Έβρος και Ροδόπη εκπέμπουν SOS: Αποκατάσταση των υποδομών και αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών τώρα!

Στο έλεος της κακοκαιρίας για μία ακόμη φορά Ροδόπη και Έβρος, ο οποίος παραμένει σε επιφυλακή καθώς έχει ανέβη η στάθμη των ποταμών. Στην πραγματικότητα για μία ακόμη φορά το πρόβλημα αποδίδεται στον «κακό καιρό», ενώ οι Αρχές αρνούνται να αντιμετωπίσουν με οργανωμένο σχέδιο και τα απαραίτητα έργα τα χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν τον αγροτικό κόσμο.

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ώρες στον Έβρο, αφού μετά το άνοιγμα του φράγματος του Ιβαήλογκραντ από τους Βούλγαρους, μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσουν τεράστιες ποσότητες νερού αρχικά στον παραπόταμο του Έβρου, Άρδα και στη συνέχεια στον κύριο ποταμό, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιος κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων.

Με νέα ρηματική διακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας ενημερώνει ότι, σε συνδυασμό και με την έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε στη γείτονα το τελευταίο 24ωρο, η ροή των υδάτων των ποταμών Άρδα, Έβρου και Ερυθροποτάμου είναι αυξημένη. Ως εκ τούτου και προς αποφυγή τυχόν ατυχημάτων η Αντιπεριφέρεια Έβρου ζητά από τους δημάρχους Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης (Δημοτική Ενότητα Φερών) να ενημερώσουν άμεσα τους κατοίκους των περιοχών να μην πλησιάζουν τους προαναφερθέντες ποταμούς και τα αναχώματα αυτών. Επίσης ζητά να απομακρύνουν έγκαιρα μηχανήματα και εργαλεία από τις επικίνδυνες περιοχές…

Ο δήμος Ορεστιάδας με ανακοίνωσή του καλεί τους κατοίκους του δήμου να μην πλησιάζουν τους ποταμούς Έβρο και Άρδα και τα αναχώματα αυτών. Επίσης να απομακρύνουν έγκαιρα κάθε είδους ζωϊκό κεφάλαιο, μηχανήματα και εργαλεία από τις παρέβριες και παράρδιες περιοχές.

Παρόλο που μέχρι στιγμής ο Εβρος ποταμός δεν έχει προκαλέσει ζημιές ηδη μέχρι σήμερα έχουν πλημμυρίσει περίπου 160.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης από παρακείμενους χείμαρρους

Αλλά και ο δήμος Σουφλίου ανακοίνωσε: "Μετά από σχετική ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας, τις επόμενες ώρες αναμένεται σημαντική αύξηση της στάθμης των υδάτων στον ποταμό Έβρο. Παρακαλούνται οι πολίτες να μην πλησιάζουν τις παραποτάμιες περιοχές του Δήμου Σουφλίου. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο τον εξοπλισμό τους."

Εξάλλου οι διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, θα πρέπει να ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους που διατηρούν εκτροφές πλησίον των ποταμών να επισκέπτονται ανά τακτά διαστήματα τις εκτροφές τους, λόγω της επικείμενης αύξησης των υδάτων και να είναι σε επαφή με τις διευθύνσεις για πιθανή εκκένωση των μονάδων τους. Επίσης να ενημερώσουν τους ΤΟΕΒ, στη ζώνη ευθύνης τους, για τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων, προς αποφυγή ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους (αρδευτικά αντλιοστάσια, αποστραγγιστικά δίκτυα κ.λπ.).

Τέλος, η διεύθυνση Τεχνικών Έργων ΠΕ Έβρου καλείται να διαθέσει προσωπικό και μέσα για την έγκαιρη επίβλεψη/επιτήρηση των αναχωμάτων και των αντιπλημμυρικών έργων και να ενημερώσει τους ΓΟΕΒ για τη λήψη μέτρων σε έργα αρμοδιότητάς τους.

