ, ως εταίρου και έχει ενταχθεί στην Ενωσιακή Προτεραιότητα 2 «Προαγωγή της περιβαλλοντικά βιώσιμης, αποδοτικής ως προς τη χρήση των πόρων, καινοτόμου, ανταγωνιστικής και βασιζόμενης στη γνώση υδατοκαλλιέργειας» του Ε.Π. «Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020» και συγκεκριμένα στο Μέτρο 3.2.1 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας.
Το έργο αφορά στη μελέτη της αξιοποίησης των αναξιοποίητων οργανικών υπολειμμάτων από την κεντρική αγορά Αθηνών (Ο.Κ.Α.Α.) για την παραγωγή πρωτεΐνης προνυμφών εντόμων με στόχο τη μείωση της εξάρτησης των σιτηρεσίων της τσιπούρας και του λαβρακιού από τα ιχθυάλευρα.
Σύντομη Περιγραφή φυσικού αντικειμένου: Στο Υποέργο Νο.1, στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) θα χρησιμοποιηθούν οι υποδομές και ο εργαστηριακός εξοπλισμός του Εργαστηρίου Γεωργικής Εντομολογίας του Τμήματος Γεωργικής Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, για την αξιολόγηση υποστρωμάτων οργανικών υπολειμμάτωναπό την κεντρική αγορά του ΟΚΑΑ με στόχο την ανάπτυξη πρωτοκόλλων παραγωγής εντόμων για παραγωγή εντομοαλεύρων και παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα. Θα εκτραφούν τα εξής δύο είδη: Tenebrio molitorκαι Hermetia illucens.Περιορισμένες πειραματικές εργασίες θα διεξαχθούν στους κλιβάνους, το εντομοτροφείο και το θερμοκήπιο του Εργαστηρίου. Από τις διαδικασίες πειραματισμού και μαζικής παραγωγής δεν προκύπτουν απόβλητα. Το υπόλειμμα που παραμένει έπειτα από την ολοκλήρωση της θρέψης των προνυμφών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ’ ευθείας για βελτίωση του εδάφους και λίπανση του κήπου ή να ενσωματωθεί με άλλα φυτικά υλικά για κομποστοποίηση. Η διαλογή των υποστρωμάτων θα γίνεται σε χώρο του OKAA και η μαζική παραγωγή των εντόμων θα γίνει σε χώρο εκτός του ΜΦΙ,με ευθύνη του Επιστημονικού Υπευθύνου του ΜΦΙ