Εργασιακό νομοσχέδιο: Οι αλλαγές στο 8ωρο, τις υπερωρίες και τις Κυριακές

Σημαντικές αλλαγέςφέρνει το νέο εργασιακό ν/σ στο πλαίσιο διευθέτησης της εργασίας, στις απολύσεις, τις άδειες, τον συνδικαλισμό και στην απασχόληση στις Κυριακές

Τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την Προστασία της Εργασίας παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις ούτε και επιχειρήσεις με εργαζόμενους «στα κεραμίδια».

«Η εργασιακή νομοθεσία είναι απαρχαιωμένη. Είναι 40 ετών. Ο βασικός πυρήνας της πηγαίνει πίσω στο 1982 και υπάρχει μία έλλειψη προσαρμογής στις οικονομικές κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ξεκινώντας την παρουσίαση με τις παρεμβάσεις που αφορούν στο ωράριο, τις απολύσεις, τις απεργίες, αλλά και τα καινούργια δεδομένα που θα διαμορφωθούν στις συμβάσεις εργασίας.

«Είναι ενδεικτικό ότι το 1982 δεν υπήρχε ούτε ως όνειρο το internet και πολύ περισσότερο η τηλεργασία», σχολίασε ο υπουργός.

«Παράλληλα, είναι κοινή διαπίστωση πως υπάρχει μαύρη, υποδηλωμένη, εργασία, απλήρωτες υπερωρίες και σε πολλές περιπτώσεις εκμετάλλευση των εργαζομένων και αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων», συνέχισε. «Οι καταγγελίες είναι πάρα πολύ συχνές», πρόσθεσε.

Ψηφιακή κάρτα 

Καθιερώνεται Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας για έλεγχο του ωραρίου που καταγράφει σε πραγαματκό χρόνο κάθε μεταβολή. Σταδιακή εφαρμογή από τις επιχειρήσεις. Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.  Πρόστιμο 10,500 για κάθε εργαζόμενο που δεν δηλώνεται αλλά και κλείσιμο της επιχείρησης για 15 μέρες, εάν υπάρχει κατ’ επανάληψη παράβαση.

Επιθεώρηση Εργασίας

Συνίσταται η Επιθεώρηση Εργασίας ως Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή με διοικητική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Δεν υπόκειται σε έλεγχο. Ασκεί τις αρμοδιότητες του ΣΕΠΕ, το οποίο καταργείται. Θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα της ΑΑΔΕ.

Το έργο της θα είναι ο έλεγχος της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, η έρευνα της ασφαλιστικής κάλυψης και παράνομης απασχόλησης των εργαζομένων καθώς και η συμφιλίωση και επίλυση των εργατικών διαφορών. Θα πραγματοποιεί ελέγχους σε όλο το 24ωρο.

Υγεία και ασφάλεια στην εργασία

Κυρώνεται η σύμβαση 187 της ΔΟΕ για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία.

Αντιμετώπιση βίας και παρενόχλησης στην εργασία

Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.  Διεύρυνση της προστασίας. Ενισχύονται οι υποχρεώσεις των εργοδοτών. Υποχρεωτικές πολιτικές εντός της επιχείρησης.

Ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής

Στο πλαίσιο αυτό το ν/σ προβλέπει:

Άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών. Προστασία νέου πατέρα κατά της απόλυσης για έξι μήνες.

Παραμένει η προστασία της εγκύου και εργαζόμενης μητέρας για 18 μήνες μετά τον τοκετό.

Γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών, με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για δύο μήνες, για κέθε γονέα.

Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας.

Προβλέπεται η θέσπιση δικαιώματος απουσίας λόγω ανωτέρας βίας για επείγοντα οικογενειακά ζητήματα 2 φορές το χρόνο (μία ημέρα κάθε φορά).

Άδεια φροντιστή έως 5 ημέρες τον χρόνο μετ’ αποδοχών.

Τηλεργασία

Σχετικά με την εφαρμογή της τηλεργασίας:

Απαγορεύεται η χρήση της κάμερας για τον έλεγχο της απόδοσης.

Θεσμοθετείται το δικαίωμα της αποσύνδεσης

Προβλέπεται δικαίωμα πρόσβασης της Επιθεώρησης Εργασίας στα δεδομένα επικοινωνίας της επιχείρησης και του τηλεργαζόμενου για τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου.

Εργατοτεχνίτες

Κατάργηση της διάκρισης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών ως προς τις αποζημιώσεις απόλυσης. Οι αποζημιώσεις που ήταν λιγότερα μεροκάματα εξισώνονται με εκείνες των υπαλλήλων, ήτοι μισθοί έως 12 μηνών.

Συνδικαλισμός

Προβλέπεται η καθιέρωση Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων. Η καταχώρηση, των οργανώσεων σε αυτό είναι προϋπόθεση για να αποκτήσουν νομική προσωπικότητα και για να ασκούν τα δικαιώματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της κήρυξης απεργίας.

Παρέχεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως ψηφοφορίας για την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων.

Απαγορεύεται η παρεμπόδιση εργαζομένων, οι οποίοι κατά την διάρκεια απεργίας επιθυμούν να εργαστούν, ενώ προβλέπεται προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης λειτουργίας κατά την διάρκεια απεργίας σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ζωτική σημασία για το κοινωνικό σύνολο.