Σημειώνεται ότι οι τέσσερις δήμοι βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, ωστόσο, σύμφωνα με τους δημάρχους Ορεστιάδας, Βασίλη Μαυρίδη, Διδυμοτείχου, Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου και Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκο, η κατάσταση, βάσει των μέχρι στιγμής μετρήσεων της στάθμης των υδάτων, χαρακτηρίζεται διαχειρίσιμη. Αναφορικά με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, ο αντιδήμαρχος Φερών και Πρωτογενούς Τομέα, Δημήτρης Κολγιώνης, ενημερώνει ότι η στάθμη του ποταμού Έβρου στη γέφυρα των Κήπων, στις 13.30 βρισκόταν στα έξι μέτρα και δέκα εκατοστά και στη γέφυρα του Πετάλου στα πέντε μέτρα και εβδομήντα δύο εκατοστά.

Προτού προλάβουν να ορθοποδήσουν από την κακοκαιρία που σημειώθηκε στον Έβρο στα μέσα του Γενάρη, οι  παραγωγοί της περιοχής είδαν τον τόπο τους ξανά εκτεθειμένο στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ιδιαίτερα προβλήματα σημειώθηκαν στις περιοχές του Απαλού, της Άνθειας και της Μαϊστρου του Δήμου Αλεξανδρούπολης, όπως και σε Λυκόφη, Κορνοφωλιά και Κισσάριο στον Δήμο Σουφλίου.

Εκτός από τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές, οι παραγωγοί ζητούν την εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση έργων συνολικής αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής. Επιπλέον ένα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην περιοχή είναι η διαχείριση των φερτών υλικών που μεταφέρονται στην καλλιεργήσιμη γη με την υπερχείλιση των αναχωμάτων καθώς δεν προβλέπεται θεσμικά καμία σχετική διαδικασία για τη διακίνησή τους.

Παράλληλα, η ΔΕΥΑ Διδυμοτείχου καλεί τους κατοίκους του Διδυμοτείχου αλλά και των κοινοτήτων Σοφικού, Ασημένιου, Πυθίου, Ρηγίου, Πετράδων, Πραγγίου, Ισαακίου και Ελληνοχωρίου να αποφύγουν την πόση του νερού του δικτύου ύδρευσης, καθώς λόγω των έντονων βροχοπτώσεων παρατηρήθηκε θολότητα του νερού και συνιστάται η χρήση του να περιοριστεί μόνο για άλλες βασικές ανάγκες και όχι για ανθρώπινη κατανάλωση.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ

Τις περιοχές του Έβρου οι οποίες υπέστησαν καταστροφές από τις πλημμύρες που προκάλεσαν τα επαναλαμβανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα βροχοπτώσεων επισκέπτεται σήμερα κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελούμενο από τους Νίκο Παππά, τομεάρχη Υποδομών-Μεταφορών, Κώστα Ζαχαριάδη, τομεάρχη Εσωτερικών, την αναπληρώτρια Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης και βουλευτή Έβρου, Αναστασία Γκαρά, καθώς και στελέχη του κόμματος.

«Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που η περιοχή δοκιμάζεται από ακραία καιρικά φαινόμενα – αυτό απαιτεί μια απόλυτη εγρήγορση σε όλους τους βαθμούς της διοίκησης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαριάδης, εξηγώντας ότι όταν αποχωρήσει η στάθμη των υδάτων, η περιοχή δεν πρέπει να ξεχαστεί. «Με έργα, υποδομές και στρατηγική πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός ώστε να αντιμετωπιστούν οι εν δυνάμει μελλοντικές συνέπειες παρόμοιων φαινομένων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στις δηλώσεις του το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι: «Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πρέπει να απαντήσει αν και σε τι βαθμό έχει υλοποιήσει αντιπλημμυρικά έργα, για τα οποία χρηματοδοτηθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Δυστυχώς, τα ακαθάριστα ρέματα και τα ασυντήρητα αντιπλημμυρικά, που βρίσκονται στην ευθύνη της Περιφέρειας, καθώς και η αδράνειά της στις εκκλήσεις των Δήμων για προετοιμασία ενόψει κακοκαιρίας, πολλαπλασίασαν το πρόβλημα. Η κυβερνητική αδιαφορία πρέπει να αρθεί. Απαιτείται να αποζημιωθούν άμεσα όσοι επλήγησαν και σύντομα να ανοίξει η συζήτηση για την αναβάθμιση του αποθέματος υποδομών της χώρας με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή».

