«Η κατάσταση των Ελλήνων παραγωγών ελιάς Καλαμών είναι τραγική» τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σε ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως αναφέρει, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η ΕΟ του ΚΚΕ «οι μεγαλέμποροι και μεταποιητές, που στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου εκβίαζαν για να πάρουν την παραγωγή σε εξευτελιστική τιμή, ακόμα και κάτω από 50 λεπτά, όταν το κόστος παραγωγής ξεπερνά το 1 ευρώ το κιλό, πλέον δεν αγοράζουν καθόλου το προϊόν που έχουν οι παραγωγοί στις αποθήκες τους, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και μεγάλες ποσότητες ελιών Καλαμάτας-ΠΟΠ, με αποτέλεσμα να πετιέται στους σκουπιδότοπους.
Οι όποιες ενισχύσεις δόθηκαν στους ελαιοπαραγωγούς, στο πλαίσιο διαχείρισης των επιπτώσεων της πανδημίας covid-19, ήταν πολύ κατώτερες των αναγκών και συνέτειναν στη διόγκωση της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων που βρήκαν πάτημα στη χορήγηση της συγκεκριμένης επιδότησης για ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση της τιμής».
Όπως επισημαίνει η ΕΟ του ΚΚΕ, «η συγκεκριμένη κατάσταση διαμορφώνεται στο έδαφος της ΚΑΠ, που συναποφασίζεται και εφαρμόζεται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις διαχρονικά, και στο πλαίσιο της οποίας:
1. Επιτρέπονται οι αθρόες εισαγωγές ελιών τη στιγμή που δεν έχει εξασφαλιστεί η διάθεση της εγχώριας παραγωγής. Μάλιστα αυτές οι ελιές, που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τρίτες χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία, εισάγονται και πωλούνται ως "Καλαμών" ή ακόμα και ως "Καλαμάτας" (Kalamata olives), ενισχύοντας την κερδοφορία εμποροβιομηχάνων, που εκμεταλλεύονται τη χαμηλότερη τιμή αυτών των εισαγόμενων προϊόντων για να ρίχνουν την τιμή και της ντόπιας παραγωγής στα τάρταρα. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η παρεχόμενη από την ΕΕ "προστασία" των διαφόρων κατοχυρωμένων ονομασιών, όπως είναι τα ΠΟΠ, αφορά πρώτα απ΄ όλα τα κέρδη του εμπορικού και μεταποιητικού κεφαλαίου και όχι την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτοπαραγωγών.
2. Απαγορεύεται ο καθορισμός κατώτερων εγγυημένων τιμών που να εξασφαλίζουν ένα εισόδημα επιβίωσης στον αγροτοπαραγωγό και ικανοποιητικές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Μάλιστα αυτή η απαγόρευση, ειδικά για τον τομέα του ελαιολάδου, ενισχύθηκε με τη μεταβατική ΚΑΠ και την προσθήκη στον Κανονισμό 1308/2013 του άρθρου 167α, που ορίζει, πέρα από τη γενική, και ειδική ρητή απαγόρευση καθορισμού από τα κράτη της ΕΕ οποιασδήποτε μορφής τιμής, ακόμα και ως ενδεικτικής ή συνιστώμενης κατά την «πρώτη» εμπορία του προϊόντος, δηλαδή κατά την πώληση του ελαιόλαδου από τον αγροτοπαραγωγό στον βιομήχανο ή στον έμπορο/διακινητή/εξαγωγέα. Την ίδια στιγμή βιομήχανοι και έμποροι πωλούν τα προϊόντα των ελαιοπαραγωγών στην τελική κατανάλωση σε τιμές από πενταπλάσιες ως δεκαπλάσιες σε σχέση με την τιμή που δίνουν στους αγρότες».
Βάσει αυτών, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε στην Επιτροπή το εξής ερώτημα:
«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή σε σχέση με τις εξευτελιστικές τιμές της Ελιάς Καλαμών ελληνικής παραγωγής που λαμβάνουν οι παραγωγοί της και την ανάγκη να μπει φρένο στις αθρόες εισαγωγές, να καθοριστούν εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα και να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των βιοπαλαιστών ελαιοπαραγωγών;».