Η συμβολή των χονδρεμπόρων στην οικονομία της ΕΕ, ήταν θέμα της σημερινής εκδήλωσης του EuroCommerce, καθώς, όπως ανέφεραν οι ομιλητές υπάρχουν 1,8 εκατ. εταιρείες χονδρικής σε ολόκληρη την ΕΕ, το 91% είναι μικροεπιχειρήσεις με λιγότερους από 10 υπαλλήλους και απασχολούν 10,6 εκατ. ευρωπαίους και παράγουν προστιθέμενη αξία 660 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, υπογραμμίστηκε ότι, όσοι εξαρτώνται από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού έχουν επηρεαστεί σοβαρά από τη διαταραχή και το αυξανόμενο κόστος των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών και των εμπορευματοκιβωτίων.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως η «EuroCommerce» διεξήγαγε χθες, την ετήσια ημερίδα WholesaleDay21 με σκοπό τη συνεργασία των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη συμβολή των χονδρεμπόρων στην οικονομία της ΕΕ.
Εγκαινιάζοντας την εκδήλωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρόεδρος του EuroCommerce Régis Degelcke είπε:
«Ο τίτλος της εκδήλωσής μας σήμερα λέει τη δική του ιστορία - ανυψώνοντας το πέπλο που συχνά κρύβει από το κοινό την άποψη του ζωτικού ρόλου που διαδραματίζουν οι χονδρέμποροι στη λειτουργία της οικονομίας μας. Οι σημερινές σύνθετες αλυσίδες εφοδιασμού είναι όπως κάθε μηχάνημα που χρησιμοποιούμε καθημερινά - δεν εξετάζουμε κάθε στοιχείο του μηχανήματος: απλώς περιμένουμε να λειτουργήσει. Είναι το ίδιο με τους χονδρεμπόρους. Επειδή συνεργάζονται με ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών και επαγγελματικών πελατών, εμείς, ο τελικός πελάτης, δεν βλέπουμε τι κάνουν για να κάνουν την αλυσίδα εφοδιασμού αποτελεσματική για εμάς. Από τους ομιλητές σήμερα, θα ακούσουμε πολύ περισσότερα για το τι κάνει ο εξαιρετικά διαφορετικός τομέας χονδρικής για σχεδόν όλα τα μέρη της οικονομίας της Ευρώπης και του κόσμου και πώς αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της μετάβασης στην ψηφιακή οικονομία και την αειφορία».
Ο διευθύνων σύμβουλος Philippe Delpech της Sonepar, «ο Νο1 χονδρέμπορος ηλεκτρικών ειδών στον κόσμο» όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, συνόψισε το όραμά του στην κεντρική ομιλία ως εξής:
«Το χονδρικό εμπόριο είναι μια βασική βιομηχανία που υπόκειται σε έναν μεγάλο ψηφιακό μετασχηματισμό με μια ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για βιώσιμες λύσεις. Χαίρομαι που μιλώ στη φετινή Ημέρα Χονδρικής και μοιράζομαι το φιλόδοξο πρόγραμμα μετασχηματισμού της Sonepar για να γίνω ο πρώτος παγκόσμιος διανομέας ηλεκτρικών συσκευών B-to-B που παρέχει μια πλήρως ψηφιακή και συγχρονισμένη εμπειρία omnichannel σε όλους τους πελάτες. Μέσα από ένα πυκνό δίκτυο 100 παραρτημάτων που εκτείνεται σε 40 χώρες, η Sonepar διευκολύνει τη ζωή των πελατών της, χωρίς καθυστέρηση, επισκέπτοντας πελάτες, μέσω τηλεφώνου ή μέσω διαδικτύου, όπου κι αν χρειαστεί».
