Οι Γάλλοι αγρότες πραγματοποίησαν μια σειρά διαδηλώσεων τις τελευταίες εβδομάδες, εκδηλώνοντας τον θυμό τους για προγραμματισμένες αλλαγές στην ΚΓΠ και πιθανούς περιορισμούς στη χρήση λιπασμάτων.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν μεγάλες διαταραχές στους δρόμους στην περιοχή Ile de France γύρω από το Παρίσι, καθώς χιλιάδες αγρότες έδωσαν αυτό που αποκαλούσαν «μια πρώτη προειδοποίηση στην κυβέρνηση» για τον πιθανό αντίκτυπο της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ.
Η νέα πολιτική που συζητείται στις Βρυξέλλες επιδιώκει να μεταφέρει περισσότερα χρήματα από τις παραδοσιακές άμεσες πληρωμές στην αγροτική ανάπτυξη και να επιβάλει περισσότερες υποχρεώσεις στους αγρότες να εμπλακούν στη βελτίωση του περιβάλλοντος και την καινοτομία.
Οι βασικές πληρωμές από το 2022-2027 θα περιοριστούν και θα στοχεύουν σε μικρότερους παραγωγούς.
Ωστόσο, σύμφωνα με την κύρια γαλλική ένωση FNSEA και την ομάδα νέων αγροτών Jeunes Agriculteurs, τέτοιες αλλαγές απειλούν να υπονομεύσουν την κερδοφορία της βασικής παραγωγής τροφίμων, οδηγώντας σε έξοδο από τον κλάδο. «Γαλλία: Θέλεις ακόμα τους αγρότες σου;» διαβάστε μια αφίσα στην πρόσφατη διαμαρτυρία.
Ένα νέο εθνικό στρατηγικό σχέδιο καταρτίζεται ως συνεισφορά της Γαλλίας στην τρέχουσα συζήτηση της ΕΕ σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ.
Συγκεκριμένα, το FNSEA θέλει να διατηρηθούν συνδεδεμένες ενισχύσεις παραγωγής για ορισμένους τομείς, ειδικά για τα ζώα, και να αποφευχθούν πρόσθετες μεταφορές χρημάτων από τη στήριξη του αγροκτήματος του πυλώνα 1 στους προϋπολογισμούς αγροτικής ανάπτυξης του πυλώνα 2.
Η ομάδα των νέων αγροτών επιθυμεί επίσης να διατηρηθεί τουλάχιστον το 4% του προϋπολογισμού της ΚΓΠ για τους νεοεισερχόμενους, λέγοντας ότι το 45% των Γάλλων αγροτών θα έχουν φτάσει την ηλικία συνταξιοδότησης έως το 2027.
Οι διαμαρτυρίες του Ile de France ακολούθησαν προηγούμενες διαδηλώσεις στις γαλλικές πόλεις Clermont-Ferrand και Lyon, με τρακτέρ που χρησιμοποιούνται για να ισοπεδώσουν τους λαμπτήρες και να απλώσουν την κοπριά στους δρόμους.
Το πρώτο από αυτά προσέλκυσε περισσότερους από 2.000 παραγωγούς και 400 τρακτέρ, σύμφωνα με εκθέσεις πρακτορείων, με κυβερνητικές προτάσεις για φορολόγηση της χρήσης αζωτούχων λιπασμάτων και αύξηση της έκτασης της βιολογικής παραγωγής, η κύρια αιτία του θυμού τους.
Ένα νέο νομοσχέδιο για το κλίμα και την ανθεκτικότητα θα στιγματίσει τη χρήση χημικών λιπασμάτων και δεν έλαβε υπόψη το γεγονός ότι οι αγρότες έχουν μειώσει τη χρήση αζώτου κατά 20% από τη δεκαετία του 1990, δήλωσε η FNSEA.
Η ένωση επισημαίνει επίσης τις χαμηλές αποδόσεις που λαμβάνουν οι αγρότες, με μόλις 6 € (5 £) από κάθε 100 € (86 £) που ξοδεύονται στο λιανικό εμπόριο να φτάσουν στον κύριο παραγωγό.
Αναγνωρίζει ότι ο λεγόμενος νόμος EGAlim, που τέθηκε σε ισχύ το 2018, βοήθησε στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης ισορροπίας μεταξύ παραγωγών και αγοραστών, αλλά λέει ότι πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, με το κόστος παραγωγού να λαμβάνεται πλήρως υπόψη στις συμβάσεις.