Άμεση νομοθετική ρύθμιση ζητά ο Αυγενάκης για τους βοσκοτόπους- Κίνδυνος απώλειας κοινοτικών κονδυλίων

O κ.Λευτέρης Αυγενάκης απέστειλε αναφορά προς τον κ.Τσαυτάρη και τον κ. Μανίατη για την πρόταση του ΟΠΕΚΕΠΕ για αλλαγή του καθεστώτος των Άμεσων Ενισχύσεων, με βάση την οποία προτείνεται να χωριστεί η χώρα σε δύο Υποπεριφέρειες.

Ολόκληρη η αναφορά είναι η κάτωθι:


Πλεονεκτικότερη η πρόταση ΟΠΕΚΕΠΕ για τις άμεσες ενισχύσεις, αλλά σημαντική μείωση στα ποσά
Άμεση νομοθετική ρύθμιση για τους βοσκοτόπους - Κίνδυνος απώλειας κοινοτικών κονδυλίων

Αναφορά Αυγενάκη προς Τσαυτάρη και Μανιάτη


Στην πρόταση του ΟΠΕΚΕΠΕ για αλλαγή του καθεστώτος των Άμεσων Ενισχύσεων, με βάση την οποία προτείνεται να χωριστεί η χώρα σε δύο Υποπεριφέρειες, την Νησιωτική, όπου θα περιλαμβάνονται όλα τα νησιά και την Ηπειρωτική, όπου θα περιλαμβάνεται η Ηπειρωτική χώρα, αναφέρεται σε παρέμβασή του, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς του Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και Γιάννη Μανιάτη διαβιβάζοντας επιστολή του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη.
       
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο προς του Υπουργούς, «σε κάθε Υποπεριφέρεια η ενίσχυση θα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Εκείνη που θα αφορά την καλλιεργήσιμη γεωργική γη και εκείνη που θα αφορά τα βοσκοτόπια και τις ήπιας εκμετάλλευσης εκτάσεις. Το προτεινόμενο καθεστώς είναι πλεονεκτικότερο έναντι των ενισχύσεων της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Σοβαρό όμως μειονέκτημα του είναι η σημαντική μείωση των ενισχύσεων σε σύγκριση με το υπάρχον καθεστώς ενισχύσεων. Εκείνο που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα είναι ότι μεγάλες εκτάσεις που χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι θεωρούνται ως δασικές και κατά συνέπεια εξαιρούνται του καθεστώτος ενίσχυσης ενώ είναι γνωστό ότι η κτηνοτροφία κατά κύριο λόγο αξιοποιεί αυτές τις εκτάσεις.»

Υπάρχει επομένως άμεση ανάγκη Νομοθετικής ρύθμισης ώστε οι δασικές εκτάσεις που καλύπτονται από χαμηλή βλάστηση (θυμάρι, φασκομηλιά και διάφορα άλλα φρύγανα) να μπορούν να χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι και να συμπεριληφθούν στο καθεστώς ενίσχυσης.
   
Τέλος, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης στην παρέμβασή του, ζητά να ρυθμιστεί το θέμα καθώς υπάρχει κίνδυνος απώλειας κοινοτικών εισροών το ύψος των οποίων μπορεί να φτάσει από 2 έως 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το γεγονός αυτό θα καταστήσει μη βιώσιμη την ήδη προβληματική κτηνοτροφία καθώς και άλλες δραστηριότητες που συνδέονται με τον κλάδο με επακόλουθο την πλήρη εγκατάλειψη των ορεινών και προβληματικών περιοχών της Νησιωτικής Χώρας επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την οικονομική κρίση που μαστίζει και αυτές τις περιοχές.