Πληροφοριακά, υπάρχουν 1,8 εκατ. εταιρείες χονδρικής σε ολόκληρη την ΕΕ, που συνεργάζονται στενά με βιομηχανίες σε ένα ποικίλο και ποικίλο φάσμα οικοσυστημάτων. Με αυτόν τον τρόπο, απλοποιούν και μειώνουν τον αριθμό των διεπαφών μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών πελατών και παρέχουν μια πλήρη γκάμα προϊόντων, συνοδευόμενα από εξειδικευμένες υπηρεσίες και προστιθέμενη αξία για να επιτρέψουν στους πελάτες τους να επικεντρωθούν στη διαχείριση της επιχείρησής τους με επιτυχία. Το 91% των χονδρεμπόρων είναι μικροεπιχειρήσεις με λιγότερους από 10 υπαλλήλους, και οι περισσότεροι από το υπόλοιπο 9% είναι ΜμΕ. Απασχολούν 10,6 εκατ. ευρωπαίους και παράγουν προστιθέμενη αξία 660 δισ. ευρώ. Η κρίση της πανδημίας επιτάχυνε την ανάγκη προσαρμογής της επιχείρησης και των εργαζομένων τους στον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό και χρειάζονται υποστήριξη για να πραγματοποιήσουν τις επενδύσεις για να το επιτύχουν. Οι χονδρέμποροι που προμηθεύουν τον τομέα της «Horeca» πλήττονται σκληρά από το κλείσιμο ξενοδοχείων, εστιατορίων και κυλικείων και η πλειονότητα άλλων χονδρεμπόρων βλέπει παραγγελίες από πελάτες να πέφτουν ή να ακυρώνονται λόγω της κρίσης. Όσοι εξαρτώνται από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού έχουν επίσης επηρεαστεί σοβαρά από τη διαταραχή και το αυξανόμενο κόστος των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών και των εμπορευματοκιβωτίων.
Στην Ελλάδα
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης σημειώνει πως στην χώρα μας δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ λιανικού και χονδρικού εμπορίου καθώς πολλές επιχειρήσεις λιανικής δραστηριοποιούνται στη χονδρική και αντίστροφα. Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία επίσημα κοινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το χονδρικό και λιανικό εμπόριο στην Ελλάδα είναι ο κλάδος με το μεγαλύτερο πλήθος 227.682 επιχειρήσεων και κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στο συνολικό κύκλο εργασιών, με ποσοστό 44,2% και 113,4 δισ. ευρώ σε απόλυτο μέγεθος πριν τη πανδημία. Επιπλέον, το εμπόριο συνεισέφερε κατά 24% την μεγαλύτερη ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία με 11,8 δισ. ευρώ. Από τη πλευρά του κόστους προσωπικού, ο κλάδος του εμπορίου δαπάνησε τα μεγαλύτερα ποσά με 8,1 δισ. ευρώ ή 26,7%, αφού στα μεγέθη της απασχόλησης κατέχει την πρώτη θέση με 749.823 απασχολούμενους ή 28,9%, εκ των οποίων 527.896 ήταν μισθωτοί. Με βάση τις τάξεις μεγέθους των επιχειρήσεων, προκύπτει ότι ο κλάδος με τις περισσότερες μικρές επιχειρήσεις από 0 έως 9 άτομα προσωπικό, είναι το χονδρικό και λιανικό εμπόριο με 219.488 επιχειρήσεις και κύκλο εργασιών 42,2 δισ. ευρώ. Τέλος, σημειώνεται ότι μέσα σε μια τριετία οι μικρές επιχειρήσεις με 0-9 άτομα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου μειώθηκαν κατά 11,2%, ενώ οι εμπορικές επιχειρήσεις που απασχολούν 10-49 άτομα αυξήθηκαν κατά 37,7% και οι επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 50 άτομα αυξήθηκαν κατά 28,3%. Αναμφισβήτητα το χονδρικό εμπόριο παίζει σημαντικό ρόλο στην εφοδιαστική αλυσίδα και σηκώνει σημαντικό βάρος τόσο της ελληνικής, όσο και της ευρωπαϊκής οικονομίας.