Απογοητευτική η εικόνα και στη Ροδόπη - Στο προσκήνιο χρόνια προβλήματα που ζητούν λύσεις

Εκπροσώπους των αγροτών της Ροδόπης συνάντησε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης από τους οποίους ζήτησε να τον ενημερώσουν για τις ζημιές, που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις καλλιέργειες τους και στις υποδομές τους. Ιδιαίτερη αναφορά εκτός από τις κατεστραμμένες καλλιέργειες, έγινε σε βασικά αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά και αρδευτικά έργα που πρέπει να γίνουν στην Ροδόπη ενώ ο βουλευτής δεσμεύτηκε να θέσει επιτακτικά όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής στον Υπ.ΑΑΤ Σπήλιο Λιβανό.

Μετά από μια μακρά και σε βάθος διαβούλευση, ο κ. Στυλιανίδης πραγματοποίησε αυτοψία σε αντιπροσωπευτικά σημεία των φυσικών καταστροφών στις περιοχές Κοσμίου, Ξυλαγανής, Αγίων Θεοδώρων και Νέου Σιδηροχωρίου συνοδευόμενος από τον Νίκο Κουρκούτα εκπρόσωπο στην Διεπαγγελματική Βάμβακος, τον Κυριάκο Κρόκο Πρόεδρο Ένωσης Επιχειρηματιών Επαγγελματιών Αγροτών Ν. Ροδόπης, τον συνεργάτη του Τριαντάφυλλο Παπαδάκη Πρόεδρο ΓΕΩΤΕΕ ΘΡΑΚΗΣ, τον Νίκο Κυριαζή Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής και άλλους αγρότες.

Σε επικοινωνία του agrocapital.gr με τους εκπροσώπους των αγροτών μας έδωσαν τα στοιχεία που συνθέτουν th δύσκολη εξίσωση με την οποία οι παραγωγοί έρχονται αντιμέτωπο πολλές φορές κάθε χρόνο αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τις διαχρονικές και επικίνδυνες ελλείψεις έργων και μελετών αντιπλημμυρικής θωράκισης..

Το πρόβλημα στη Ροδόπη με τις κακοκαιρίες του τελευταίου 15νθήμερου προκλήθηκε από την υπερχείλιση των χειμάρρων που είχε ως αποτέλεσμα να «βουλιάξουν» τουλάχιστον 160.000 στρέμματα αγροτικής γης, να καταστραφούν δεκάδες χιλιόμετρα οδοποιίας και πολλές γέφυρες. 

Οι καταστροφές καταδεικνύουν με πιεστικό τρόπο την ανάγκη για διεκδίκηση ολοκληρωμένων μελετών και έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ροδόπης ενώ τόσο τα αρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών, Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης) όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση (δήμοι και Περιφέρειες) καλούνται τόσο να αποκαταστήσουν τις κατεστραμμένες υποδομές όσο και να βάλουν επιτέλους το χέρι στην τσέπη διαθέτονται τα αναγκαία κονδύλια για να γίνουν οι ολοκληρωμένες μελέτες που θα δώσουν ουσιαστικές λύσεις στα χρόνια προβλήματα. Όσο για τις αποζημιώσεις στο ζωικό κεφάλαιο και τις καλλιέργειες επείγει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να ανέβει στην περιοχή για να δει από κοντά την κατάσταση που επωμίζονται οι παραγωγοί και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου:

  • Να εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους και γενναία χρηματοδότηση ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας βάσει μελέτης με τη συνολική διαχείριση - αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της περιοχής.
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών παραγωγής, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου και η αποζημίωση στο 100% του κεφαλαίου και του χαμένου εισοδήματος χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% και να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για καθαρισμό και αποκατάσταση εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταυλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού εξοπλισμού, εργαλείων και εμπορευμάτων στους πληγέντες.
  • Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, όχι με προσωρινά μπαλώματα.
  • Να ληφθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές που έχουν ακόμα πρόβλημα.
  • Να γίνουν απολυμάνσεις όπου χρειάζεται.
  • Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής.

 

Μαριος Γουδουλακης video

Το βίντεο  του Νίκου Ραπτόπουλου  το οποίο είναι τραβηγμένο 2-2 2021 από την περιοχή «τσάι» στης Φερες και απεικονίζει τα διό σπασίματα στον χείμαρρο και της πλημμύρες που παρακάλεσαν .
Επαναλαμβάνουνε ότι οι ζημιέςσε όλον τον Νότιο και κεντρικό Έβρο είναι τεράστιες!