Ενώ σε όσους απασχολούνται στις συνεργατικές πλατφόρμες παρέχεται το δικαίωμα να συνδικαλίζονται, να διαπραγματεύονται συλλογικά και να απεργούν, ενώ οι εργοδότες αναλαμβάνουν υποχρεώσεις ως προς την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

 Διευθέτηση του χρόνου εργασίας

Με το σχέδιο νόμου που προωθείται, κυρώνεται η Οδηγία 2019/1158 που προβλέπει ευέλικτες μορφές απασχόλησης άρα και διευθέτηση, για γονείς και φροντιστές με ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Ο χρόνος εργασίας θα μπορεί να διευθετείται με ατομική συμφωνία, ανάμεσα στον εργοδότη και στον εργαζόμενο.

Όριο τίθενται οι 40 ώρες την εβδομάδα, ενώ ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί στην πρόταση που θα του γίνει χωρίς να έχει κυρώσεις.

Αν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση ή συλλογική σύμβαση, δίνεται η δυνατότητα εφαρμογή μετά από αίτημα του εργαζόμενου για συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Ρητή νομοθετική κατοχύρωση του 8ωρου, 5ημερου και 40ωρου. 

Πρόβλεψη για δυνατότητα 4ήμερης εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών στο πλαίσιο της διευθέτησης. 

Κρίνεται άκυρη η απόλυση εργαζόμενου που αρνήθηκε να συμφωνήσει διευθέτηση του χρόνου εργασία. 

Πλαίσιο αντικειμενικών και αυστηρών ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας με τη ψηφιακή κάρτα εργασίας, για την αποφυγή εργοδοτικής αυθαιρεσίας και αθέμιτου ανταγωνισμού.

Διάλειμμα

Μετά από 4 ώρες εργασίας αντί για 6, με διάρκεια 15-30 λεπτά για να αποφεύγονται οι εργοδοτικές καταχρήσεις. Απαγορεύεται η χορήγηση του διαλείμματος με την έναρξη ή τη λήξη της εργασίας.

Υπερωρίες

Αυξάνονται στις 150 ανά έτος, από 120 που είναι σήμερα και εξίσωση μεταξύ βιομηχανίας και λοιπών κλάδων όπως συμβαίνει στην Ευρώπη.

Αυξάνεται η αμοιβή κατά 120% αντί 80% για τις υπερωρίες για τις οποίες δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισης.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα διασφαλίσει στην πράξη την κατοχύρωση στην πράξη του ωραρίου και των αμοιβών.

Κυριακές

Παραμένει το γενικό καθεστώς αργίας.

Προστίθενται στις εξαιρέσεις που επιτρέπεται ήδη να λειτουργούν οι εξής κλάδοι:

  • Υπηρεσίες ταχυδρομικών υπηρεσιών
  • Δραστηριότητες παραγωγής υγειονομικών ειδών ή νοσηλευτικών υλικών, παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και διανομή φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού,
  • Logistics
  • Kέντρα κοινών υπηρεσιών
  • Eπιχειρήσεις ψηφιοποίησης έγχαρτου αρχείου, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών, επιχειρήσεις μεταλλίων και σκυροδέματος καθώς και data centers.

Μετά από άδεια της Επιθεώρησης Εργασίας, εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίων και διπλωμάτων, εξωσχολικές δράσεις ιδιωτικών σχολείων, συντήρηση κτηρίων δημόσιων ή ιδιωτικών σχολείων και προσαρμογή και αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων.

Aπολύσεις

Παραμένουν όλες οι υφιστάμενες περιπτώσεις ακυρότητας της απόλυσης

Διευρύνεται η λίστα των περιπτώσεων της άκυρης απόλυσης που σημαίνει επιστροφή του εργαζόμενου στην εργασία και καταβολή των μισθών του για την περίοδο μέχρι την επαναπασχόληση.

Απαγορεύεται η απόλυση όταν γίνεται επειδή ο εργαζόμενος άσκησε οποιοδήποτε νόμιμο δικαίωμά του (μέχρι σήμερα η επαναπρόσληψη ήταν στην κρίση του δικαστηρίου).

Προστίθενται στον κατάλογο άκυρων απολύσεων οι εξής λόγοι:

  • Άσκηση των δικαιωμάτων σε περίπτωση βίας και παρενόχλησης,
  • του πατέρα νεογεννηθέντος τέκνου,
  • εργαζόμενων που έλαβαν ή ζήτησαν οποιαδήποτε άδεια,
  • εργαζόμενων που αρνήθηκαν να συμφωνήσουν διευθέτηση του χρόνου εργασίας,
  • τηλεργαζόμενων που άσκησαν δικαίωμα αποσύνδεσης.

Αντιστροφή του βάρους της απόδειξης.  Αν απολυθείς εργαζόμενος αποδείξει ενώπιον δικαστηρίου πραγματικά περιστατικά, ικανά να στηρίξουν την πεποίθηση ότι η απόλυσή του είναι άκυρη, εναπόκειται στον εργοδότη να αποδείξει ότι η απόλυση είναι έγκυρη.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, το δικαστήριο, αντί οποιασδήποτε άλλης συνέπειας, μετά από αίτημα είτε του εργαζόμενου είτε το εργοδότη, επιδικάζει υπέρ του εργαζόμενου ποσό πρόσθετης αποζημίωσης. Η πρόσθετη αποζημίωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τις αποδοχές 3 μηνών, ουτε μεγαλύτερη από το διπλάσιο της νόμιμης αποζημίωσης.

Εάν δεν υποβληθεί αίτημα από καμία πλευρά, τότε το Δικαστήριο μπορεί να διατάξει την επαναπρόσληψη.