Οι προειδοποιήσεις συνεχείς, τα σχετικά δημοσιεύματα πολλά και ο προβληματισμός κλιμακούμενος και όλα σε αναλογία με τις τιμές που ανεβαίνουν.
Η διαφαινόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και η συνεπακόλουθη ζήτηση αλλά και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στην εφοδιαστική αλυσίδα η πανδημία καθώς και οι ελλείψεις πρώτων υλών όπως ο χαλκός και βασικής τεχνολογίας όπως οι επεξεργαστές έχουν οδηγήσει σε ανοδική πορεία τις τιμές των εμπορευμάτων ανά τον κόσμο. Ο κίνδυνος επιτάχυνσης του πληθωρισμού είναι πλέον ορατός. Από τις βασικότερες πρώτες ύλες της βιομηχανίας όπως ο χάλυβας και ο χαλκός μέχρι το καλαμπόκι, το βαμβάκι και τα αγροτικά προϊόντα αλλά και την ξυλεία, όλα γίνονται ακριβότερα αντανακλώντας την αυξανόμενη ζήτηση και την προσδοκία για ανάκαμψη της οικονομίας. Κυριαρχεί ο προβληματισμός για το πώς θα αντιδράσουν οι κεντρικές τράπεζες αν παγιωθούν οι υψηλότεροι ρυθμοί αύξησης των τιμών. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι αυξήσεις αντιμετωπίζονται σαν παροδική εξέλιξη και αναμένεται να σταματήσουν προς τα τέλη του έτους.
Εχοντας αδιάκοπη ανοδική πορεία τους τελευταίους μήνες, ο χαλκός σημείωσε νέο άλμα χθες και από 10.440 δολάρια ο τόνος που εκτινάχθηκε την Παρασκευή, βρίσκεται πλέον στα 10.500 δολάρια ο τόνος στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου. Το κόκκινο μέταλλο, που έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στα μεγάλα επιτεύγματα από την επινόηση των πρώτων νομισμάτων μέχρι τα υδραυλικά συστήματα, είχε σημειώσει ξανά ρεκόρ πριν από ακριβώς 10 χρόνια μαζί με το σύνολο των εμπορευμάτων – τότε χάρη στην ιλιγγιώδη ζήτηση από την ανερχόμενη ακόμη Κίνα. Σήμερα η εκτίναξη της τιμής του, που κατά ορισμένους αναλυτές θα φτάσει σε 20.000 δολάρια ο τόνος μέχρι το 2025, είναι απότοκος της στροφής στην ηλεκτροκίνηση και στην «πράσινη» οικονομία, καθώς ο χαλκός είναι αναγκαίος για την κατασκευή των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
Ανάλογη πορεία ακολουθεί, άλλωστε, η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος που κινείται ανοδικά εδώ και αρκετούς μήνες ακολουθώντας τη ζήτηση από την Κίνα. Η τιμή του πέρασε τα 200 δολάρια ο τόνος για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα, ενώ χθες τα προθεσμιακά συμβόλαια στην αγορά της Σιγκαπούρης σημείωσαν άλμα 10%, φτάνοντας στα 226 δολάρια ο τόνος. «Η προσφορά δεν επαρκεί ακόμα για να καλύψει την ισχυρή ζήτηση», σχολίασε χθες στο Bloomberg ο Βίβεκ Ντρα, αναλυτής εμπορευμάτων στην Commonwealth Bank of Australia. Οι τιμές του χάλυβα έχουν, άλλωστε, εκτιναχθεί στην Κίνα και οι μεγάλες εταιρείες χαλυβουργείων όπως, για παράδειγμα, η ArcelorMittal, αντανακλούν την άνοδο στα δυσθεώρητα κέρδη που ανακοίνωσαν προ ημερών.
Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του CNN, δεν αποτελούν εξαίρεση ούτε οι τιμές των αγροτικών προϊόντων. Το καλαμπόκι βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα που έχει σημειώσει από το 2012 όπως, άλλωστε, και οι τιμές της σόγιας, ενώ ακόμη και οι πωλήσεις προθεσμιακών συμβολαίων τυριών καταγράφουν θεαματική άνοδο εν αναμονή αυξημένης κατανάλωσης. Η άνοδος των τιμών βασικών εμπορευμάτων έχει ήδη αρχίσει να διοχετεύεται στις τιμές καταναλωτή με μερικές δυσάρεστες εκπλήξεις να επιφυλάσσει στους καταναλωτές η αύξηση της τιμής της ξυλείας. Το CNN τονίζει πως οι καταναλωτές πέρασαν μια περίοδο που συγκέντρωναν σπίτι τους αποθέματα από χαρτί υγείας μετά τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στην εφοδιαστική αλυσίδα και στα λιμάνια. Κι ενώ φαινόταν πως αυτή η περίοδος είχε παρέλθει, τώρα είναι ακριβότερο το χαρτί υγείας επειδή ανέβηκε η τιμή της ξυλείας.
«Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ τέτοιου είδους αυξήσεις τιμών από μήνα σε μήνα», τονίζει ο Μπράιν Μακλέι, αναλυτής της αγοράς αναφερόμενος στην εκτίναξη της τιμής του χαρτοπολτού την οποία και χαρακτηρίζει «ανήκουστη». Οι τιμές του χαρτοπολτού έχουν εκτιναχθεί από τα 606 δολάρια ο μετρικός τόνος στα οποία κυμαίνονταν τον Σεπτέμβριο σε περισσότερο από 907 δολάρια ο μετρικός τόνος τον Απρίλιο. Ετσι οι τιμές του χαρτιού υγείας αυξήθηκαν κατά 15,6% στη διάρκεια των τελευταίων 52 εβδομάδων μέχρι την Πρωτομαγιά σύμφωνα με την εταιρεία NielsenIQ, που καταγράφει τις τιμές λιανικής πώλησης. Και βέβαια την πορεία της τιμής του χαρτιού υγείας ακολουθούν και οι πάνες για βρέφη και άλλα καταναλωτικά προϊόντα. Οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων Kimberly-Clark Procter & Gamble έχουν ήδη προειδοποιήσει τους καταναλωτές ότι επίκεινται νέες αυξήσεις. Και στο μεταξύ οι ελλείψεις επεξεργαστών στην παγκόσμια αγορά οδηγούν σε άνοδο τις τιμές των αυτοκινήτων και σύντομα αναμένεται να γίνεται αισθητή η ενίσχυση των τιμών στις οικιακές συσκευές και τα ηλεκτρονικά είδη.
Πηγή: Καθημερινή