Ανησυχία για τη ραγδαία αύξηση των τιμών των τροφίμων διεθνώς.
Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων διεύρυναν το ράλι τους στο υψηλότερο σε σχεδόν μια δεκαετία, πυροδοτώντας τις ανησυχίες για την διόγκωση των λογαριασμών παντοπωλείων καθώς οι οικονομίες αγωνίζονται να βγουν από την κρίση Covid-19 σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Ο δείκτης των Ηνωμένων Εθνών για το παγκόσμιο κόστος των τροφίμων αυξήθηκε για 12ο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, το μεγαλύτερο μήκος του σε μια δεκαετία. Το υψηλότερο κόστος των τροφίμων μπορεί να επιταχύνει τον ευρύτερο πληθωρισμό, περιπλέκοντας τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να παρέχουν περισσότερα κίνητρα.
Η ξηρασία σε βασικές περιοχές της Βραζιλίας αυξάνει τις καλλιέργειες από καλαμπόκι σε καφέ και η αύξηση της παραγωγής φυτικών ελαίων έχει επιβραδυνθεί στη Νοτιοανατολική Ασία. Αυτό αυξάνει το κόστος για τους παραγωγούς κτηνοτροφίας και κινδυνεύει να πιέσει περαιτέρω τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών που έχουν εξαντληθεί από την αυξανόμενη ζήτηση της Κίνας. Η έξαρση έχει αναζωπυρώσει τις αναμνήσεις του 2008 και του 2011, όταν οι αυξήσεις των τιμών οδήγησαν σε τροφικές ταραχές σε περισσότερα από 30 έθνη.
«Έχουμε πολύ λίγο χώρο για οποιοδήποτε σοκ στην παραγωγή. Έχουμε πολύ μικρό περιθώριο για οποιαδήποτε απροσδόκητη αύξηση της ζήτησης σε οποιαδήποτε χώρα », δήλωσε ο Abdolreza Abbassian, ανώτερος οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. «Οποιοδήποτε από αυτά τα πράγματα θα μπορούσε να ανεβάσει τις τιμές περισσότερο από ό, τι είναι τώρα, και τότε θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να ανησυχούμε».
Ο πόνος θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα έντονος σε μερικά από τα φτωχότερα έθνη που εξαρτώνται από τις εισαγωγές, τα οποία έχουν περιορισμένη αγοραστική δύναμη και δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας καθώς αντιμετωπίζουν την πανδημία.
Εξάρτηση από δημητριακά σε προμήθειες τροφίμων
«Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν τον Μάιο με τον ταχύτερο μηνιαίο ρυθμό τους σε περισσότερο από μια δεκαετία», δήλωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη. «Η αύξηση των διεθνών τιμών των φυτικών ελαίων, της ζάχαρης και των δημητριακών οδήγησε στην αύξηση του δείκτη.»
Ο δείκτης των Ηνωμένων Εθνών σημειώνει τα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2011, με το κέρδος 4,8% του περασμένου μήνα να είναι το μεγαλύτερο σε περισσότερα από 10 χρόνια.
Η έξαρση έχει επίσης αναζωπυρώσει τις αναμνήσεις του 2008 και του 2011, όταν οι αυξήσεις των τιμών οδήγησαν σε τροφικές ταραχές σε περισσότερα από 30 έθνη. Το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο έχει ήδη φτάσει στα χειρότερα του χρόνια, καθώς η πανδημία επιδεινώνει τις ανισότητες στα τρόφιμα, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται από ακραίες καιρικές συνθήκες και πολιτικές συγκρούσεις.
Υπήρχαν και άλλα στοιχεία που επιδείνωσαν το υψηλό κόστος των τροφίμων πριν από μια δεκαετία. Για παράδειγμα, οι τιμές του πετρελαίου πλησίασαν τα 150 δολάρια το βαρέλι - τα διπλά τρέχοντα επίπεδα - και υπήρχε ένα κύμα εμπορικών περιορισμών από τους μεγάλους φορτωτές σιτηρών. Εν τω μεταξύ, το κόστος του ρυζιού, ένα από τα βασικά είδη διατροφής στον κόσμο, παρέμεινε σχετικά συγκρατημένο αυτή τη φορά εν μέσω της αύξησης των άλλων γεωργικών τιμών.
Τα κέρδη του περασμένου έτους τροφοδοτήθηκαν από τις «απρόβλεπτα τεράστιες» αγορές ξένων σιτηρών της Κίνας και τα παγκόσμια αποθέματα ενδέχεται να διατηρηθούν σχετικά επίπεδα την επόμενη σεζόν, δήλωσε ο Abbassian. Οι καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες στο Βόρειο Ημισφαίριο θα είναι καθοριστικής σημασίας για να καθοριστεί εάν οι συγκομιδές των ΗΠΑ και της Ευρώπης μπορούν να αντισταθμίσουν τις ελλείψεις καλλιεργειών αλλού.
"Δεν βρισκόμαστε στην κατάσταση που ήμασταν πίσω το 2008-10 όταν τα αποθέματα ήταν πραγματικά χαμηλά και πολλά πράγματα συνέχιζαν", δήλωσε ο Abbassian. «Ωστόσο, βρισκόμαστε σε μια οριακή γραμμή. Είναι ένα οριακό όριο που πρέπει να παρακολουθείται στενά τις επόμενες εβδομάδες, επειδή ο καιρός θα το κάνει πραγματικά ή θα δημιουργήσει πραγματικά μεγάλα προβλήματα. "