Ο Γουόρεν Μπάφετ είπε ότι διαβλέπει «πολύ σημαντικό πληθωρισμό» και ότι το κόστος κατασκευής κατοικιών «ανέβηκε ψηλά, ψηλά, ψηλά» στην πρόσφατη ετήσια συνάντηση της Berkshire Hathaway.
Ο διεθνούς φήμης επενδυτής έχει προειδοποιήσει και στο παρελθόν για τον σκληρό αντίκτυπο της αύξησης των τιμών στο χρηματιστήριο και τις επιχειρήσεις.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire σε επιστολή προς τους μετόχους του το 1980 περιέγραψε τον υψηλό πληθωρισμό ως «φόρο επί του κεφαλαίου» που αποθαρρύνει τις εταιρικές επενδύσεις. Η «τιμή εμπόδιο» ή η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων που απαιτείται για τη δημιουργία πραγματικής απόδοσης για τους επενδυτές, ανεβαίνει όταν αυξάνονται οι τιμές, ανέφερε.
«Ο μέσος φορολογούμενος επενδυτής τρέχει τώρα προς τα πάνω σε μια κυλιόμενη σκάλα που κατεβαίνει, με ρυθμό που έχει επιταχυνθεί σε τέτοιο βαθμό που η ανοδική του πορεία είναι μηδενική», πρόσθεσε ο Μπάφετ.
Ο Μπάφετ επεσήμανε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να βλάψει περισσότερο από τους φόρους εισοδήματος, καθώς είναι σε θέση να μετατρέψει μια θετική επενδυτική απόδοση σε αρνητική. Εάν οι τιμές αυξηθούν αρκετά, τα άτομα που έχουν ονομαστική απόδοση της επένδυσής τους μπορεί να μείνουν με λιγότερη αγοραστική δύναμη από ό, τι είχαν πριν επενδύσουν, δήλωσε ο ίδιος.
Ο πληθωρισμός τρώει επίσης τα χρήματα των εταιρειών, καθώς το αυξανόμενο κόστος τους αναγκάζει να ξοδέψουν τα μετρητά που παράγουν μόνο για να διατηρήσουν τον υπάρχοντα φυσικό όγκο επιχειρήσεων. Ο Μπάφετ περιέγραψε τον αντίκτυπο ως «ιδιαίτερα ειρωνικ;h» τιμωρία για κακές επιχειρήσεις.
«Ο πληθωρισμός μας ταξιδεύει στον αναποδογυρισμένο κόσμο της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων», είπε. Μια κακή επιχείρηση «πρέπει να διατηρήσει κάθε σεντ που μπορεί», συνέχισε, ακόμη και αν δεν μπορεί να αποφέρει μεγάλο μέρος της απόδοσης αυτών των κεφαλαίων και θα προτιμούσε να τα διανείμει στους μετόχους. Ο λόγος είναι ότι χρειάζεται τα χρήματα και μπορεί να κοπιάσει για να συγκεντρώσει νέα κεφάλαια.
Ο Μπάφετ τόνισε επίσης τον οδυνηρό αντίκτυπο της αύξησης των τιμών σε όλες τις επιχειρήσεις. «Ο πληθωρισμός λειτουργεί ως ένα τεράστιο εταιρικό ταινιοειδές», είπε. «Αυτή η ταινία-παράσιτο καταναλώνει προληπτικά την απαιτούμενη καθημερινή διατροφή επενδυτικών δολαρίων ανεξάρτητα από την υγεία του ξενιστή οργανισμού. Ανεξάρτητα από τα κέρδη μιας εταιρείας, αυτή πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για εισπρακτέα, αποθεματικά και πάγια περιουσιακά στοιχεία για να φτάνει τον όγκο μονάδων του προηγούμενου έτους» , συνέχισε.
«Όσο λιγότερο ευημερούσα είναι η επιχείρηση, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της διαθέσιμης διατροφής που καταναλώνει η ταινία», συνέχισε ο Μπάφετ. Οι επιχειρήσεις με πολλά περιουσιακόά στοιχεία με λίγες αποδόσεις στα ίδια κεφάλαια «δεν έχουν υπολείμματα» για να δαπανήσουν για επέκταση, αποπληρωμή χρέους, έκδοση μερισμάτων ή πραγματοποίηση εξαγορών, είπε. Η δαπάνη μετρητών σε αυτούς τους τομείς θα μπορούσε να σημαίνει θυσία του όγκου των πωλήσεων, ή της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικής θέσης ή οικονομικής ισχύος, πρόσθεσε.
«Η ταινία του πληθωρισμού απλώς τρώει τα πάντα», δήλωσε ο Buffett.
Ο επικεφαλής της Berkshire περιέγραψε επίσης τα είδη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν καλύτερα τον πληθωρισμό. Εκείνοι με πολύτιμα άυλα περιουσιακά στοιχεία και λίγη ανάγκη για ενσώματα περιουσιακά στοιχεία έχουν καλή τιμή, είπε.
Οι εταιρείες μπορούν επίσης να αυξήσουν τις τιμές, αν είναι σε θέση να το κάνουν αυτό χωρίς να θυσιάσουν το μερίδιο αγοράς ή τον όγκο μονάδας και να προσαρμοστούν στις μεγάλες αυξήσεις του όγκου του δολαρίου στις επιχειρήσεις χωρίς να επενδύσουν πολύ επιπλέον κεφάλαιο, συνέχισε.
Ο Μπάφετ έδωσε τα παραδείγματα του See’s Candies που ανήκει στην Berkshire και μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της εταιρείας του, την Coca-Cola. Και οι δύο εταιρείες διαθέτουν ισχυρά brand που τους επιτρέπουν να αυξήσουν τις τιμές χωρίς να χάσουν πολλές πωλήσεις, είπε, και δεν απαιτούν πολύ κεφάλαιο για να αναπτυχθούν.