Οι μακροχρόνιες ανισότητες στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ επιδεινώθηκαν εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, με την τηλεργασία να αυξάνει το χάσμα, σύμφωνα με έρευνα της Gallup που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Η Gallup πραγματοποίησε έρευνα σε περισσότερους από 7.700 ενήλικες Αμερικάνους το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και, σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, η ανεργία έπληξε κυρίως τους ισπανόφωνους και τους Αφροαμερικανούς καθώς και όσους είχαν χαμηλότερο επίπεδο μόρφωσης και μικρότερα εισοδήματα.
Περισσότερο από το 40% των Αμερικανών τα εισοδήματα των οποίων το 2019 βρίσκονταν στο χαμηλότερο 20%, των ισπανόφωνων εργατών και των ανθρώπων χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο δήλωσε ότι απολύθηκε στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, έναντι του 31% όλων των ερωτηθέντων.
Μόνο το 11% των ερωτηθέντων τα εισοδήματα των οποίων το 2019 βρίσκονταν μεταξύ του ανώτατου 10% δήλωσε ότι έχασε την εργασία του.
“Εισήλθαμε στην πανδημία με όλα αυτά τα δομικά προβλήματα και αυτά εξελίχθηκαν με τέτοιο τρόπο που έκαναν χειρότερη τη ζωή των ανθρώπων που ήδη δυσκολεύονταν”, σχολίασε ο Τζόναθαν Ρόθγουελ οικονομολόγος της Gallup.
“Η βοήθεια πρέπει να επικεντρωθεί δυσανάλογα σε αυτούς που επηρεάστηκαν δυσανάλογα”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την έρευνα, η τηλεργασία δημιούργησε νέο χάσμα μεταξύ των εργαζομένων.
Όσοι μπορούσαν να εργαστούν από το σπίτι τους αναφέρθηκαν περισσότερο σε βελτίωση των εργασιακών τους συνθηκών, ποσοστό 45%, έναντι 33% για το σύνολο των ερωτηθέντων. Αντίθετα όσοι δεν μπορούσαν, έκαναν λόγο για επιδείνωση των εργασιακών τους συνθηκών, σε ποσοστό 43%, έναντι 30% για το σύνολο των ερωτηθέντων.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τηλεργασία εξαρτάται από το εισόδημα των εργαζομένων, με όσους έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα να ωφελούνται περισσότερο.
Οι μισοί από τους ερωτηθέντες που δήλωσαν υψηλά εισοδήματα το 2019 απάντησαν ότι πλέον εργάζονται μονίμως από το σπίτι, έναντι ενός στους πέντε εργαζόμενους τα εισοδήματα των οποίων ήταν στο κατώτατο 20%.
“Πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους αποζημίωση για το βάρος που αναλαμβάνουν καθώς εκτίθενται στις ασθένειες και όχι μόνο στη διάρκεια της πανδημίας”, εκτίμησε ο Ρόθγουελ αναφερόμενους στους εργαζόμενους που δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι.