Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Τα έργα προϋπολογισμού 1,9 εκατ. για την ορθολογική χρήση των βοσκοτόπων

Το δρόμο για την ορθολογική χρήση των βοσκοτόπων άνοιξε η σύμβαση που υπεγράφη για την υλοποίηση του έργου «Εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

Το έργο, προϋπολογισμού 1,9 εκατ. ευρώ, αφορά στη σύνταξη μελετών διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών, οι οποίες θα έχουν ως επιδίωξη την αειφορική αξιοποίησή τους, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ περιλαμβάνει έκταση 4.339.042 στρεμμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.

Καταγραφή

Στόχος είναι η πλήρης και αντικειμενική απογραφή της φυσιογνωμίας, του καθεστώτος χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών σε πανελλαδική κλίμακα µε σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής επιφάνειά τους, η αξιόπιστη εκτίμηση της βοσκοϊκανότητάς τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους.

Με την εκτέλεση του έργου θα καθοριστούν τα έργα υποδομής και οι βελτιώσεις βλάστησης που θεωρούνται απαραίτητες για την ανάπτυξη των βοσκήσιμων γαιών και την αύξηση της βοσκοϊκανότητάς τους.

Το Διαχειριστικό Σχέδιο Βόσκησης ολοκληρώνεται µε τον υπολογισμό του κόστους ανάπτυξης και την οργάνωση της διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών και του ζωικού κεφαλαίου.

Οι πόροι χρηματοδότησης του Εργου θα προέλθουν: α) από την είσπραξη των τελών βόσκησης της κάθε περιφέρειας και β) από πόρους του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

H διάρκεια της σύμβασης που υπεγράφη αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου και συγκεκριμένα στις 31.12.2021.

Η περιοχή μελέτης καθορίζεται στην Προγραμματική Σύμβαση και οποιαδήποτε τροποποίησή της, η οποία θα υπερβαίνει τους έξι μήνες, θα γίνεται μετά από σύμφωνη γνώμη της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης.

Επίσης, ο «Φορέας Ωρίμανσης και Δημοπράτησης του Εργου» αναλαμβάνει να εκτελέσει το σχεδιασμό υλοποίησης του έργου, τη σύνταξη τευχών δημοπράτησης και το μηχανισμού πληρωμών.

Αναλαμβάνει, επίσης, τη διεξαγωγή διαγωνιστικής διαδικασίας, τη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών, την υπογραφή συμβάσεων µε τους αναδόχους, την υλοποίηση και την παραλαβή του Εργου, την παράδοση του έργου µε πλήρη τεχνική και οικονομική τεκμηρίωση, την υποβολή του φακέλου και των συμβατικών κειμένων στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προβλεπόμενο προσυμβατικό έλεγχο.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη, από τις 31 Δεκεμβρίου 2020, έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ απομένουν να υπογραφούν ανάλογες συμβάσεις με τις Περιφέρειες Κρήτης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου και Πελοποννήσου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι η προώθηση και ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης συνιστά μείζονα προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ με στόχο να διασφαλιστεί η ορθολογική χρήση των βοσκοτόπων και να επέλθει ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού χάρτη της Ελλάδας στην κατεύθυνση ανάταξης της κτηνοτροφίας της πατρίδας μας.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος